Čajevi

Čajevi – Ono što niste znali o napicima od bilja

čajevi

Veoma je zdravo svakodnevno piti čajeve, ali je jednako važno pravilno ih pripremati, dozirati i poznavati njihovo dejstvo

Rečju čaj označavamo i sirovinu i napitak koji se njenim jednostavnim prelivanjem vrelom vodom dobija. Čajni napici osiguravaju organizmu potrebne mikroelemente, ali i neophodnu količinu vode i to prokuvane, odnosno meke, koja lakše prodire u međućelijski prostor, te brže i efikasnije čisti organizam od toksina.

Vrste čajeva

Pravi čaj dobija se od zimzelene biljke čiji listići i pupoljci sadrže bioaktivne materije: tein, teofilin, eterično ulje i teobromin. Najkvalitetnija sirovina dobija se od mladih izdanaka, pa se zbog toga grmovi svake godine obrezuju. Najbolji čaj se, dakle, pravi od prve berbe, a kvalitet opada sa svakom sledećom.

Prema tehnološkoj obradi sirovine razlikuju se crni čaj i zeleni čaj. Zeleni je obrađen samo parom, bez procesa oksidacije i fermentacije, a sušen na vazduhu, čime se čuva boja i svi drugi dragoceni sastojci. Oni nam stižu iz zemalja Dalekog istoka – Kine i Japana. Crni čaj prolazi procese fermentacije i oksidacije, pa je crne boje, a uglavnom se gaji na afričkim, indijskim i indonezijskim plantažama.

Beli čaj je veoma redak i ima ga samo u nekim područjima Kine. Za njega se biraju najfiniji, mladi listići i pupoljci biljaka. Napitak je nežnozlatne boje, a veoma je blag i osvežavajući. Čaj rojbos ili “majčino čudo” gaji se samo na jugu Afrike, a izuzetno je dobar za bebe jer smiruje grčeve. Ne sadrži kofein pa se može konzumirati tokom celog dana. Lep je i kada se ohladi, a može se mešati sa sokom od pomorandže, pa čak i koristiti kao sastojak koktela.

Druga velika grupa čajeva pravi se od lekovitog bilja ili voća ili od njihovih mešavina. Među njima postoje dve grupe: lekoviti, koji podležu registraciji pri merodavnim državnim institucijama i čija je upotreba strogo propisana i ograničena, a proizvode ih farmaceutske industrije ili registrovani proizvođači; i prehrambeni biljni ili voćni čajevi, čija se upotreba ne propisuje i ne ograničava, ali takođe imaju umirujući efekat.

Savet PLUS u vezi čajeva

Ni sa konzumacijom čaja ne treba preterivati. Preporučljive su 2-3 šoljice u toku dana, mada se nekim u zemljama pije i po 6 šoljica dnevno.

Priprema čajeva

Važno je voditi računa o vodi koja se koristi u pripremi čaja. Ona bi trebalo da bude “meka” s malo hlora i kamenca. Za pripremu crnog čaja najbolje je koristiti glinenu posudu za čaj, za zeleni su idealne posude od porcelana i keramike.

Postoji nekoliko najpopularnijih metoda za spremanje čaja:

 • japanska metoda – prokuvana voda ohladi se na 60 stepeni C, prelije se preko čaja i ostavi tri minuta da odstoji
 • engleska metoda – mala kašika čaja stavlja se na jednu šolju vode. Listići se preliju vrelom vodom, a servira se nakon što odstoji 5 minuta
 • prstohvat metoda – mera je prstohvat čaja za ceo čajnik. Sve preliti prokuvanom i malo ohlađenom vodom

Kesice ili listići

Čaj u listićima mnogo je ukusniji i zdraviji od onog u filter vrećicama, očuvaniji su ukus i aroma. Ipak, za savremeni način života praktičnije su kesice čaja jer se proces pravljenja napitka skraćuje.

Umeće pripremanja čaja

Ukoliko ste pozvali drage osobe na čaj, morate da se upoznate sa pravilima njegove pripreme koja nećete naći na ambalaži proizvoda.

 • Upotrebljavajte samo svežu, čistu vodu. Ako je voda “tvrda”, upotrebite filtere za odstranjivanje kamenca ili vodu kratko prokuvajte.
 • Čajnik uvek prvo treba ugrejati.
 • Ne perite čajnik deterdžentom, jer talog koji se oformio prilikom pripreme napitka poboljšava aromu, pa ga samo isperite vrelom vodom.
 • Uvek stavite jednu kašičicu čaja više od broja osoba za koje pripremate napitak.
 • Biljne čajeve, koji uglavnom sadrže eterična ulja, ne treba držati u vodi duže od 5 minuta u zatvorenoj posudi. Voćni čajevi se uglavnom prvo kuvaju pa se tek onda ostave da odstoje.
 • Čaj se poslužuje samo u porculanskim, keramičkim ili staklenim šoljama ili čašama.
 • Čaj je vrlo osetljiv pa se mora čuvati na hladnom i suvom mestu. Ne treba ga držati blizu neke materije oštrog mirisa (na primer luka), jer lako poprima mirise.

Mini-rečnik ljubitelja čaja

 • Odvar (uvarak) – dobija se kuvanjem bilja u metalnoj, neoštećenoj posudi.
 • Nastoj – napitak koji se dobija tako što se čajna sirovina prelije proključalom vodom koja je prethodno malo odstojala.
 • Tinktura (alkoholatura) – dobija se potapanjem “travki” u 70-procentni alkoholni rastvor koji može da se kupi u svakoj apoteci.
 • Kataplazma – oblog od bilja koji se privija na obolelo mesto.
 • Kupke – nastaju kada se uvarak doda vodi namenjenoj za kupanje celog tela ili samo delova (nogu ili ruku).
 • Inhalacija – udisanje pare iz proključale vode u koju je potopljeno lekovito bilje.