Fitoterapija

Izborite se sa ekcemom

Nega kože

Stručnjaci preporučuju najbolju terapiju u slučaju zapaljenja kože tzv, ekcema

Ekcem, poznat i kao dermatitis, jeste zapaljenje kože koje se najčešće javlja u detinjstvu, u nekim slučajevima odmah nakon rođenja. Dok kod nekih ljudi s vremenom nestaje, drugi se bore s njim celog života. Postoji nekoliko vrsta ove bolesti, a najčešći je atopični ekcem – obično se javlja kod dece, i kontaktni, od kojeg češće obolevaju odrasli.

Zapaljenje se može javiti kod osoba s porodičnom istorijom tog oboljenja, ali može biti povezano i sa alergijskim reakcijama na hranu, prašinu, grinje i slično. Istraživanja su pokazala da se javlja u industrijskim društvima, zbog čega je dermatitis poznat i kao bolest modernog doba. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće su to suva i osetljiva koža, jak svrab, osip i perutava područja na koži. Ekcem se u početku manifestuje crvenilom a potom se pojavljuju mehurići koji peku i jako svrbe.

U narednoj fazi, mehurići pucaju i iz njih se izliva bledožućkasta tečnost, zatim nastaju krastice, a ceo proces se završava ljuštenjem kože. Dijagnoza ekcema postavlja se na osnovu anamneze i detaljnog pregleda. Ukoliko doktor posumnja na kontaktnu alergiju rade se i PATCH ili epikutani testovi. Tim testovima unose se male količine alergena na kožu odnosno, pod nju. Pojave crvenila kao i malih mehurića ispunjenih tečnošću ukazuju na preosetljivost. Osnovni preduslov za uspešno lečenje kontaktnog dermatitisa jeste izbegavanje alergena.

Lekari savetuju

Najpre treba znati da koža ne sme biti suva, tako da je prva terapija korišćenje posebnih uljnih kupki, krema koje ne dozvoljavaju sušenje i perutanje kože pa tek onda na kraju medicinskih lekova i krema. Danas pored kortikosteroida, koji imaju i neželjene efekte, postoje potpuno prirodne kreme koje smanjuju ekcem i sprečavaju njegovu ponovnu pojavu.

Koriste se imunomodulatori, a u težim slučajevima pribegava se i kortikosteroidima, ali pod kontrolom lekara. U oporavku pomažu kontrolisano i oprezno sunčanje, kao i izbegavanje iritanasa. U slučaju sistemskih ekcema neophodno je bolničko lečenje.

Fitoterapeut savetuje – 3 biljan recepta za ekcem

  • Pomešati jednake delove divlje dan i noći i lista koprive, pa 4 kašike mešavine preliti sa litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti, po želji zasladiti domaćim medom i piti u toku dana.
  • Pomešati po 2 kašike ranjenika i divlje dan i noći, pa sve sipati u 5 dl mlakog mleka i zagrevati na blagoj temperaturi uz stalno mešanje da se dobije kaše (ne sme da proključa). Ostaviti da se prohladi, a zatim privijati na bolno mestoi držati jedan sat.
  • Pomešati jednake delove lista koprive, ranjenika i kičice, pa 4 kašike mešavine preliti sa litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti u toku dana.