Alternativna medicina

Travke koje leče HERPES

herpes simplex

Pored farmaceutskih preparata i lekovito bilje ima značajnu ulogu u suzbijanju herpesa, naročito nana, matičnjak, lavanda, kamilica…

Reč ‘herpes‘  odnosi se na veliku klasu virusa koji izazivaju mnogo različitih tipova infekcija, od vodenih boginja (herpes zoster) do Kaposijevog sarkoma (HHV-8). Kada ga jednom dobijete, on ostaje u organizmu za ceo život. Herpes obično izbije, pa se smiri. Posle smirivanja virus ulazi u latentnu fazu u kojoj se krije u telu (verovatno u velikim senzornim nervima donje kičme) dok ga nešto ne podstakne da se vrati na nerve kože i izazove sledeće pojavljivanje.

Vrste herpesa

Herpes zoster je bolest koju uzrokuje virus varičela-zoster, isti koji izaziva i vodene boginje. Kada osoba “preboli” vodene boginje, virus ostaje u ćelijama spinalnih živaca i ponovo se aktivira prilikom slabljenja imuniteta, u slučajevima fizičke ili emocionalne traume ili teških bolesti.

Manifestuje se u vidu bolnih mehurića koji izbijaju na koži jedne strane lica ili tela. Obično jednostrano zahvata područje trupa, ali se može javiti na licu, vratu i donjim delovima tela ili u usnoj duplji.

Simptomi herpes zostera

Povišena temperatura, slabost, umor, osećaj peckanja, bockanja i svrab – početni su simptomi dok ograničeno crvenilo na koži, mehurići rasporeðeni u grupe ispunjeni bistrom tečnošću nastaju malo kasnije.

Kako lečiti herpes zoster

U lečenju zostera pomažu preparati na bazi vitamina B grupe (B1, B6, B12), antibiotoicima koje propisuje lekar, analgeticima. Zahvaćena kože treba da bude čista i suva, ne sme se grebati i češati, a mehurići se ni slučajno ne smeju otvarati.

Herpes simpleks

Herpes simpleks je infekcija koju karakteriše izbijanje malih, obično bolnih mehura na površini kože i sluznica. Postoje dve osnovne vrste herpes simplex virusa – herpes simpleks virus tip 1 (HSV-1),koji je vezan za infekciju usta i lica, i herpes simpleks virus tip 2 (HSV-2), koji se povezuje sa oštećenjem genitalne sluznice, a prenosi se polnim putem. Obe vrste virusa vrlo su zarazne i prvi simptomi javljaju se 1-2 nedelje nakon kontakta sa zaraženom osobom. Infekcija nastaje kada virus prodre kroz ranice na koži ili sluznici. Postoje jaki dokazi da se virus prenosi i kada nema simptoma – poljupcima, zaraženom hranom i pićem, kašljanjem i kijanjem.

Lečenje simplexa

Anestetici otopljeni u tečnosti za ispiranje usta, kao što je 2 % lidokain ili otopljena soda bikarbona, mogu ublažiti bol.

RECEPTI

Menta

Menta je sastavni deo raznih krema za tretiranje herpesa. Kada se krema sa nanom nanese na mesto gde je herpes simpleks izbio, tok infekcije se brzo prekida i zaceljivanje plikova je mnogo brže.

Matičnjak

Kreme za kožu koje sadrže matičnjak veoma su delotvorne u lečenju herpesa (groznice) izazvanog virusom herpesa simpleksa.

Beli luk

Beli luk dokazano pojačava imunitet, a herpesnu infekciju suzbija.

Sibirski ginseng

Sibirski ginseng “daje snagu” imunološkom sistemu, te se na taj način bori sa hroničnom herpesnom infekcijom.

Za sprečavanje svraba

Na obolelo mesto stavlja se vrećica sa ledom (drži se oko pola sata), istrlja se eteričnim uljem od lavande ili kamilice.

Za brzo sušenje plikova

Uzimati što više vitamina C, namazati cinkovom pastom ili kamilosanom, istrljati belim lukom, a usta isprati čajem od kamilice ili žalfije.

Za ublažavanje bola i svraba

Stavljati obloge od gline, pasiranog sira i listova kelja.