Alternativna medicina

Šta je to AKUPRESURA?

akupresura

Ravnoteža životne energije u organizmu smatra se osnovom zdravlja, ne samo telesnog nego i emocionalno-duhovnog, a predstavlja osnovni postulat tradicionalne kineske medicine

Akupresura je drevna veština lečenja kojom se pritiskom (presurom) prsta na takozvanu aku (tačku) stimulišu prirodne sposobnosti tela i otklanjaju različite zdravstvene tegobe. Ova tradicionalna medicina potiče iz Azije, a još pre 5.000 godina koristili su je Kinezi, Japanci i budistički sveštenici.

Energetski tokovi

Neretko se akupresura vezuje za akupunkturu, što nije bez osnova,  jer i jedna i druga tehnika koriste iste energetske tokove. U našem telu ima 14 takozvanih meridijana, a na svakom od njih nalaze se tačke koje su povezane sa jednim ili više vitalnih organa. Pritiskom na njih deluje se ne samo na pojedine organe u telu, već i na psihoemocionalna stanja. Međutim, razlika između ove dve metode ogleda se u tome što akupresura za stimulaciju koristi pritisak prstiju ili šake, dok se u akupunkturi  tačke stimulišu pomoću iglica.

Mentalna i fizička snaga

Stimulacijom akupresurnih tačaka dolazi do oslobađanja mišićne napetosti, poboljšava se cirkulacija krvi i što je najvažnije, unapređuje se životna snaga i energija tela, u kineskoj medicini poznatija kao či. Naime, veruje se da je uzrok svih zdravstvenih tegoba neravnoteža ili usporavanje toka energije u telu, tako da je pravilan tok energije ključni faktor u otklanjanju bola. Osim toga, akupresurom se mogu ojačati reporoduktivni organi, ona vraća seksualnu želju i oslobađa telo od otrova, a samim tim daje zdravlje i lepotu.

Pritiskom na samo jednu tačku ublažava se određeni simptom ili tegoba, dok se stimulacijom posebnog niza tačaka određenim redom, poboljšavaju opšte stanje i otpornost organizma. Takođe, zahvaljujući pravilnom balansiranju telesne energije, telo se oslobađa bola, ali se u velikoj meri razvija i čovekovo mentalno i duhovno zdravlje.

Samolečenje

Akupresuri se obično pribegava u slučaju stresa, glavobolje, bolova u ramenom predelu i leđima, alergija, menstrualnih tegoba, umora, nesanice, digestivnih smetnji i mučnine. Za otklanjanje ovih tegoba treba se obratiti praktičaru, koji zahvaljujući čulu dodira “čita” telo pacijenta i pravilno usmerava tokove energije. U zavisnosti od fizičkog i emotivnog stanja, neke osobe efekat akupresure počinju da osećaju već nakon prvog ili drugog tretmana, dok drugima treba više vremena da bi im telo pozitivno odgovorilo na stimulaciju.

Prednost akupresure jeste u tome što osoba može primeniti i samolečenje: pritiskom na određene tačke može se osloboditi hroničnog umora, fibromijalgije, mentalnog stresa, poremećaja pamćenja, emotivnog disbalansa, ali i mnogih drugih tegoba.

Rizici

Akupresura spada u potpuno bezopasne tehnike, ali ipak je neophodno pridržavati se određenh principa. Terapeut ne bi smeo previše da pritiska aku, niti da tretira mesta koja su natečena, upaljena i posebno oseteljiva, već bi trebalo da stimuliše tačke koje se nalaze u neposrednoj blizini tih mesta. Poseban oprez savetuje se prilikom tretiranja dece i trudnica.

Otklonite stres

Ukoliko ste nervozni ili uzrujani, primenite sledeću vežbu opuštanja, koju možete izvoditi bilo gde i u bilo koje vreme.

Za početak podstaknite protok životne energije (či) trljanjem dlana o dlan. Zatim palcem desne ruke snažno pritisnite tačku između palca i kažiprsta na levoj ruci, držite nekoliko sekundi pa pustite. Ovo ponovite nekoliko puta, pa primenite istu vežbu koristeći drugu ruku.

Legenda o akupunkturi

Legenda kaže da je pre pet hiljada godina jedan kineski general konstantno osećao bol od donjeg dela leđa do butine. U jednoj bici strela ga je pogodila u Ahilovu tetivu i – bol je nestao.  Bila je to prva efikasna (doduše slučajna i prilično neprijatna) primena akupunkture.