Čudesno bilje

Kantarion – Izvanredan sunčev cvet koristi se protiv blage depresije

kantarion

Teško je objasniti šta je depresija onome ko je nikada nije doživeo. Veoma je različita od osećanja utučenosti nakon lošeg dana. Klinička depresija traje neko vreme (ukoliko traje barem dve nedelje, tada može da se govori o depresivnom poremećaju), a manifestuje se kao neobjašnjiva i duboka tuga praćena negativnim mislima.

Osobe se mogu osećati nesposobnima za suočavanje sa svakodnevicom, život se čini bolnim i besmislenim. Razloge nastanka ovakvog poremećaja raspoloženja nauka i dalje nije sasvim razjasnila.

Uopšteno govoreći, postoji faktor koji je okidač i koji pokreće prvu epizodu: to bi mogao da bude negativan događaj, kao što je oplakivanje, ili neki prirodan događaj koji se doživljava kao gubitak (kada osoba postane roditelj i to doživi kao da „gubi slobodu“). U narednim „javljanjima“ postaje sve teže identifikovati razlog koji je okidač. Radi se o kompleksnom poremećaju koji se manifestuje na razne načine, u zavisnosti od osobe do osobe.

U takvim slučajevima fiototerapija predstavlja dodatnu mogućnost budući da loše stanje još uvek nije postalo patologija. Depresiju oduvek tretiraju lekari i psiholozi a danas, u blagom obliku i uz pomoć farmakološke i psihološke nege, postoje i validni prirodni lekovi koji su prošli kroz razna istraživanja i ispitivanja.

Jedan od njih je i kantarion, biljka koja se po savetu lekara prepisuje i koristi kod stanja blage depresije, ali koja je dostupna i kao integrator i pomaže pri suočavanju sa periodima anksioznosti, poremećaja sna i apatije.

Njegova tajna su hipericin i hiperforin

Kantarion ima mehanizam delovanja sličan onom kod antidepresivnih lekova. Kao neki od njih, utiče na nivoe dopamina i serotonina i na prirodan način reguliše raspoloženje. To svojstvo duguje moćnim aktivnim principima, pre svega hipericinu i hiperforinu (skoncentrisanim  u izdancima i cvetu), kao i flavonoidima antioksidantskog delovanja. Upravo hipericin je taj koji inhibira dva enzima koji „deaktiviraju“ neurotransmitere dobrog raspoloženja i pospešuju noćno lučenje melatonina, te je i san  mnogo mirniji.

Naziva se još i biljkom Svetog Jovana

Prema tradiciji, terao je i zle duhove

Šta može da donese svetlost tamo gde je mrak, ako ne jedna blistava, sunčana biljka? Kantarion, sa svojim intenzivno žutim cvetovima i rubin crvenim sokom, simbolično se povezuje upravo sa toplotom i svetlošću. Cveta tokom letnje kratkodnevice, 24. Juna, kada sunce sija maksimalnom snagom.

Antički narodi su ga simbolično povezali sa zvezdama  i koristili su ga kao moćan lek za negu: kao i sunce i  biljka Svetog Jovana odagnava sivilo duše i isceljuje rane na telu. Rimljani su verovali, na primer, da biljka tera duhove i sile zla. Ta njegova moć mogla bi se preispitati, budući da kantarion ima sposobnost da odagna melanholiju, mračne misli, nevolje i neosnovane strahove.

Kantarion u naučnim istraživanjima

Nauka je potvrdila tradicionalnu upotrebu kantariona još početkom devetnaestog veka. Svojstva ove biljke su već dovoljno dokumentovana, iznad svega ona protiv blage anksioznosti i manje ozbiljnih oblika depresije. Ne manjka ni nekih studija koje su ga sa uspehom testirale i u kompleksnijim situacijama, kao što je urađeno i istraživanjem sprovedenim od strane Odeljenja za Psihijatriju Charite iz Berlina, kojim je bio obuhvaćen 251 pacijent pogođen umerenom ili ozbiljnom depresijom.

Jednoj polovini njih davana je biljka Svetog Jovana, a drugoj polovini uobičajeni lek koji deluje tako što povećava nivoe serotonina. Po završetku tretmana sve osobe postigle su iste rezultate, ali su oni koji su koristili lek imali i kolateralne efekte 1,72 puta izraženije nego kod grupe koja je tretirana kantarionom.

KAKO GA KONZUMIRATI

Kapsule su super koncentrat

Na tržištu se mogu naći razni proizvodi na bazi kantariona koji su indikovani za tretiranje anksioznosti i problema sa raspoloženjem. Kapsule suvog ekstrakta su jedan od najpogodnijih proizvoda. Razni proizvodi mogu da imaju i razne koncentracije aktivnih principa, dakle, neophodno je proveritri šte piše na deklaracijama.

Za efikasno i garantovano dejstvo na raspoloženje savetuje se unošenje nebulizovanog i titriranog ekstrakta hipericina (minimum 0,2%) čija dnevna doza ide od 10 do 13 mg po kilogramu telesne težine, podeljena na dva jednaka dela od kojih se jedan deo unosi ujutru a drugi deo posle podne.

Iako je kantarion bezbedna biljka, ipak ga treba konzumirati uz određenu dozu opreza, jer može da interferira sa drugim lekovima. Na primer, ne daje se sa antidepresivima, anksioliticima i barbituratima, antikoagulansima, narkoticima, dijetetskim pilulama i nazalnim dekongestantima (sprejevima za nos).

Obratite pažnju i na upotrebu lekova za kontrolu rađanja: biljka Svetog Jovana može da izmeni njihovo delovanje. Ne savetuje se upotreba u trudnoći i dojenju. Kantarion je bolje izbegavati ukoliko se planira duže izlaganje suncu: biljka je fotosenzibilna, odnosno čini kožu mnogo osetljivijom na sunčeve zrake. Savet stručnog lekara mogao bi da otkloni bilo koju sumnju koja se tiče unošenja kanatriona u odnosu na godište i zdravstveno stanje.