Fitoterapija

Fitoterapija u borbi protiv astme

Podbel, najbolji lek za disajne organe

Iako se ovo respiratorno oboljenje veoma teško leči, biljke kao što su plućnjak, podbel, anis, hajdučica i ren mogu znatno ublažiti simptome

Statistike kažu da u svetu oko 5% odraslih osoba i 12% dece ima astmu, a broj obolelih u stalnom je porastu, naročito u industrijski razvijenim zemljama. Prvi simptomi javljaju se obično u detinjstvu i ranoj mladosti. U starijoj životnoj dobi, gušenje, nedostatak vazduha pri naporu ili „sviranje“ u grudima retko su posledica astme, a mnogo češće ukazuje na druge, slične poremećaje.

Astma je hronična bolest disajnih puteva (bronhija) koji burno reaguju za vreme prehlade, virusne infekcije ili pri kontaktu sa određenim materijama. Usled upalnog procesa dolazi do grčenja mišića disajnih puteva i pojačanog stvaranja sluzi u bronhijama, sužava ih i otežava protok vazduha, posebno pri izdisaju, kada se neretko javlja i „sviranje“ u grudima.

Napadi se javljaju kada se intenzitet upale pojača, posebno nakon  izloženosti spoljašnim ili unutrašnjim uzročnicima (pokretačima astme). Prema stepenu poremećaja plućne funkcije i učestalosti napada, razlikuju se povremena (intermitentna) i trajna (perzistentna) astma.

Uzročnici astme

Astma je najčešće alergijske prirode, što znači da napade provociraju različiti alergeni. Sezonsku astmu uzrokuju poleni drveća, trava i korova, ali da bi organizam reagovao na potrebno je da u vazduhu postoji određena koncentracija ovih čestica. Takođe postoje i nealergijski uzročnici astme: fizički napor, udisanje hladnog i suvog vazduha, virusne infekcije, jake emocije i zagađenje vazduha. Genetski faktor takođe je bitan: osoba u čijoj porodici postoji istorija ove bolesti izložena je većem riziku da oboliod astme koja je neretko i posledica dugotrajne  izloženosti duvankom dimu.

Kako prepoznati napad astme?

Rani znaci astmatičnog napada jesu problemi sa spavanjem, umor, iscrpljenost, brzo zamaranje, glavobolja i gubitak apetita. Potom se javljaju suv i uporan kašalj i tamni kolutovi oko očiju. Astmatični napad počinje obično noću, s osećajem teskobe u grudima, izazito teškim disanjem i “borbom” za vazduh. Ritam disanja je usporen, faza izdisaja produžena, udisaj kratak i bučan, dok je grudni koš proširen, a dijafragma spuštena. Oboleli pokušava da zauzme položaj koji mu olakšava izdisaj – stoji ili sedi oslanjajući se na ruke. Ova faza može trajati nekoliko minuta ili sati i manifestuje se bledilom, otežanim govorom, plavom prebojenošću usta, osećajem straha, ubrzanim radom srca i kašljem sa sluzavo-lepljivim ispljuvkom.

Produženi oblik astmatičnog napada koji traje preko 24 sata, takozvani status astmaticus, predstavlja najtežu komplikaciju ovog oboljenja. Češće se javlja kod osoba koje dugo boluju od bronhijalne astme, ali može biti i prvi simptom ove bolesti. Bronhijalna astma se može iskomplikovati pojavom plućnog emfizema, plućnom hipertenzijom i opterećenja “desnog srca”.

Dijagnozu postavlja pulmolog na osnovu anamnestičkih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća.

Kako se leči astma?

Prva informacija koju pacijent dobija od lekara jeste da se astma ne može izlečiti, ali se odgovarajućim terapijom dobro reguliše. Primenjuju se lekovi za brzo otklanjanje simptoma (bronhodilatatori) koriste se nakon prvih znakova napada, šire disajne puteve i olakšavaju disanje. Medikamenti za prevenciju napada štite sluzokožu disajnih puteva, smanjuju njihovu osetljivost i smiruju upalu, znatno redukujući rrizik od teških napada. Koriste se redovno, čak i kad bolesnik nema simptoma a najefikasniji među njima su glukokortikosteroidi.

Pravilna ishrana za obolele od astme

Osobe obolele od astme moraju znati da od načina ishrane zavisi tok bolesti. Važno je održavati optimalnu telesnu težinu, izbalansiranim unosom proteina, ugljenih hidrata, vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Dnevni obroci moraju biti redovni, uz polagano i dugotrajno žvakanje hrane.

Ukoliko postoji alergija na određene namirnice, obavezno je treba izbaciti iz jelovnika, bilo da se radi o kravljem mleku, ribi, jajima, ili voću kao što su jagode. Kod dece se često javlja osetljivost na gluten, pa se umesto pšeničnog, ražanog, ječmenog ili zobenog brašna može uvesti kukurzno.

Pošto je u slučaju astme sluzokoža disajnih puteva trajno upaljena, dolazi do dehidratacije ćelija, pa je preporučljivo pojačati unos tečnosti do tri litra dnevno, što će pomoći razređivanju sluzi.

Terapija Genadija Malahova protiv astme

Čaj od kantariona i sladića

Pomešati po kašiku kantariona, slatkog korena i majčine dušice, pa sve preliti sa 2 l ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana.

Obloge od soli

Sipati kilogram morske soli u lanenu vrećicu (može da posluži i manja jastučnica) i zavezati otvor. Staviti vrećicu na grudi, učvrstiti maramom i ostaviti tako preko noći. So upija suvišnu vlagu iz organizma i tako olakšava disanje astmatičarima. Svaki put koristiti novu količinu soli, a već iskorišćenu baciti.

Eliksir od belog luka i limuna

Ispasirati 400 g očišćenog belog luka i pomešati sa sokom od 24 limuna, pa sipati u staklenu teglu, prekriti gazom ili pamučnom krpom, uvezati i ostaviti da odstoji 28 dana. Uzimati svako veče po kašičicu eliksira rastvorenog u šoljici vode. Napomena: Pre upotrebe dobro promućkati.

Narodni recepti za astmu

Beli luk

Pomešati u neoštećenoj emajliranoj šerpi 100 g ispasiranog belog luka, 100 g svežeg rena (narendanog na sitno rende), 150 g kvalitetnog putera i 600 g domaćeg meda. Šerpu staviti u drugu, veću posudu sa ključalom vodom, pa mešati sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Mešavinu sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimati 3 puta dnevno po kašiku melema, jedan sat pre jela. Terapija traje dva meseca, a zatim se napravi pauza od 30 dana nakon čega se može opet ponoviti.

Podbel i beli slez

Pomešati jednake količine lista i cveta podbela, korena belog sleza i cveta i lista divizme, pa kašiku mešavine preliti sa 3 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju sveže pripremljenog čaja.

Hmelj

Pomešati 1 dl vina i 1 dl vode, pustiti da proključa, pa dodati kašiku hmelja i kuvati par minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta, a potom procediti i piti u gutljajima.

Dragoljub

Sipati u teglu sitno iseckani list divljeg dragoljuba, pa preliti domaćom šljivovicom ili komovicom, pa dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na toplom mestu 21 dan uz svakodnevno mućkanje. Procediti i uzimati 2-3 puta dnevno po kašičicu tinkture rastvorene u šoljici vode.

Crni luk

Propržiti 300 g šećera, pa dodati 9 kašika domaćeg meda, 3 veće, sitno iseckane, glavice crnog luka i 1,5 l vode. Kuvati poklopljeno dok ne ispari polovina tečnosti, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Procediti kroz gazu i sipati u staklenu flašu koju treba držati u frižideru. Uzimati 3 puta dnevno, pre jela, po kašiku sirupa.

Anis

Sipati 2 kašike anisa u 5 dl ključale vode i kuvati 10 minuta, a potom skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Procediti i piti u toku u gutljajima.

Kopriva i kantarion

Pomešati jednake količine koprive, kantariona i nane, pa 2 kašike mešavine preliti sa 5 dl klkjučale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana.

Ren

Sipati u manju neoštećenu emajliranu šerpu 4 kašike narendanog korena rena i 5 dl vinskog sirćeta. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ren ne omekša, a potom procediti i dodati med (razmer 1:1) i kuvati dok se ne zgusne, Dodati kuvani ren i pustiti da još jednom provri, a zatim skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Sipati sirup u staklenu teglu i uzimati svako jutro i veče po jednu kašiku.

Podbel

Pomešati 60 g podbela i 20 g anisa, pa 3 kašike mešavine sipati u 5 dl ključale vode i kuvati par minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a potom procediti i piti u toku dana.

Hajdučka trava

Pomešati po 20 g hajdučke trave, podbela, izopa, matičnjaka i cveta crnog sleza, pa 3 kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode i osatviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti umesto vode.

Rosopas

Pomešati po 20 g rosopasa, podbela, ploda pasjeg dren i petrovca, pa 3 kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti 3 puta dnevno, posle jela, po šolju čaja. Piti najmanje 2 nedelje.

Ruzmarin

Pomešati 25  ruzmarina i 15 g koprive, pa preliti sa litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti u toku dana. Piti mesec dana.

Pupoljci bora

Pomešati jednake delove pupoljaka bora, živolovke i podbela, pa kašiku mešavine preliti sa 2,5 dl hladne vode i ostaviti da odstoji 2 sata, a potom kuvati 5 minuta. Ostaviti poklopljeno da se prohadi, a zatim procediti i piti u toku dana u gutljajima.

Komorač

Sipati 100 g komorača u staklenu teglu i preliti domaćom šljivovicom, pa dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 14 dana uz svakodnevno mućkanje. Procediti i piti po kašičicu tinkture 3 puta dnevno, pre jela, pomešanom sa malo vode.

Dan i noć

Pomešati po 20 g omana, biljke dan i noć, timijana, anisa i podbela, pa sve preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti u toku dana. Po želji zasladiti medom.

Timijan i sladić

Pomešati po 20 g anisa, ploda divlje mirođije, timijana i  korena sladića, pa sve preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno d aodstoji 2 sata. Procediti i piti u toku dana.

Životićeva terapija za astmu

Lečenje sprovoditi od oktobra do kraja aprila.

Bronhijalna astma bez sluzi (lakši oblik)

  1. Pomešati po kašiku cveta zove, cveta i lista podbela, cveta i lista majčine dušice i lista i cveta plućnjaka, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
  2. Pomešati po kašiku lista bokvice, lista i cveta timijana i lista i cveta plućnjaka, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
  3. Pomešati po kašiku cveta crnog sleza, rizoma jaglike, cveta zove i lista i cveta plućnjaka, pa preliti sa 7 dl ključalog vina i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 1 dl pre i posle doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
  4. Pomešati kašiku borovih iglica i 2 kašike hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode, pa ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 1 dl pre i posle doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
  5. Pomešati po 2 kašike lista i cveta kičice i lista i cveta bosiljka, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Napomena: Koristiti sve ove recepte po 5 dana i nakon pauze od 10 dana sve ponoviti.

Bronhijalna astma sa sluzi (šlajmom)

  1. Pomešati po 2 kašike cveta i lista hajdučice, lista nane i lista i cveta podbela, pa sve preliti sa 7 dl ključalog vina i osatviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti na svaki sat 0,5 dl. Piti 5 dana.
  2. Pomešati po kašiku cveta bagrema  i korena omana, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
  3. Pomešati po kašiku ruzmarina, bokvice i hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
  4. Pomešati po kašiku cveta zove, korena omana, cveta i lista podbela i cveta i lista plućnjaka, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti na svaka 2 sata po 1dl. Piti 5 dana.
  5. Pomešati po kašiku lista i cveta podbela, lista bokvice, lista plućnjaka i hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.

Napomena: Koristiti sve ove recepte po 5 dana i nakon pauze od 10 dana sve ponoviti.

Preventiva protiv astme

Razvoj astme kod dece u velikoj meri se može sprečiti izbegavanjem alergena – grinja, životinjske dlake i perja, plesni, polena, korova, trave, prašine… U slučaju nealergijske astme faktori koji mogu izazvati napad jesu dim cigareta, sredstva za čišćenje, parfemi ili osveživači vazduha, a tome treba dodati i uzročnike profesionalne astme kao što su hemikalije, smole, insekticidi… Pacijenti alergični na prašinu moraju često da provetravaju prostorije u kojima borave i da koriste antialergiijske navlake za jastuke i jorgane, koje ne propuštaju prašinu. Takođe, iz soba u kojima se spava treba ukloniti teške zavese i tepihe, te često brisati pod.