Fitoterapija

Divlji kesten ublažava simptome proširenih vena

divlji kesten

Žene su šest puta sklonije proširenim venama nego muškarci, a problem se najčešće javlja posle druge ili treće trudnoće. Osim toga, faktori rizika su kontracepcijske pilule i gojaznost.

Oticanje članaka i potkolenica, bol i osećaj težine u nogama – najčešći su pratioci oteklih, izuvijanih, proširenih vena, čiji je uzrok poremećaj krvotoka. Od ovih tegoba pati oko dve trećine populacije.

Slaba cirkulacija i oštećenja venskih zalistaka

Proširenje vena uzrokovano je oštećenjem venskih zalistaka, koje nastaje zbog urođene ili nasledne slabosti venskih zidova, što za posledicu ima povratni tok krvi u venama – venski refluks. Pritisak na oboleli deo vene s vremenom raste, te se ona širi, dok  se protok krvi usporava. U poodmaklom stadijumu tečnost prodire u okolna tkiva, što izaziva upale, otoke i teže poremećaje.

Proširenje nije jednako duž celog krvnog suda – negde je jače, negde slabije, vene postaju krivudave i na koži se uočavaju kao plavičaste ili modre čvornovate izrasline. Lečenje proširenih vena nije nimalo jednostavno – zahteva dugotrajnu terapiju da bi se postigli dobri rezultati. Ukoliko se ne leče, mogu nastati teške komplikacije, na primer, tromboza.

Smanjite rizik od nastanka proširenih vena

Naizmenično tuširajte noge toplom i hladnom vodom – to pospešuje protok krvi kroz vene i tako ih ojačava. Najbolje je da  noge tuširate ujutru, s tim što treba da imate na umu da se kupanje završava hladnim mlazom. Uveče do kolena napunite kadu hladnom vodom i pet do deset minuta energično hodajte u njoj.

Lagani džoging, šetnja, klizanje na ledu ili hodanje na skijama takođe su dobar trening za jačanje venskih zalistaka. Jednostavne preventivne vežbe možete raditi i u sedećem položaju, tako što ćete obe pete naizmenično odizati i spuštati na pod.

Izbegavajte vrele kupke, dugotrajno stajanje i sedenje (pogotovo prekrštenih nogu!).

BILJKAMA PROTIV PROŠIRENIH VENA

Priroda nudi dosta biljaka koje pospešuju cirkulaciju i sprečavaju i leče bolest proširenih vena.

Divlji kesten ojačava zidove vena

Ova biljka ublažava simptome proširenih vena, otklanja bol, osećaj težine i otok nogu. Za to je najzaslužniji njegov sastojak escin, koji blagotvorno deluje na zidove vena. Divlji kesten umanjuje upalne procese, pojačava otpor venskih kapilara i smanjuje opterećenje venskih krvnih sudova i otok. Ekstrakt ove biljke može se naći u kapsulama i gelovima.

Crvena vinova loza ublažava otoke

U sortama crvene vinove loze nalaze se aktivni sastojci koji uspešno sprečavaju probleme s venama. Osim toga, korisni su i kao dopunsko lečenje u slučaju ispucalih kapilara, proširenih vena, upale vena, edema, smetnji u prokrvljenosti, grčeva mišića i umornih nogu. Aktivna materija iz ove biljke može se pronaći u obliku tableta ili gela za utrljavanje.

Gavez regeneriše tkiva

Biljka volovski jezik ili gavez od davnina je poznata po svom blagotvornom dejstvu. Sveže nastrugan koren gaveza   pomaže u slučaju svih problema s venama i cirkulacijom. Ako nemate svežu biljku, možete koristiti tinkturu od gaveza, koja regeneriše tkiva. Ova tinktura još bolje deluje u kombinaciji s uljem od kantariona ili  tinkturom od kantariona.

Kupus za proširene vene

Listovi svežeg kupusa najbolja su obloga za noge koje muče proširene vene. Svežim listovima kupusa prekrijte bolno mesto, pa ih pričvrstite tankom i elastičnom čarapom. Oblog držite sve dok se kupus ne sparuši, a onda ga zamenite svežim. Možete držati oblogu i preko noći. Kupus umiruje bol i peckanje, te smanjuje otok, a nakon duže i uporne upotrebe ovih obloga – proširene vene će se povući.