Čajevi

Čaj od kombuhe – napitak za dugovečnost

kombuhaOva gljiva predstavlja malo čudo prirode jer je lekovitost napitka koji se od nje spravlja nemerljiva - obnavlja krv, jača imunitet, usporava starenje, neutrališe bore, sprečava nastanak malignih ćelija...

Kombuha je čajna gljiva koju čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja.

Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom, kvasci pretvaraju saharozu u glukozu i fruktozu i time omogućavaju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama.

Kombuha je sposobna da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), enzime, 14 aminokiselina, biogene amine i neki antibiotike.

Uloga kombuhe u organizmu jeste da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i one koji su uneti spolja. Usninska kiselina kombuhe ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Prisustvo cisteina i metionina pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

2,5 dl dnevno za dug život

Napitak od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj napitak sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi. Gljiva mora da se gaji u rastvoru čaja, proizvodeći glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu.

Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo.

Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik. Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra napitka od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama.

Utvrđeno je, takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom, astmatičarima i obolelim od bronhitisa. A tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose…

OPREZ! Kombuha može da zakiseli krv

 

Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina koju inače, u normalnim metaboličkim okolnostima, proizvodi jetra. Ova kiselina ide direktno u krv i štiti ljudski organizam. Povećanjem procenta ove kiseline u krvi dolazi do prekomernog zakišeljavanja krvi, što može umnogome da poremeti ravnotežu organizma, a u težim slučajevima da izazove i smrt.

NAPOMENA: Preporučena doza je od 2 dl-1l dnevno, a najbolje je popiti po čašu pre obroka.

Piti pre obroka

Recept za čaj od kombuhe

Čaj od kombuhe treba praviti u većoj providnoj staklenoj tegli od pet litara. Na litar vode treba dodati 100 g šećera i kašičicu crnog ili zelenog čaja, pa skuvati i ohladiti. Gljivu (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane) oprati u mlakoj vodi i staviti u čaj. Teglu poklopiti gazom i držati u polumračnoj prostoriji, ne ni tamnoj ali ni svetloj jer joj ne prija dorektna svetlost, osam dana, da bi kombuha “radila”. Potom odliti čaj i piti, a “gljivu” oprati i ponoviti postupak.

Napitak kombuhe ima širok spektar delovanja pa ga mogu upotrebljavati i deca i odrasli, od beba do najstarijih osoba, zdravi i bolesni, bez obzira da li su pod nekom terapijom ili koriste lekove. Ovaj čaj tokom menopauze umanjuje valunge. Zbog prisustva šećera (glukoze i fruktoze) dijabetičari ne bi trebalo da ga koriste (mada neki noviji rezultati pokazuju veoma povoljan uticaj ovog napitka na pojedine osobe obolele od dijabetesa).