Čudesno bilje

Aromaterapija – Esencijalna ulja za žene

aromaterapijaŽalfija reguliše žensku energiju, ali se ne preporučuje u trudnoći i u slučaju bolesti dojke.

Četiri esencije vrlo su delotvorne u slučaju ženskih tegoba: jasmin, ruža, lavanda i žalfija

Aromaterapija se pokazala kao posebno efikasna u lečenju problema povezanih s menstrualnim ciklusom, od predmenstrualnog sindroma do menopauze. Mnoga ulja doprinose regulisanju hormona, a pritom imaju i opuštajuće i tonizirajuće dejstvo, omogućavaju uspostavljanje psihofizičke ravnoteže, smanjuju stres i napetost. Od svih esencijalnih ulja – izabrali smo četiri, koja vam u nastavku detaljno predstavljamo.

Jasmin za optimizam

Ulje dobijeno iz mirisnih cvetova jasmina, indijskog porekla, predstavlja jednu od najboljih ženskih esencija. Prvenstveno utiče na nervni sistem, a zatim i na telo, doprinoseći regulaciji  ženskog genitalnog trakta. Predviđeno je samo za spoljnu upotrebu, kao tonik za matericu, za pomoć tokom menstruacije i  stimulaciju proizvodnje majčinog mleka.

Kad se koristi za masažu (u razređenom obliku) u trudnoći (posle sedmog meseca), može olakšati bol u donjem delu kičme, dok pred porođaj uzrokuje širenje i kontrakcije materice, te omogućava lakši oporavak kasnije. Može se koristiti za smanjenje bola i grčeva tokom menstrualnog ciklusa, u sedećim kupkama, za kupanje i masaže. Podstiče protok krvi u slučaju oskudnih menstruacija. Zbog hidratantnih i osvežavajućih svojstava, smatra se saveznikom ženske lepote. Dovoljno je dodati kap-dve ovog ulja kremama ili uljima za negu lica. Miris jasmina oslobađa um anksioznosti i pritiska, vraća nam optimizam i veru, te otklanja depresiju i apatiju.

Za menstrualne probleme

Idealan je u kombinaciji s uljem nerolija, koje se dobija iz cvetova gorke pomorandže (Citrus aurantium). Može se dodati  vodi za kupanje nedelju dana pre menstruacije. Doza podrazumeva četiri kapi, koje smiruju nervnu razdražljivost, napetost i odmaraju telo i um. Ista mešavina može se koristiti i za osvežavanje prostorija.

Ruža za uspostavljanje ravnoteže

Esencija ruže, osim što je odličan tonik za matericu koji zaustavlja manja krvarenja, smiruje grčeve i kontrakcije, a ima i sposobnost da povrati hormonsku ravnotežu u slučaju retkih, neredovnih i bolnih menstruacija. Ova esencija je takođe vrlo korisna u menopauzi i trudnoći (posle petog meseca). Dovoljno je kap-dve rastvoriti u ulju od slatkog badema – to će doprineti smanjenju napetosti i opuštanju mišića. Ruža je dragoceni saveznik kože – umanjuje bore budući da deluje hidratantno i omekšavajuće, a takođe može sprečiti stvaranja strija u trudnoći. U tu svrhu, ulje ruže dodajte kašici ulja od badema ili pšeničnih klica, ili kap-dve pomešajte s dnevnom kremom. Takođe, možete staviti kap-dve ružinog ulja u osveživač prostorija. Ruža je cvet boginje Afrodite (boginje ljubavi), a njene senzualne i nežne note podstiču razumevanje među parovima i želju za snom.

Protiv urogenitalnih bolova

Za ublažavanje problema urogenitalnom traktu – koristite ulje ruže za spoljno ispiranje (razređeno u pročišćenoj vodi) u slučaju vaginalnih infekcija, ili ga umasirajte u karličnu zonu da se oslobodite bola.

Za valunge u menopuzi

Ruža u kombinaciji s kamilicom, nanom i žalfijom može se koristiti za ublažavanje valunga, tipičnih tegoba u menopauzi. Za postizanje osvežavajućeg efekta – svakodnevno u kupku sipajte dve kapi ružinog ulja, tri kapi ulja žalfije i dve kapi ulja nane.

Lek koji je uvek pri ruci

Nakapajte kap ružinog ulja i dve kapi ulja od nane u maramicu, pa kada osetite da vas obuzima talas vrućine, prislonite maramicu na nos i udišite. Osetićete trenutno olakšanje.

Lavanda – prijatelj svake žene

Pored toga što ima antiseptičko dejstvo, što se koristi za dezinfekciju malih rana i posekotina, lavanda (Lavandula angustifolia ili officinalis) ima i mnoga druga svojstva zbog kojih je neophodna svakoj ženi. Kap do dve lagano umasirane u slepoočnice (ali oprezno, da ne dopru do očiju) doneće trenutno olakšanje u slučaju glavobolje, naročito one prouzrokovane stresom i napetošću. Njene sveže i prodiruće note utiču na smirivanje i ublažavanje smetenosti i tuge, koje narušavaju miran san. Nekoliko kapi na jastuku poboljšaće san, a kap do dve u pamučnoj maramici pomoće će da se razbistre misli i lakše donesu odluke.

Pomoć u slučaju problema s menstrualnim ciklusom

Lavanda olakšava urogenitalne tegobe, od cistitisa (upale bešike) do vaginitisa, a može se upotrebljavati u sedećim kupkama ili za vaginalno ispiranje. U tu svrhu pomešajte osam do deset kapi ulja i 500 ml fiziološkog rastvora. Takođe, može se koristiti i za ublažavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa. Rastvorite dve kapi lavandinog ulja u kašičici ulja nevena ili badema, te to lagano umasirajte u predeo karlice i donjeg stomaka.

Žalfija – mesečeva biljka

Stari Rimljani su žalfiju smatrali mesečevom biljkom – ne samo zbog pozitivnog uticaja na celo zdravlje već i zbog regulisanja ženske energije, neophodne za održavanje ženine celokupne životne snage.

Esencija žalfije prodire duboko u um, otklanja strahove i fiksacije, sprečava stanja dugoročne napetosti i pomaže da se povrate mir i vitalnost.

U slučaju depresije i melanholije, omogućava nam da čujemo sopstvene misli, smanjujući uticaj onih negativnih. Najbolje svojstvo ove esencije za ženski hormonski sistem, bilo u plodnom periodu ili menopauzi, jeste obilje hormonskih supstanci, koje ublžavaju napetost i bolove tokom menstrualnog ciklusa.

Efikasna je i u slučaju problema u menopauzi – i fizičkih, poput  valunga, i onih psihičke. Može se koristiti za osvežavanje vazduha ili u toploj kupci, u dozi od osam do deset kapi. Ovo ulje se ne preporučuje u trudnoći, za negu dece i u slučaju bolesti dojke.

Protiv vaginalnih problema

Zahvaljujući antiseptičkom i protivgljivičnom dejstvu, može se koristiti i u slučaju vaginalnih iritacija i infekcija. Treba rastvoriti četiri-pet kapi ulja u kašičici bademovog ulja i umasirati to u karličnu i abdominalnu zonu, a koristi se i za ispiranje (osam do deset kapi u 250 ml prethodno prokuvane i ohlađene vode).

Ženska masaža

Za pravilnu masažu, koja pozitivno utiče na gastrointestinalni trakt i karličnu zonu, dlan jedne ruke treba postaviti na tzv. solarni pleksus (stomak) odnosno neposredno ispod grudne kosti, dok se drugom rukom masira deo oko pupka, kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. Zatim ruku stavimo na desni bok u visini pubične kosti i masiramo se malim kružnim pokretima, pomerajući postepeno ruku dok ne dođemo do drugog boka. Potom prelazimo na deo ispod pupka i masiramo ga do tačke odakle smo započeli masažu. U slučaju dismenoreje (izostanka menstruacije) ili predmenstrualnog sindroma, za postizanje maksimalnih efekata potrebno je započeti tretman deset do dvanaest dana pre menstruacije.

Koja ulja izabrati?

  • Jedna od mešavina koje su najbolja za menstrualne probleme sastoji se od dve kapi kamilice, dve kapi ruže i tri kapi žalfije rastvorenih u 30 ml baznog ulja.
  • Za smanjenje napetosti na kraju radne nedelje, povraćaj mira i opuštenosti, uspite tri kapi žalfije, četiri kapi lavande, tri kapi nane (ili ruže) u 30 ml baznog ulja. Ovu mešavinu umasirajte u stomak, vrat i ramena.