Alternativna medicina

Klistir zdravlje čuva

kafaDve najčešće uzgajane vrste zrna kafe su C. arabica i C. robusta.

Iako zvuči odbojno, reč je o potpuno bezbolnoj metodi, koja zaista pomaže

Direktno ubrizgavanje kafe u debelo crevo, pomoću irigatora, jedan je od načina da sačuvate ili povratite zdravlje. Kako tvrde zagovornici ove metode, na taj način  olakšava se izbacivanje bakterija, teških metala i gljivica iz digestivnog sistema, uključujući jetru i debelo crevo. Inače, ova ideja i praksa nisu novi, jer su se klistiri koristili vekovima u okviru tradicionalne medicine mnogih naroda.

Što se konkretno kafe tiče, u tu svrhu počela se koristiti krajem 19. veka, radi ubrzavanja oporavka nakon hirurških intervencija ili u slučaju trovanja hranom. Danas se klistir kafom i dalje koristi, u okviru zvanične i alternativne medicine, kao deo prirodnih terapija u lečenju kancera, parazitoza, oboljenja jetre, kandidijaze, sindroma nervoznog creva, opstipacije i drugih digestivnih poremećaja.

ZAŠTO SE KORISTI BAŠ KAFA?

Odavno je utvrđeno da zrna kafe prirodno sadrže antioksidanse i druge korisne hemijske materije. Kada dospeju u organizam, bilo ispijanjem napitka ili direktnim ubrizgavanjem u kolon, sastojci kafe deluju kao katalizator koji izaziva kontrakcije mišića debelog creva, što olakšava pražnjenje creva i rešava problem s opstipacijom.

Kako je poznato, redovno pražnjenje creva korisno je zbog izbacivanja nusprodukata biohemijskih procesa, štetnih i toksičnih materija iz tela. Istraživanja pokazuju da kofein i druge korisne materije iz kofeinskog klistira, nakon pozitivnog delovanja u debelom crevu, preko hemoroidalne vene dospevaju u jetru. Kafa širi krvne sudove, opušta glatke mišiće, pospešuje peristaltiku i poboljašava cirkulaciju. Kada dospe u jetru, kafa takođe širi žučne kanale i pospešuje produkciju žuči, koja je neophodna za pravilno varenje.

Kako se izvodi klistir kafom

Kupovinom odgovarajuće opreme u apoteci, kao i kafe u zrnu, sasvim je moguće obaviti ovaj postupak u kućnim uslovima. Budući da postoji nekoliko tipova ove opreme, izaberite onu koja će biti u skladu s vašim potrebama i životnim navikama, a koja će omogućiti najkomforniju upotrebu. Što se tiče kafe (u zrnu), ona treba da bude organska, bez konzervansa i ostalih hemijskih materija koje se koriste u njenoj obradi. Takođe, ne treba da bude bez kofeina.

Po pravilu, klistir je najbolje primeniti odmah nakon pražnjenja creva, kad je postupak najlakši, najkomforniji i najefikasniji. No, klistir se može izvesti i u slučaju opstipacije. Preporuka stručnjaka jeste da se klistir vrši jednom nedeljno ili jednom dnevno, u slučaju lečenja nekog digestivnog poremećaja. U slučaju težih oboljenja, poput kancera, klistir kafom primenjuje se nekoliko puta dnevno.

Način pripreme: U metalnu šerpu ulijte 7 dl filtrirane vode i dodajte dve kašike organskog zrna kafe. Zagrejte vodu do ključanja, a onda kuvajte zrno još 15 minuta na nižoj temperaturi (voda treba da struji). Potom ohladite tečnost do temperature nešto više od sobne i procedite je od zrna kafe i drugih čestica. Tečnost za klistir uvodi se kroz rektum u ležećem položaju i tačno prema priloženom uputstvu, ili lekarskom savetu. Nakon sporog ubrizgavanja cele količine tečnosti, treba mirovati 12 do 15 minuta, radi što efikasnijeg čišćenja debelog creva. Potom sledi pražnjenje creva (defekacija).

ŠTA SVE RADI

  • Čisti jetru
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača imunitet
  • Uklanja zatvor, nadimanje, grčeve i mučninu
  • Poboljšava stanje creva
  • Podiže nivo energije
  • Poboljšava raspoloženje