Čudesno bilje

Svet bilja – Prirodni lekovi za jesen

Šipak ili šipka, koji se nazivaju i šipak i šipka, dodatni je plod biljke ruže. Tipično je crvene do narančaste, ali u nekim vrstama varira od tamnoljubičaste do crneŠipak ili šipurak, dodatni je plod biljke ruže. Tipično je crvene do narandžaste, ali u nekim vrstama varira od tamnoljubičaste do crne...

Na kraju leta i početkom jeseni priroda nam poklanja lekove protiv sezonskih poremećaja. Hajde da ih upoznamo…

Priroda je već umorna od leta i iscrpljena od sunca. Sve je suvo, dehidrira i umire u rukama majke zemlje. Jednostavno, s dolaskom jeseni, počinjemo osećati uticaj proživljenih avantura.

Tri elementa su karakteristična za jesen. Element vazduha, koji vlada horoskopskim znakom Vage (od 23. septembra do 22. oktobra), boji listove drveća u jesenje boje. Element vode, koji vlada znakom Škorpije (od 23. oktobra do 22. novembra), transformiše vlažne ostatke lišća koje je palo na zemlju i stvara nov život u obliku gljiva. Na kraju, element vatre, koji vlada znakom Strelca (od 23. novembra do 21. decembra), polako sve svodi na pepeo, obogaćujući zemlju dragocenim mineralima za  život koji će nastati u mesecima što dolaze. Hajde da saznamo šta nam u ovom periodu preporučuju travari.

Crvena boja lišća – boja života

Lišće i plodovi jeseni u različitim tonalitetima crvene boje sadrže dragocene supstance. U modernoj hemiji nazivaju se anticijaninima. To su prirodni elementi korisni za zdravlje ljudi. Aktivne supstance u jesenjim listovima i plodovima, koji dobijaju crvenkaste nijanse, razvijaju snažna antioksidansna i protivupalna dejstva. Njihova najvažnija aktivnost je zaštita krvnih sudova, kao i smanjenje i eliminacija edema i otoka.

Preparati na bazi ovih supstanci pogodni su za lečenje svih oblika proširenih vena, upale vena, popucalih kapilara, rozacee, edema, hemoroida, celulita, zadržavanja vode, zastoja krvi i težine u nogama. U jesen i zimu manje se krećemo, a više boravimo u zatvorenim prostorijama, pa se javljaju tegobe usled zadržavanja vode i krvi. Prirodni preparati za spoljnu upotrebu (kreme ili oblozi) i unutrašnju upotrebu (suvi ekstrakti, listovi u prahu, infuzije), koji se koriste čim nastupi jesen, sprečavaju ove probleme.

Voće za hladne dane

Pored lišća, izuzetno je važno i jesenje voće. To su obično crvene do tamnoljubičaste bobice, s malo pulpe. Ovo malo voće bogato je antioksidansima, koji pripremaju naše telo za tešku i vlažnu zimsku klimu. Plodove različitih vrsta žbunova (trn, zimzeleno rastinje, mirta, glog i sviba) možemo konzumirati u raznim oblicima – kao džemove, želatin, sirup i sok. Takođe,  drugo, veće voće sadrži dragocene supstance koje nas pripremaju za hladno vreme. Na primer, dragun, koji je odličan izvor beta-karotena i vitamina C, i nar, bogat mineralnim solima, vitaminima i antioksidansima.

Suvo voće, poput orasi, bademi i lešnici, bogati su drugim vrstama supstanci, korisnim za nervni sistem, pre svega omega-3 masnim kiselinama, koje omogućavaju jasne misli i stimulišu pozitivno raspoloženje. To je izuzetno korisno u nastupajućem periodu, kad su dani sve kraći, s malo sunčanih sati. Osim toga, sadrže dosta kalorija, koje nas greju i daju nam energiju toliko važnu u zimskim mesecima.

Korenje – poklon prirode

A sad je na redu korenje, podzemni organ biljke koji odlično iskorišćava jesenju zemlju. Jesen je godišnje doba koje je najviše povezano s elementom zemlje i, kao i proleće, vreme  prolaznosti i promena, kad se cela priroda menja i obnavlja. I tada su aktuelne biljke za čišćenje, koje pomažu organizmu da se prilagodi novoj klimi i novom ambijentu. Tako, od maslačka, čije listove jedemo u proleće, sada beremo i koristimo koren, u obliku esencije, koja je korisna za prečišćavanje jetre.

To je idealan period i za upotrebu dugog korena čička, jer je i to odlična biljka za prečišćavanje, budući da ima detoksikaciona svojstva. Takođe se koristi koren koprive, jer deluje diuretski na  urinarni trakt. Na kraju, treba pomenuti i koren kiseljaka, biljke koju poljoprivrednici smatraju korovom, ali koju travari i te kako cene zbog lekovitih svojstava i sposobnosti da podstiče apsorpciju gvožđa. Takođe, kiseljak sprečava pojavu hroničnog umora, karakterističnu za jesen.

Gljiva ćuranov rep – univerzalni lek za imunitet

Jesenja priroda daje nam dragocene poklone, a među njima je i izobilje gljiva, koje pravi travari ne mogu zaobići. Na Zapadu se koriste prvenstveno u ishrani, a na Istoku – u lekovite svrhe.

Jedno od najčuvenijih i najinteresantnijih svojstava lekovitih gljiva jeste njihov pozitivan uticaj na imunološki sistem. Gljiva ćuranov rep bogat je izvor supstanci koje uspešno regulišu i jačaju imunitet. Na Istoku se ova gljiva od davnina koristi u preparatima za dugovečnost, jer je jak imunološki sistem najbolji put do dugog i zdravog života.

Sprečava grip

Jesen je najbolje godišnje doba da pripremimo imunološki sistem za borbu s gripom. Ćuranov rep nije jestiva gljiva, jer ima drvenast ukus, ali čest je u našim šumama i može se koristiti kao prirodni lek.

Biljni lekovi – uputstvo za upotrebu

Vinova loza za cirkulaciju

Listovi vinove loze mogu se konzumirati u obliku napitka. U tom slučaju koristi se pet do deset grama osušenih i sitno isečenih listova na 250 ml vode. Voda se zagreva do ključanja, a zatim se prelije preko listova i ostavi da stoji desetak minuta. Ovaj čaj pije se dvaput dnevno.

Koren kiseljaka protiv umora i anemije

Koren žutog zelja (kiseljaka) može da se koristi u obliku esencije. U tom slučaju, u  litar vode ubaci se 20 g korena, iseckanog i sušenog na suncu. Koren se stavi u hladnu vodu, zagreva do ključanja i kuva još najmanje pet minuta. Ova esencija pije se tokom dana.

Kopriva za svakodnevno čišćenje

Različiti biljni preparati na bazi korena koprive mogu se naći u slobodnoj prodaji. Iako se u modernoj fitoterapiji koriste u lečenju hipertrofije prostate, u prošlosti su se listovi i koren koprive koristili i kao diuretici i za čišćenje organizma.  Esencija se priprema tako što se dva-tri grama korena izdrobi u 100 ml hladne vode. Voda se zagreva do ključanja pa se ostavi da kuva još najmanje pet minuta. Pije se jedna do tri šolje od jutra do ranog popodneva.

Zimzelene biljke: izvor toplote i aroma

U kasnu jesen, lišće, biljke i plodovi već su skoro sasvim opali, a braon postaje dominantna boja prirode. Ali neke biljke ipak ostaju zelene. To su biljke teških i tvrdih listova (iglica), poput  četinara, posebno bora i jele. Ne samo što na njih ne utiče promena godišnjih doba već i zadržavaju stabilnu formu, a  bogate su toplim esencijalnim uljima. Aromatična toplota esencijalnih ulja bora i jele pomaže u borbi s hladnoćom.

Ako se koriste lokalno u obliku masti, smanjuju reumatske bolove, koji se uglavnom javljaju već sa prvim hladnim danima. Za optimizaciju tog efekta potrebno je koristiti ih zajedno sa preparatima od kleke i čempresa, jer su i to zimzelene biljke bogate esencijalnim uljima koja stimulišu i održavaju mikrocirkulaciju. Širenje toplote kroz naše telo, do najudaljenijih delova, zahvaljujući upotrebi biljnih lekova, pomaže nam u nastupajućim hladnim danima.