Saveti

Kako se izboriti protiv čireva na koži?

čirevi

Stručnjaci preporučuju najbolju terapiju bolnih furunkula (Furunculus)

Furunkul (čir) je lokalizovana, bolna, površinska infekcija kože koja se razvija u folikulu dlake ili u lojnoj žlezdi i puni se gnojem, dok okolno tkivo postaje crveno i natečeno. Uglavnom se pojavljuje na licu, vratu, pod pazuhom, na stražnjici ili bedrima, odnosno u područjima prekrivenim dlakom, koja su sklona znojenju i trenju.

Benigne su prirode, međutim, ako se ne leče, infekcija se može proširiti na druge delove tela: ako se ponovo javljaju zahvatajući nove regije na koži, to je znak da je došlo do hronične upale. Glavni uzročnici su bakterije stafilokoke i streptokoke koje usled povrede ili iritacije kože dospeju u jednu ili više folikula dlake, nakon čega se na tom mestu okupljaju bele krvne ćelije neutrofili kako bi se izborile sa infekcijom.

Ovo dovodi do zapaljenja i na kraju do stvaranja gnoja, koji je u stvari mešavina starih neutrofila, bakterija i mrtvih ćelija kože. U početnim stadijumima infekcije, na površini kože se pojavljuje bolna, crvena kvržica prečnika oko centimetra, a nakon izvesnog vremena počinje da se stvara gnoj. Kako čir raste (može da bude veličine oraha), okolno tkivo otiče i poprima crvenu boju. Kvržica posta bolnija i veća, a na vrhu se stvara žuto-bela tačkica, kroz koju će iscuriti gnoj.

Saveti nutricioniste

Potrebno je redukovati unos zasićenih masnih kiselina (životinjske masti), belog brašna, šećera, gazirnih napitaka, alkohola, cigareta, i kofeina, a jesti što više svežeg voća i povrća. Budući da deluju antiseptički i protivupalno, treba povećati unos crnog i belog luka.

Ovo povrće, inače, jača imunitet što je od presudnog značaju u lečenju svih bolesti. Takođe, treba povećati i unos vitamina A kojim su bogati riblje ulje, teleća džigerica, jaja, mleko, mlečni proizvodi, kao i druge namirnice životinjskog porekla. U povrću se vitamin A nalazi kao provitamin u obliku β-karotena, a najzastupljeniji je u šargarepi, krompiru, spanaću, lubenici, paradajzu i aroniji.