Alternativna medicina

Apiterapijom do boljeg vida

Apiterapijom do boljeg zdravljaApiterapijom do boljeg zdravlja

Preparati na bazi meda – “tečnog zlata” vekovima se koriste u prevenciji i lečenju oftalmoloških oboljenja poput katarakte, glaukoma i konjunktivitisa, a i sami ih možete vrlo lako napraviti

Poznat kao tečno zlato, med već vekovima važi za jedan od najboljih prirodnih lekova – nije tajna da se uspešno koristi u prevenciji i lečenju prehlade, želudačnih tegoba, ali i srčanih oboljenja. No, jeste li znali da se pčelinje blago može upotrebljavati i u lečenju očnih bolesti?

U te svrhe prave se medne kapi (mešavina meda i destilovane ili izvorske vode) i to najčešće od lipovog meda – mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim prirodnim lekovima, poput aloje, crnog luka, kamilice ili ruse. Donosimo vam proverene recepte na bazi meda pored kojih najčešća očna oboljenja nemaju nikakve šanse i koji će vam pomoći da u svakom životnom dobu imate “oko sokolovo”.

Katarakta: Kombinujte med i aloju

Hirurška intervencija jedina je opcija za lečenje katarakte, promene na očnom sočivu koja narušava oštrinu vida. Međutim, pre odlaska na operaciju, naročito ako je oboljenje dijagnostikovano u ranoj fazi, možete usporiti njegov napredak korišćenjem preparata na bazi meda i aloje ili jabuke.

Recept 1: Jednu kašičicu meda kuvajte 2 minuta u šolji ključale vode. Nakon što se ohladi, koristite tako što ćete dva puta dnevno (ujutru rano i uveče pre spavanja) sipati po dve kapi u svako oko. Drugi način jeste da umočite vatu u tečnost i držite na očima 15-20 minuta dva puta dnevno.

Recept 2: Odsecite vrh sveže ubranoj jabuci i izvadite središnji deo. Umesto njega ulijte med, vratite vrh jabuke i ostavite da odstoji tri dana. Sok iz sredine jabuke ulijte u sterilnu staklenu flašicu i čuvajte u frižideru. Sipajte u oči po dve kapi ujutru i uveče tokom 15 dana.

Recept 3: Dobro operite list aloje i ostavite ga u frižideru 10 dana. Potom iz njega iscedite sok i pomešajte s tečnim medom i destilovanom vodom u jednakim količinama. Ostavite lek pet dana u frižideru, a potom koristite na isti način kao prethodni preparat.

Glaukom: Pomažu med i jaja

Glaukom, koji predstavlja povišen očni pritisak, jedan je od vodećih uzroka slepila. Stvaraju se veće količine očne vodice, čije je oticanje otežano, pa to posledično dovodi do povećanja očnog pritiska, propadanja vidnog polja i gubitka vida. Živci koji su već oštećeni ne mogu se regenerisati, ali se oni zdravi mogu zaštititi. U tome vam može pomoći medna voda, ali i med u kombinaciji s kuvanim jajetom.

Recept 1: Pomešajte destilovanu ili izvorsku vodu i lipov med u razmeri 6:3. Tokom prvih 10 dana stavljajte po jednu kap u svako oko, jednom dnevno, najbolje pre spavanja. Narednih 10 dana povećajte koncentraciju meda, tako da odnos vode i meda bude 4:1, potom 1:1, 1:2 i 1:3. Poslednjih 10 dana u oči treba sipati čist med, a ukoliko je previše gust, može se zagrejati na pari i ohladiti na sobnoj temperaturi pre korišćenja.

Recept 2: Napola rasecite tvrdo kuvano jaje. Izvadite žumance a na njegovo mesto ubacite kašičicu meda. Spojte dve polovine jajeta i ubacite u rernu na 20 minuta. Tečnost iz sredine jajeta sipajte u staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Koristite dva puta dnevno po dve kapi. Isti recept efikasan je i u slučaju katarakte.

Med i luk protiv konjunktivitisa

Bolest crvenih očiju predstavlja upalu providne sluznice oka, koja prekriva njegovu površinu i unutrašnjost kapaka. Mada u početku može zahvatiti samo jedno oko, u većini slučajeva ubrzo se proširuje i na drugo, izazivajući pritom neprijatan osećaj prisustva stranog tela u oku, svrab, pojačano suzenje očiju i otok očnih kapaka. Jedan od najboljih prirodnih lekova protiv konjunktivitisa jeste preparat na bazi crnog luka i meda.

Recept 1: Tri kašike očišćenog, sitno iseckanog crnog luka prelijte sa 50 ml ključale vode. Dodajte 1 kašičicu meda. Dobro promešajte i ostavite da odstoji pola sata, a potom procedite. Pomoću kapaljke u oči stavljajte dva puta dnevno po dve kapi.

Ublažite upalu očnog kapka

Upala očnog kapka najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom, ali okidači za njen nastanak mogu biti i alergijska reakcija, masna koža, te poremećaj u radu žlezda koje su zadužene da održavaju vlažnost oka. Zapaljenje očnog kapka može se ublažiti preparatom na bazi meda i zdravca. Da biste ga pripremili, sipajte u posudu 200 ml destilovane ili izvorke vode, ubacite 1 kašičicu meda i 10 cvetova zdravca. Promešajte i ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru procedite i koristite za ispiranje otečenih kapaka pre spavanja tokom nedelju dana.

Kažite zbogom svrabu

Med je dragocen saveznik i ukoliko vas muče svrab ili osećaj grebuckanja u očima, koji se najčešće javljaju kao manifestacija alergije ili iritacije usled izloženosti prašini, duvanskom dimu i slično. U tom slučaju pčelinji proizvod koristi se u kombinaciji s alojom, ali bez destilovane vode, kao i zajedno s čajem od kamilice, hajdučke trave ili ruse.

Recept 1: Uzmite 5 ml alojinog soka i pomešajte sa 1 kašičicom meda. Ostavite nekoliko sati, najbolje preko noći, na tamnom i hladnom mestu. Držite losion na očima 2 puta dnevno 15-20 minuta, a potom ih isperite toplom vodom. Ako svrab ne prođe posle nekoliko dana, potražite savet lekara.

Recept 2: Skuvajte šolju čaja od kamilice i pomešajte sa 1 kašičicom meda. Tako pripremljen losion koristite četiri-pet puta dnevno. Umesto čaja od kamilice možete koristiti čajeve od ruse ili hajdučke trave.