Fitoterapija

Fitoterapija – Prirodna odbrana od cistitisa

crna ribizla

U nekim slučajevima može biti dobro koristiti uvu s prirodnim diuretikom. Matičnjak i crna ribizla takođe ublažavaju simptome cistitisa.

Farmaceutski lekovi nisu uvek konačno i najefikasnije rešenje za recidivni cistitis, koji se nekoliko dana nakon prestanka uzimanja terapije pogoršava. Potrebno je, dakle, uzeti u obzir široku lepezu prirodnih lekova koji su nam na raspolaganju.

Ne isključujte lekare

Za pravilno korišćenje fitoterapeutskih lekova neophodno je znati da oni ne treba da zamene klasične medikamente, pogotovo kad je reč o jakoj infekciji. Naime, u ovim slučajevima potrebno je slušati savete lekara da bi se odredila najadekvatnija terapija lekovima. U principu, nikada nemojte kriti od lekara da uzimate prirodne lekove. Ovi lekovi su nam dragoceni saveznici u specifičnim situacijama, na primer, u sprečavanju povratka bolesti, kad analize urina ne pokazuju prisustvo bakterija, ili pak kao suplementi farmaceutskim lekovima.

Biljke u kombinaciji s antibioticima

Kako postupiti? Uopšteno gledano, u terapiju antibiotikom, koji je osnovno sredstvo za borbu s infekcijom, uključuje se još jedan lek s diuretskim dejstvom. Ovome se može dodati nekoliko lekova koji rešavaju specifične probleme –  postojanje bola, ili eventualni pad imuniteta.

Uva – prirodni antibiotik

Prvi cilj i u slučaju terapije lekovima i u slučaju fitoterapije sastoji se u eliminisanju infekcije. Pribegava se upotrebi biljaka koje imaju antibakterijsko dejstvo, poput uve ili brusnice, koje deluju kao prirodni antibiotici.

Uva (Arctostaphylos uva.ursi), zbog čuvenog antiseptičkog i protivupalnog dejstva na urinarni trakt, predstavlja osnovu bilo koje prirodne terapije za cistitis. Njena efikasnost je i naučno objašnjena, s obzirom na jednu od najvažnijih aktivnih supstanci koje se nalaze u listu ove biljke, a to je arbutin. Da bi tretman bio efikasan, preporučuje se alkalizacija urina, uz male količine sode bikarbone, kao i ishrana bogata povrćem.

Iako je reč o biljci koja se dobro podnosi, produžena upotreba i preterane doze mogu  izazvati poremećaje i iritacije želuca ili alergijske reakcije na koži. Takođe, imajte na umu da pri konzumiranju ove biljke urin postaje  braonkastozelene boje.

Stimulisanje izlučivanja mokraće za eliminaciju bacila

U prirodnom lečenju infekcija urinarnog trakta – biljke koje podstiču izlučivanje mokraće predstavljaju bitan faktor. Zahvaljujući njihovom diuretskom dejstvu, biljke kao pilosela, ortosifon, zlatica, korov, zečji trn… uništavaju toksine i dezinfikuju urinarni trakt, te tako eliminišu bacile koji izazivaju infekciju.

Za razliku od hemijskih diuretika, prirodne aktivne supstance, ukoliko se pravilno doziraju, ne izazivaju nefiziološki gubitak soli, već stimulišu veće izbacivanje urina.

Među najdelotvornijim diureticima za prirodno lečenje cistitisa jeste zlatica (Solidago virg aurea), čiji su žuti cvetovi bogati aktivnim supstancama poput flavonoida i saponina, koji imaju ne samo efikasno diuretsko već i antibakterijsko i antispazmičko dejstvo, kao i sposobnost da eliminišu upalne procese u urinarnom traktu.

Šta je s upornim cistitisom?

Oni koji često pate od cistitisa treba da sagledaju problem iz šire perspektive. U mnogim slučajevima, određeni faktori koji se naizgled čine nebitni – na primer, pogrešna ishrana, zatvor, neadekvatna higijena ili pad imuniteta (uzrokovani na primer stresom ili bolestima poput gripa ili prehlade) – mogu biti pravi izvor problema. Prvi korak u lečenju cistitisa sastoji se u uklanjanju faktora koji su izazvali infekciju. Da bi se sprečio rizik od recidiva, savetuje se da se osnovna terapija kombinuje s uvom i drugim diuretskim biljkama, pioput ehinacee, koja je dragocena jer stimuliše imunosistem organizma da se brani od infekcija.

Koristi se u dozama od 30 do 40 kapi, dvaput dnevno (od 8 do 18 sati), posle jela, ili u obliku suvog ekstrakta (tri-četiri kapsule) da bi se obezbedila dnevna doza od najmanje 12 mg aktivnih supstanci. Za optimalno dejstvo treba je uzimati u ciklusu od 30 dana, zatim od 15 dana. Pritom, oba ciklusa treba ponavljati s pauzom od 15 dana.

Matičnjak i crna ribizla pružaju trenutno olakšanje

Za ublažavanje dosadnih simptoma koji karakterišu cistitis, za smanjenje bolova i upala, mogu se koristiti određene biljke s protivupalnim i antispazmičkim dejstvom. Za smirivanje spazama (grčeva) koji mogu pogoditi glatku muskulaturu urinarnog trakta i bešike – izaberite biljke s jakim spazmičkim dejstvom, koje opuštaju glatke mišiće urinarnog i gastrointestinalnog trakta.

  • Poesebno se preporučuje matičnjak, koji treba konzumirati u obliku čaja (dve-tri šolje dnevno) ili kao tinkturu – 40 kapi posle jela i ponovo uveče pre spavanja. U slučaju pojave grčeva u stomaku, čaj se uzima prema potrebi.
  • Drugi lek za upale koje često prate cistitis jeste crna ribizla. Ima diuretsko i pročišćavajuće dejstvo. Listovi su joj bogati akivnim supstancama i deluju protivupalno, a po analgetskom dejstvu – efikasni su poput sintetičkog kortizona, s tim što, za razliku od njega, nemaju neželjenih efekata. Njena pravilna upotreba podrazumeva uzimanje 50 kapi razmućenih u malo vode, dvaput dnevno, ujutro posle buđenja i u rano popodne.

Praktični vodič

Prava doza i mere opreza

Uva

Doza: Koristi se suvi ekstrakt u obliku kapsula ili tableta, u proseku 3 do 4 dnevno, pre jela, s dosta vode, ili u obliku tinkture – 30 kapi razmućenih u malo vode, triput dnevno, pre jela (na primer, u 8 h, u 16 h i u 22 h).

! Preporučljivo je da se uzima u predloženim dozama i da se ne koristi više od petnaest-dvadeset dana. U slučaju neželjenih efekata, treba odmah prekinuti tretman. Zabranjena je upotreba ove biljke tokom trudnoće i dojenja, jer izaziva neželjene efekte.

Zlatica

Doza: Koristi se u obliku tinkture, 30 do 40 kapi tastvorenih u malo vode, triput dnevno, pre jela. Poželjno je uzimati je minimum 15 dana.

! Treba imati na umu da se diuretici, pa čak i oni prirodni, moraju koristiti oprezno i u preporučenim dozama da bi se izbegli neželjeni efekti, poput dehidratacije, preteranog gubitka kalijuma i bubrežne insuficijencije. Posebnu pažnju treba posvetiti eventualnim opasnim kontraindikacijama s drugim lekovima, poput onih za hipertenziju ili drugih diuretika. U tom slučaju,  treba se posavetovati s lekarom.

Brusnica protiv recidiva

Aktivne supstance koje se nalaze u brusnici (Vaccinium macrocarpon) sprečavaju lepljenje bakterija za površinu sluzokože, posebno urinarnog trakta. Ovo omogućava fiziološko izbacivanje potencijalnih patogenih bakterija. Osim toga, snižavajući nivo pH vrednosti urinarnog trakta, brusnica povećava kiselost urina i tako doprinosi lečenju infekcija.

U pitanju je biljka koja se koristi da se spreči recidiv u slučaju hroničnog cistitisa.

Mere predostrožnosti

Ako se uzima duže vreme ili u visokim dozama, može izazvati dijareju. Takođe, ne preporučuje se njena upotreba u slučaju postojanja kamena u bubregu, jer je sok brusnice bogat oksalatima, koji izazivaju stvaranje kamenja.