Fitoterapija

13 najboljih biljaka protiv infekcija!

aromaterapijaŽalfija reguliše žensku energiju, ali se ne preporučuje u trudnoći i u slučaju bolesti dojke.

U slučaju blažih upala – infekcija, ali i radi prevencije, najbolje jeprimenjivati lekove iz prirode, jer su izuzetno efikasni i nemaju neželjena dejstva      

U borbi protiv infekcija čovek može da se osloni na sopstveni imunitet i na prirodne i veštačke preparate sa antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim dejstvom. Odbrambena sposobnost organizma može se ojačati pravilnom ishranom, pre svega vitaminima i mineralima iz svežeg voća i povrća.

U poslednje vreme često se apeluje na racionalnu upotrebu antibiotika i podseća na činjenicu da sintetički lekovi te vrste ne deluju na viruse i da je besmisleno uzimati ih u slučaju virusnih prehlada i gripa. S druge strane, u prirodi postoji mnoštvo biljaka koje istovremeno deluju antivirusno i antibakterijski i mogu slobodno da se koriste, bez straha od bilo kakve štete.

Beli luk

Beli luk deluje i na viruse, i na bakterije, i na gljivice, pa je stoga univerzalni lek protiv svih  infektivnih oboljenja. On je najjači prirodni antibiotik i veliki borac protiv gljivica, naročito kandide. Odličan je i za alkalizaciju organizma, što je jedan od najboljih načina zaštite od svih bolesti. Najbolje je da se jede svež – dva do tri čena dnevno. Miris belog luka može se ublažiti grickanjem dobro oprane kore limuna. Ako ne možete da ga jedete, koristite tinkturu belog luka, koja je takođe vrlo efikasna.

Borovnica

Borovnica deluje tako što sprečava prijanjanje bakterija za sluzokožu mokraćnih puteva, sprečavajući razvoj urinarne infekcije. Ima i antivirusno dejstvo i prirodni je aspirin, a sadrži hemijske supstance koje zaustavljaju dijareju. Može se konzumirati sveža, zamrznuta ili u obliku čaja i prirodnog soka.

Brusnica

Ima snažna antibiotska svojstva i naročito je efikasna u slučaju urinarnih infekcija. Brusnica sprečava bakteriju, izazivača infekcije, da se zakači za ćelije sluzokože koja oblaže bešiku i urinarne puteve, i tako sprečava ponavljanje urinarnih infekcija. Preporučuje se osobama koje imaju upalu mokraćnih puteva više puta godišnje a najbolje je da se koristi u obliku čaja ili soka. Treba znati da brusnica ima i antivirusno dejstvo.

Ehinacea

U poslednje vreme ehinacea je postala najpopularnija antivirusna biljka na svetu. S obzirom na to da jača i stimuliše imunološki sistem, korisna je i u borbi protiv bakterija. Ehinacea efikasno delujeu slučaju akutnih infekcija disajnih puteva, uključujući grip, prehladu, bronhitis, sinusitis, tonsilitis i upalu uva. Kapi od ove biljke treba koristiti u sezoni prehlada ili na prvi znak bolesti. Međutim, nije preporučljivo uzimati ih duže od osam nedelja u kontinuitetu.

Đumbir

Najviše se koristi u slučaju prehlade, jer jača imunitet, olakšava disanje i kašalj, smanjuje temperaturu i deluje protivupalno. Đumbir ima i antibiotsko dejstvo (između ostalih, uništava bakterije salmonelu i stafilokoku), a primenjuje se i u lečenju gljivičnih infekcija. Koren đumbira se upotrebljeva svež ili u obliku čaja.

Tahebo

Nezaobilazan je u lečenju infekcija izazvanih kandidom, a biloda je u obliku kapsula, tableta, tinkture ili čaja, jača imunitet pa je odlično sredstvo protiv gripa i prehlada, sindroma hroničnog umora, bronhitisa ili HIV infekcije. Zbog protivupalnih svojstava koristan je i u slučaju akutnog bronhitisa sa simptomima upale disajnih puteva i bola u mišićima.

Žalfija

Deluje protivupalno, antibakterijski i antiseptički. Pogodna je za ispiranje grla, usta, nosa u slučaju upala, kijavice, promuklosti, primenjuje se u terapiji upale mokraćnih puteva, ali i za jačanje organizma i pročišćavanje krvi. Efikasna je protiv bakterija, uključujući ešerihiju koli i salmonelu, kao i u otklanjaju nekih gljivičnih oboljenja.

Beli slez

Naročito je poznat kao sredstvo za ublažavanje kašlja a deluje i protiv prehlade i gripa. Za ispiranje desni i grla koristi se uvarak od korena belog sleza. Takođe, koristan je i u lečenje oboljenja urogenitalnog trakta. Pije se u obliku čaja ili sirupa koji se pravi tako što se koren drži potopljen u vodi 12 sati, a zatim se procedi i pomeša s medom.

Crni kim

Egipatski faraoni smatrali su ulje crnog kima lekom protiv svih bolesti. I zaista, zahvaljujući bogatom hemijskom sastavu, crni kim utiče na širok spektar raznih poremećaja u organizmu. Jača imunitet, leči bronhitis i hronični kašalj, daje odlične rezultate u lečenju alergije i astme. Ovaj snažni prirodni antibiotik mogu da ga uzimaju i deca.

Cimet

Sadrži obilje antioksidanasa, a ulje ove mirisne biljke ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Dobar je izvor magnezijuma, vlakana, gvožđa i kalcijuma,  pa deluje protiv artritisa, povišenog holesterola i krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, proliva, zubobolje, lošeg zadaha, glavobolje… Uz to, podiže energiju i poboljšava kognitivne funkcije, otkalnja virusne, bakterijske i gljivične infekcije, a naročito je efikasan u kombinaciji sa medom, kada postaje “univerzalni lek” koji otklanja urinarne i kožne infekcije i prehladu, leči bubuljice i infekcije na koži, jačajući imunitet.

List masline

Za protuvirusni efekat masline odgovorna je elenolna kiselina koja sprečava stvaranje transkriptaze i proteaze – enzima potrebnih nekim virusima da oštete zdrave ćelije. Materije iz lista masline doprinose lečenju herpesa i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, hroničnog umora i alergija, a djeluje čak i na virus HIV-a.

Origano  (Vranilovka)

Postoje brojne vrste ove biljke čiji se listovi od davnina koriste kao lek. Origano sadrži obilje tanina, fenole, flavonoide, vitamine A i C, kao i minerale. Etarsko ulje ove biljke ima antibakterijska svojstva, a istraživanja su potvrdila da je efikasnije u borbi protiv infekcija od klasičnih antibiotika. Origano uništava 25 vrsta bakterija i jedan je od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika.

Uva

Sadrži tanine i aktivni glikozid arbutozid koji se u organizmu razlaže na glukozu i hidrohinon i snažan je antiseptik. Uz to, i drugi sastojci ove lekovite biljke razvijaju diuretička, dezinfektivna i sedativna svojstva. Čaj od uve leči uvećanu prostatu, infekcije i druga oboljenja organa urinarnog trakta. Listovi ove biljke, samostalno ili pomešani s drugim lekovitim travama, odlično su  sredstvo za dezinfekciju urinarnih kanala, naročito u slučaju hronične upale mokraćne bešike (cistitisa), a osim toga sprečavaju zadržavanje bakterija na izlaznim mokraćnim putevima, prevenirajući tako ponovno javljanje infekcije.