Alternativna medicina

Čuvajte se otrovnih gljiva!

Otrovnica / Smrtonosna kapa, Amanita phalloides, od prvog stepena rasta do plodišta pune veličineOtrovnica / Smrtonosna kapa, Amanita phalloides, od prvog stepena rasta do plodišta pune veličine

Nacionalni centar za kontrolu trovanja uputio je upozorenje zdravstvenim ustanovama u Srbiji o opasnosti od trovanja gljivama 

Od početka ove godine ne ljudi je otrovano gljivama, a dve osobe su i preminule na VMA, jer su greškom ubrali i pojeli zelenu pupavku, jednu od najotrovnijih gljiva u Evropi. Pošto kod nas nije zakonski utvrđeno ko sme skupljati i prodavati gljive, dešava se da se na pijaci nađu i neke otrovne gljive. Osim toga, uopšte se ne proverava zdravstvena ispravnost samoniklih gljiva koje se prodaju na našim pijacama.

Jestive gljive mogu postati toksične usled kvarenja, zbog neadekvatnog čuvanja, kao i zbog rasta na zagađenoj podlozi. Gljive mogu biti veoma opasne po zdravlje ukoliko se beru u okolini fabrika ili puta, jer upijaju teške metale. Zato je najbolje da kupujete samo proverene i kontrolisane proizvode i da se ne upuštate sami u potragu za gljivama.

7 NAJOPASNIJIH OTROVNIH GLJIVA KOJE SE MOGU NAĆI KOD NAS

1 Zelena pupavka (Amanita phalloides)

U većini slučajeva trovanja sa smrtnim ishodom, ona je uzrok. Dovoljno je pojesti samo jednu ovu gljivu, da se već nakon 6 do 12 sati, jave grčevi i povraćanje, a nakon 24 do 48 sati dolazi do dehidratacije, žutice, bolnih grčeva i kome. Smrtonosna je jer sadrži supstancu amatoksin, koja može da prouzrokuje prestanak rada jetre, bubrega i konačno ‒ smrt.

2 Crvena koprenka (Cortinarius Orellanus)

Problem s ovom gljivom je u tome što se simptomi javljaju tek nakon dve nedelje. Samo 50 g ove gljive može izazvati trovanje sa smrtnim ishodom.

3 Panterovka (Amanita pantherina)

Izaziva povraćanje, proliv i halucinacije. Nakon toga nastupa koma i smrt. Smrtonosna doza je 100 svežih gljiva.

4 Muhara (Amanita muscaria)

Ova gljiva sa naših prostora toksičnija je od iste vrste u drugim delovima Evrope. Sadrži ibotensku kiselinu i miscimol, kao i veoma toksični muskarin, a simptomi trovanja su isti kao kod panterovke.

5 Rani hrčak ili prolećna moždanica (Gyromitra esculenta)

Ova gljiva sadrže giromitin – otrov koji je potencijalno smrtonosan u dozi od 20 mg po kilogramu telesne mase čoveka. Kilogram svežih gljiva sadrži od 1.200 do 1.700 mg ovog toksina. Dobra vest je da se ovaj otrov razlaže termičkom obradom, zamrzavanjem, pa čak i sušenjem.

6 Ružičasta šlemovka (Mycena pura)

Izaziva halucinacije, mučninu, povraćanje i proliv. Može izazvati trovanja sa smrtnim ishodom. Isto važi i za gljivu uvijaču.

7 Ludara (Boletus satanas)

Deluje na parasimpatički nervni sistem (u organima vrata, grudnog koša, digestivnim organima…), a smrtonosna doza nalazi se u 40 do 500 g svežih gljiva.