Čudesno bilje

Kapi ruzmarinovog ulja protiv malaksalosti

ruzmarinRuzmarin ima stimulativno dejstvo i na mentalni sistem. Dovoljno je pomirisati ga pa da odmah osetimo priliv energije i dobrog raspoloženja.

Esencija ruzmarina neutrališe fizičku i mentalnu slabost i ubrzava procese samočišćenja

Osećati umor na kraju radne nedelje prepune obaveza, pogotovo u septembru, nakon povratka s godišnjeg odmora, normalna je pojava i posledica smene godišnjih doba. Ali kad ni odmor nije dovoljan da se povrati energija, kad se umor pretvori u hroničnu malaksalost, reč je o stanju koje se u kineskoj medicini zove “praznina u bubrezima”.

To je stanje fizičke i mentalne slabosti, koje karakteriše podložnost stresu, emocionalna osetljivost, problemi s koncentracijom, slabo pamćenje i bol u donjem delu leđa tokom celog dana, zbog čega nam teško padaju i najjednostavnije svakodnevne aktivnosti.

U ovom slučaju aromaterapija preporučuje esencijalno ulje ruzmarina, koje se smatra efikasnim lekom za hronični umor, jer ima antioksidansna svojstva i stimulativno deluje na kardiovaskularni sistem, mikrocirkulaciju i cerebralnu cirkulaciju.

Još neka lekovita svojstva ruzmarina

Ruzmarin ima prijatan i intenzivan miris, a u našim krajevima je prilično rasprostranjena biljka. U ovo doba godine je u naročitoj upotrebi kao nezaobilazan detalj u svatovima, jer simbolizuje vernost. Lekovito dejstvo imaju njegovi cvetovi, izdanci u cvetu i listovi, prvenstveno zbog eteričnog ulja, čiji su glavni sastojci cineol, borneol, bornilacetat, kamfor i kamfen.

Ruzmarin sadrži i alkaloide, organske kiseline, flavone i smole. U tradicionalnoj, prirodnoj medicini, kakva se praktikuje i u našem narodu, ruzmarin se najviše koristi kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i regulisanje niskog krvnog pritiska. Ulje ruzmarina naročito poboljšava prokrvljenost, širi krvne sudove i blagotvorno deluje na rad želuca.

Nije slučajno da se ruzmarin koristi i u tretmanima podmlađivanja, jer stimuliše rad bubrega (koji su, po kineskoj medicini, centar životne energije) te obnavlja um i telo, poboljšavajući pamćenje i koncentraciju. Čaj od ruzmarina i obloga od ruzmarina ublažavaju glavobolju nastalu usled prevelikog psihičkog opterećenja.

Priprema

Čaj od ruzmarina: Natopite 30 g ruzmarina u litru vode. Posle dva-tri sata procedite i pijte dvaput dnevno pre jela da biste podstakli probavu.

Tinktura ruzmarina: Dve kašike usitnjenog lišća i cveta ruzmarina stavite u litar 60% alkohola i ostavite da stoji deset dana. Nakon toga procedite. Uzimajte šest do deset kapi tinkture s kockom šećera ujutro natašte, ili s medom.

Ulje ruzmarina: Ulje za masažu pripremite od 20 kapi esencijalnog ulja ruzmarina rastvorenog u 100 ml ulja od slatkog badema. Ujutro posle tuširanja nežno umasirajte nekoliko kapi u kožu u predelu bubrega.

Kupka od ruzmarina osvežava organizam, pa je najbolje uživati u njoj ujutru, nakon buđenja, jer se tako lakše podnose dnevne aktivnosti. Može vam poslužiti ekstrakt od ruzmarina, ili  so za kupanje od ove biljke.