Čudesno bilje

Bobicama kupine protiv RAKA

Kupina, jedna od biljaka najbogatijih polifenolimaKupina, jedna od biljaka najbogatijih polifenolima

Prema istraživanjima Američkog nacionalnog instituta, zaključeno je da su kupine veoma značajne u sprečavanju pojave kancera zbog visokog sadržaj vitamina, minerala, organskih kiselina i elaginske kiseline

Lekovitost kupine bila je poznata još u antičkoj Grčkoj, kada je korišćena za lečenje bolesti usne duplje, creva, želuca, materice i raznih rana. Listovi i pupoljci koji se beru u rano proleće, bogati su taninom, supstancom koja zaustavlja krvarenja i obnavlja kapilare, a sadrže i vitamin C, minerale i organske kiseline. Plodovi se beru krajem leta, kada su potpuno zreli. Bogati su vitaminima, pre svega A i C, šećerima i organskim kiselinama. Pored ovih, odranije poznatih lekovitih svojstava kupine, utvrđeno je da je ona veoma delotvorna u prevenciji kancera. Naime, na osnovu najnovijih istraživanja Američkog nacionalnog instituta, zaključeno je da su kupine veoma značajne u sprečavanju pojave ove teške bolesti.

Upravo visok sadržaj vitamina, minerala, a najviše organskih kiselina u ovom voću zaslužan je za zaustavljanje formiranja krvnih ćelija u malignim tumorima, što usporava njihov rast i razvoj. Takođe, ona sadrži i elaginsku kiselinu koja se nalazi i u jabukama, a koja odstranjuje i ograničava delovanje karcinogena (izazivača raka).

Onkolozi se slažu u tome da je pravilna ishrana, koja se, pre svega, sastoji od svežeg voća i povrća bogatog organskim kiselinama i vitaminima, jedini siguran put u prevenciji kancera. Smatra se da je nepravilna ishrana uzročnik oko 60 odsto slučajeva raka kod žena i 40 odsto kod muškaraca. Iako hrana sama po sebi ne može da izazove ovu bolest, može da bude faktor koji doprinosi nastanku oboljenja. Kancer je teška i uporna bolest, a ishod njenog lečenja je neizvestan.

Upravo zbog toga, važno je da čovek vodi računa o svojim prehrambenim navikama i da drži pod kontrolom telesnu težinu. Šaka kupina i drugog bobičastog voća svakog dana obezbeđuje dovoljnu količinu organskih kiselina. 100 g kupina ima samo 29 kalorija (121 KJ), tako da u kombinaciji sa niskokaloričnim jogurtom može da predstavlja veoma zdrav i ukusan doručak. Plodove kupine najbolje je da uzimate sveže ili u obliku soka. Od listova se kuva čaj.

Lekoviti recepti od kupine

Čaj od kupinovog lista

3 kašičice suvog, usitnjenog lišća kupine kuvati u pola litra vode 5-10 minuta. Ostaviti da se ohladi, a potom procediti. Za najbolje rezultate piti čaj pomešan sa sokom od limuna ili prirodnim jabukovim sirćetom.

Voćna salata

Šoljicu svežih plodova kupine, pola šoljice narendane jabuke i šoljicu kuvane pšenice u zrnu pomešati sa lešnicima. Ova salata deluje na popravljanje opšteg stanja organizma, bogata je vitaminom C i B.

Sirup od kupine

U litar soka od kupina dodati oko 2 kg smeđeg šećera i kuvati dok se sav šećer ne otopi. Za bolji efekat dodati čaj od listova kupine.

Lekoviti sok kupine

Kupine i šećer (najbolje žuti) pomešati u odnosu 2:1 u velikoj šerpi i ostaviti na mlakoj ringli nekoliko sati da se kupine puste sok. Procediti i sipati u vrele flaše. Dobro zapušiti čepom od plute i preliti toplim pčelinjim voskom. Piti nekoliko puta dnevno. Savet plus: ne bacati oceđene kupine, pošto od njih može da se napravi pekmez na uobičajen način. Piti uvek kada se oseti  malaksalost, u postoperativnom periodu, u akutnim stanjima svih bolesti, ali pre svega za preventivu.

Kupinovo vino

  • Poboljšava opšte stanje organizma
  • Otklanja umor
  • Otvara apetit
  • Poboljšava cirkulaciju krvi
  • Podiže nizak krvni pritisak