Alternativna medicina

Beli luk i divizma leče upalu uha

Posle plivanja ili tuširanja lagano nagnite glavu na jednu, pa na drugu stranu, da bi voda izašla iz ušiju, a potom ih nežno obrišite – nipošto nemojte biti grubi, jer možete uništiti zaštitni sloj unutar uha

Plivačko uho (lat. Otitis Externa) ili upala spoljašnjeg uha česta je pojava u letnjim mesecima – osim što tokom terapije treba da se klonite vode i vlage, u pomoć možete pozvati lekovite trave koje će ublažiti tegobe

Mnogi ljudi jedva čekaju vrele letnje dane da bi sa porodicom ili društvom uživali na moru, bazenu ili u obližnjem akva-parku. Koliko god vodene radosti bile sjajna razbibriga i beg od posla ili svakodnevnih problema, mnogi često ne razmišljaju o drugoj strani medalje.

Naime, iako morska voda zbog prisustva soli blagotvorno deluje na čitav organizam i pomaže u ublažavanju mnogobrojnih tegoba, plivanje ili ronilačke avanture mogu izazvati upalu uha, koja je poznata i kao plivačko uho, jer su joj najizloženije osobe koje se bave plivanjem, kako profesionalno, tako i rekreativno. Poseban problem predstavlja plivanje u bazenima ili boravak u akva-parku, jer u takvoj vodi obično ima više bakterija.

Najčešći uzroci upale uha

Plivačko uho predstavlja infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, koja je naročito prisutna u letnjim mesecima, upravo zbog činjenice da mnogi spas od vrućine traže u vodi. Najčešće nastaje zbog akumulacije vode u ušnom kanalu, jer vlažno okruženje pogoduje razmnožavanju bakterija. Pritom, voda može prodreti u uho i za vreme tuširanja.

Upale uha može nastati i zbog upotrebe štapića za uši ili drugih predmeta za čišćenje ušiju, jer se tako uklanja sloj ušnog voska, koji ima zaštitnu funkciju, pa se bakterijama samim tim olakšavaju prodor i razmnožavanje u unutrašnjosti uha. Infekciju može izazvati i upotreba slušalica i slušnih aparata, kao i korišćenje farbi za kosu, lakova ili šampona. Tada se može razviti ne samo plivačko uho, već i upala srednjeg uha, koja u težim slučajevima može uzrokovati i pucanje bubne opne.

Simptomi upale uha

Svrab, otok, blago crvenilo u uhu i curenje bezbojne tečnosti iz njega prvi su znaci plivačkog uha. U srednjoj fazi infekcije dolazi do prigušenog sluha, intenzivnog svraba, te bola čije se intenzitet pojačava kretanjem. Crvenilo se pojačava, baš kao i curenje bezbojne tečnosti, koja je pomešana sa gnojem. Najteža faza infekcije podrazumeva oticanje limfnih čvorova u predelu vrata, kompletnu blokadu ušnog kanala, zvonjenje u ušima, vrtoglavicu, intenzivan bol koji se od uha širi ka licu i vratu, kao i ljuštenje kože uha.

Ako se ne reaguje na vreme, plivačko uho može dovesti do niza komplikacija – privremen gubitak sluha, hronična upala uha, oštećenje vezivnog tkiva kože, zapaljenje ili oštećenje kostiju donjeg dela lobanje, te širenje infekcije na mozak i nervni sistem koje se dešava retko, ali može biti opasno po život.

Dijagnoza i lečenje upale uha

Upala se dijagnostikuje pregledom uha, a pre bilo kakvog lečenja vrši se ispiranje uha. Lečenje je najčešće jednostavno i sastoji se u primeni antibiotskih masti ili kapi u kombinaciji sa analgeticima, koji bi trebalo da ublaže bol. Ipak, upotreba antibiotika i kapi za uši na svoju ruku nipošto se ne preporučuje, posebno ne kod dece, jer su istraživanja pokazala da su bakterije postale otporne na mnoge antibiotike, što može uzrokovati povratak infekcije. S obzirom na to da upala uha retko dovodi do komplikacija, ne tretira se kao hitan slučaj, ali ovo pravilo ne važi ako je infekcija udružena sa groznicom ili slabošću, ako pogodi obolele od dijabetesa, ljude sa oslabljenim imunološkim sistemom, te one koji su ranije imali bilo kakve probleme sa ušima ili medicinsku intervenciju na njima.

Sprečavanje infekcije uha

Plivačko uho se može sprečiti. Pre svega, kada idete na plivanje, koristite čepiće za uši ili plivačku kapu, a isto činite i tokom tuširanja. Nipošto nemojte plivati u rekama ili jezerima gde primetite da voda nije čista i bistra. Posle plivanja ili tuširanja lagano nagnite glavu na jednu, pa na drugu stranu, da bi voda izašla iz ušiju, a potom ih nežno obrišite – nipošto nemojte biti grubi, jer možete uništiti zaštitni sloj unutar uha. Ako često odlazite na plivanje, pre ulaska u vodu stavite u uši po nekoliko kapi mešavine običnog belog sirćeta i alkohola u razmeri 1:1.

Toplota može pomoći

Možete se rešiti bakterija iz uha tako što ćete im onemogućiti razmnožavanje u vlažnom okruženju. To se najbolje postiže toplotom. Uzmite fen za kosu, podesite srednji intenzitet i uperite ga ka uhu, da biste isušili unutrašnjost. Jednako delotvorni mogu biti i električni grejni jastuci, s tim što glavu nipošto ne treba da naslonite direktno na jastuk, već ga prvo morate obmotati peškirom. Takođe, možete uzeti čistu krpu i natopiti je u vrućoj vodi, a potom prisloniti na uho – postupak treba ponavljati nekoliko puta dnevno, dok bol ne prestane.

Ništa kao beli luk protiv upale uha

Beli luk važi za najbolji lek protiv upale uha. Izgnječite tri čena belog luka i pomešajte sa 50 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja. Ostavite da odstoji preko noći i ujutru sipajte nekoliko kapi proceđenog ulja u inficirano uho. Nakon 10 minuta nagnite glavu da ulje iscuri. Umesto maslinovog, može se koristiti i susamovo ulje. Imajte na umu da sirovi beli luk nipošto ne treba stavljati u uho, jer može izazvati iritaciju.

Čudotvorna divizma za upalu uha

Pored belog luka, divizma se smatra najboljim lekom protiv upale uha. Ulje od te biljke priprema se tako što se flaša do polovine napuni njenim listovima, a potom se prelije hladnoceđenim maslinovim uljem i ostavi na suncu 40 dana. Nekoliko kapi tog ulja oslobodiće vas plivačkog uha. S druge strane, čaj od ove biljke u kombinaciji sa maslinovim uljem takođe može biti delotvoran. Kašičicu cvetova divizme prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji i procedite. Kašiku ovog čaja pomešajte sa kašikom hladnoceđenog maslinovog ulja i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru sipajte jednu kap mešavine u inficirano uvo.

Delotvorni sirće i maslinovo ulje

Pored toga što u kombinaciji sa alkoholom služi kao prevencija plivačkog uha, sirće se može koristiti i u lečenju infekcije. Osim običnog belog sirćeta, može se upotrebiti i jabukovo. Za koje god da se odlučite, sipajte nekoliko kapi u uho, a nakon nekoliko minuta polako nagnite glavu, da bi tečnost iscurila napolje. Osim sirćeta, delotvorno može biti i maslinovo ulje, koje je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima. Osim sa belim lukom, možete ga pomešati i sa cimetom, kako biste mu pojačali dejstvo. Takođe, hidrogen peroksid (3%) koji sigurno imate u kutiji prve pomoći, može biti efikasan u lečenju upale uha: 4–5 kapi sipajte u inficirano uho i nakon nekoliko minuta nagnite glavu da iscuri napolje.

Pomažu eukaliptus i lavanda

Ulja lavande i eukaliptusa mogu biti od pomoći, s tim što se ona ne stavljaju u uho, već se udišu. Sipajte ključalu vodu u veliku staklenu posudu i dodajte po tri kapi ulja lavande i eukaliptusa. Prekrijte glavu peškirom i nekoliko minuta udišite paru, koja mora da vam dopire do ušiju, grla i nosa. Pored toga, čajevi od biljke kokotac i crnog sleza takođe mogu pomoći, a koriste se i kamilica, hajdučka trava, zova i bosiljak, kao i ulje badema. Ukoliko je infekcija napredovala i iz ušiju curi gnoj, pomažu i mešavine od koprive i bokvice, te ranjenika i hajdučke trave.

Životićeva terapija upale uha

Ako gnoj ne curi iz ušiju, ujutru, u podne i uveče treba u uši sipati po kašičicu soka od isceđenog lista i cveta hajdučke trave, soka iz cveta zove, te soka iz cveta i lista bosiljka. Treba držati sat vremena, a potom oprati uši čajem od kamilice.

Ako gnoj curi iz ušiju, u 200 ml ključale vode sipati supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice i lista koprive. Ostaviti da odstoji 2 sata van šporeta. Procediti i blago zagrejati. Sipati u uho 3 puta dnevno po 1 kašičicu i ostaviti da stoji 10 minuta. Pre spavanja uši isprati čajem od kamilice.