Fitoterapija

Kesten nezaobilazan u lečenju srčanih oboljenja

kesten

Iako su kora, list, plod i seme kestena efikasni u slučaju brojnih oboljenja – gihta, proširenih vena, reume, groznice, suvog kašlja – saponini koje sadrži najdelotvorniji su u terapiji kardiovaskularnih bolesti

Kesten je drvo iz familije bukve koje raste u umereno toplim delovima severne zemljine hemisfere. Ima ga u celom svetu, ali najbolje uspeva i raste na Mediteranu gde mu je i postojbina. Prija mu sunce i duboka zemljana podloga. Njegovo ime potiče od imena grada Kastanis u Tesaliji i gotovo je isto na svim evropskim jezicima. Raste u šumama, a često se sadi i u gradskim parkovima.

Ranije se, u nedostatku pšenice, za pravljenje brašna koristilo seme (plod) kestena jer je dobar izvor ugljenih hidrata. Danas se koristi kuvani, pečeni ili ušećereni kesten, kao i njegovo brašno za pripremu peciva i kolača.

U prirodi se najčešće nalazi divlji ili konjski kesten (Aesculus Hippocastanum), ali njegovo seme ne sme da se upotrebljava bez stručnog nadzora. Ono je gorkog ukusa, sadrži skrob, belančevine, saponine, tanine, ulja, flavonoide, vitamine B1, C, K.

List se koristi kao narodni lek protiv groznice, suvog kašlja i drugih iritacija respiratornog sistema na koje deluje umirujuće. Čaj od suvog lista kestena koristi se za umirivanje kašlja i uzima se 3-4 puta dnevno po 100 ml. Preparati od lista koriste se i u slučaju reume, gihta, prehlada i uvećane prostate.

Kora kestena bogata je taninom, pa se ranije koristila za štavljenje kože. Ekstrakt semena blagotvorno deluje na proširene vene na nogama, hemoroide, modrice, rane i podlive.

Uspostavlja normalan rad krvnih sudova

Aktivni sastojci kestenovog ekstrakta su saponini, važna jedinjenja u terapiji srca i krvnih sudova. Escin je najvažniji saponin i lekoviti sastojak ekstrakta. Njegovo prisustvo smanjuje upale i otoke i utiče na elastičnost krvnih sudova.

U slučaju proširenih vena na nogama dolazi do zadržavanja krvi u kapilarima i venama, pri čemu nastaju bolovi i osećaj težine u nogama. Ekstrakt kestena ublažava tegobe i uspostavlja normalan rad obolelih sudova. Veoma je delotvoran, ali, naravno, ne može potpuno izlečiti ovo oboljenje, pa je potrebno dodatno specijalističko lečenje.

Hemoroidi su još jedan oblik proširenja vena oko analnog otvora za čije se lečenje koristi divlji kesten. Gel ili krema na bazi ekstrakta kestena nanosi se na obolele delove i kroz kožu se apsorbuje do krvnih sudova gde aktivne supstance obavljaju svoju funkciju.

Oprezno u konzumiranju kestena

Preparate od kestena za oralnu upotrebu moraju da pripremaju stručna lica jer iz njih moraju da se uklone otrovne i štetne supstance. Upotreba neproverenih preparata može da izazove mučninu, povraćanje, grčeve i trovanje. Osobe sa bubrežnim oboljenjima trebalo bi da izbegavaju oralnu upotrebu ovih preparata, kao i oni koji uzimaju antikoagulante.

Kesten pire

U mašini za meso samleti kuvano kestenje. Ohlađene pasirati kroz krupno i finije sito kako bi se pire odvojio od kore. Pire se može jesti sam ili sa šlagom. Višak može da se čuva u zamrzivaču u kesama iz kojih je istisnut sav vazduh.

Vodeni ekstrakt kestenovog semena

U klučaloj vodi kuvati semenke kestena dok se ne raspuknu i voda ne zapeni – što je znak da su se saponini ekstrahovali u vodi. Ohlađeni ekstrakt može se nanositi na obolela mesta u vidu obloga ili blagom masažom.

Ekstrakt u alkoholu priprema se od semenki, listova i cvetova koji se čuvaju u tamnoj boci nekoliko nedelja.

Čuvanje kestenja

Da bi se sveže kestenje sačuvalo duže, u odgovarajućoj posudi treba ga pomešati i prekriti suvim peskom. Ukoliko neki kesten u sebi ima gusenicu ili crva, oni će izaći kroz pesak na površinu ne oštećujući pri tom ostalo kestenje.