Alternativna medicina

Dijagnostika – Naučite govor tela

oko

Drevni lekari nisu imali savremene dijagnostičke metode već su se oslanjali na spoljašnje signale koje telo šalje i na taj način postavljali dijagnozu

Svi ponekad primetimo da nešto nije u redu s našim telom. Međutim, kako da znamo jesu li u pitanju bezazlene tegobe ili znakovi zbog kojih treba da posetimo lekara? U knjizi „Govor tela“ atorki dr Džoan Libman Smit i Džeklin Nardi Igan možete pronaći obilje korisnih i zabavnih informacija vezanih za signale koje nam telo šalje.

Drevni lekari nisu posedovali dijagnostičke metode koje se danas masovno koriste u zdravstvenim ustanovama, ali su ipak veoma uspešno mogli da detektuju razne poremećaje u organizmu. Vekovima su osluškivali kucanje srca, opipavali puls, gledali jezik, oči, kosu, kožu i nokte, proučavali stolicu, mirisali i ponekad čak probali mokraću, a sve to u cilju dijagnostikovanja bolesti.

KAKVO TI JE ZDRAVLJE – TAKVA TI JE KOSA

Dok spoljnom svetu šaljemo poruke pokrivajući, šišajući, kovrdžajući ili farbajući kosu, trebalo bi da obratimo pažnju i na poruke koje kosa šalje nama. Ona sadrži bezbroj minerala, od aluminijuma do cinka, a analiza kose godinama je korišćena kako bi se utvrdilo trovanje živom ili arsenikom.

 • Ako ste primetili da vam je kosa postala suva i beživotna, to može biti signal usporenog rada štitne žlezde ili ukazivati na nedostatak joda.
 • Ukoliko ste trudni i kosa vam je ređa nego obično, možda vašem organizmu nedostaju minerali ili vitamini što se može negativno odraziti na trudnoću.
 • Prerano osedela kosa može biti posledica perniciozne anemije u slučaju koje dolazi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca zbog nesposobnosti tela da apsorbuje vitamin B12. Takođe, ovo stanje može da bude jedan od simptoma Grejvsove bolesti, najčešćeg oblika hipertiroidizma.
 • Prekomerno opadanje kose može se javiti kao posledica nedostataka gvožđa, proteina i cinka, što je česta pojava kod osoba koje su na strogoj dijeti.

ŠTA NAM PORUČUJU OČI

Ako znamo da gledamo, oči nam mnogo mogu reći o stanju našeg zdravlja jer se u njima mogu uočiti mnogi rani simptomi različitih bolesti.

 • Tamni podočnjaci mogu biti signal da je došlo do hormonalnog disbalansa u organizmu ili se javljaju kao posledica alergije ili depresije.
 • Naduveni donji kapci, nazvani još i kese, mogu takođe da budu posledica depresije, trudnoće, preteranog unosa soli, kao i uzimanja antidepresiva i antibebi pilula. Kese ispod očiju uobičajen su znak i usporenog rada štitne žlezde.
 • Spušteni kapci, uobičajen pratilac starenja, mogu ukazivati na usporen rad štitne žlezde ili miasteniju gravis, autoimuni poremećaj koji izaziva slabost mišića različitih delova tela, a naročito očiju.
 • Kada su buljave oči prisutne od rođenja, obično je u pitanju bezazlena nasledna osobina, međutim, ako se izboče kasnije, to ukazuje na Grejvsovu bolest (najčešći oblik ubrzanog rada štitne žlezde) i upravo je to i najčešći simptom. Ako buljave oči nije izazvala bolest štitne žlezde, onda mogu biti simptom infekcije ili glaukoma, pa čak i leukemije i tumora.
 • Žućkaste izrasline na kapcima mogu biti znak visokog nivoa LDL (štetnog) holesterola u krvi ili niskog nivoa HDL holesterola (dobrog), a oba stanja predstavljaju faktore rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.
 • Krvave oči su znak da patite od prehlade ili alergije. Međutim, ako su vam oči neprestano krvave više dana, a uzimate antikoagulant (lek protiv zgrušavanja krvi) možda imate neželjenu reakciju.
 • Žute oči su znak žutice, oboljenja u slučaju kojeg beonjače požute zbog previše bilirubina, narandžastožutog pigmenta u krvi. One su često upozorenje na ozbiljnu bolest jetre, kao što je hepatitis, ciroza ili rak. Mogu signalizirati rak pankreasa, anemiju srpastih ćelija i žutu groznicu – tropsku bolest koju prenose komarci.
 • Učestalo sevanje u oku ili sevanje u kombinaciji sa mrljama, može biti znak oštećenja mrežnjače, odvajanja mrežnjače  ili akutnog odvajanja staklastog tela. Sva ova stanja zahtevaju hitan odlazak kod lekara.

OBRATITE PAŽNJU NA USNE

Od boje i teksture usana i jezika, do toga kako nam miriše dah, usta otvoreno pripoveduju o tome šta se dešava u našim telima.

 • Ako vam se usne iznenada naduju i teško gutate ili dišete, odmah potražite pomoć lekara. Možda imate alergijsku reakciju opasnu po život (anafilaktički šok).
 • Trudnice koje imaju plave usne, najverovatnije imaju manjak gvožđa u krvi.
 • Ukoliko na usnama imate čudan osećaj kao da vas bockaju mnogobrojne iglice, a nije u pitanju herpes, to može biti znak nedostatka kalcijuma ili vitamina D. Takođe, oralni žmarci signaliziraju i dijabetes – kada šećer u krvi nije pod kontrolom, nervi u ustima i na nekim drugim delovima tela mogu biti oštećeni.
 • Nekoliko braonkastih fleka čudnog oblika na usnama često predstavljaju rane znake Adisonove bolesti, retkog hormonskog poremećaja nadbubrežne žlezde.
 • Prekomerno lučenje pljuvačke može biti simptom čira na želucu, bolesti jetre, pankreatitisa, neuroloških poremećaja i opstrukcije jednjaka ili čak raka.

DA LI STE ZNALI

 • Promuklost može biti jedan od glavnih simptoma raka glasnih žica, pa se savetuju obavezne lekarske kontrole.
 • Žene sa asimetričnim grudima moraju redovno ići na mamogram. Jedna britanska studija otkrila je da je čak i sićušna nepravilnost u simetriji grudi, koju otrkriva mamogram, važan pokazatelj rizika od raka dojke.
 • Ako vam je jedna noga osetljiva, natekla, crvena ili topla, a zatim osetite bol u grudima ili otežano disanje, to mogu biti znaci začepljenja krvnih sudova u plućima (pulmonalnog embolizma), potencijalno fatalne komplikacije tromboze dubokih vena.
 • Ako vas oblije hladan znoj ili osetite vrtoglavicu, bol u grudima ili stomaku, odmah potražite savet lekara. Možda imate srčani napad.
 • Neprestana potreba za slanom hranom može ukazivati na Adisonovu bolest, ozbiljno autoimuno oboljenje koje napada nadbubrežnu žlezdu.
 • Oboleli od psorijaze imaju povećan rizik od srčanog napada i raka limfnih čvorova.