Saveti

Koje biljke trudnice ne smeju da koriste?

sterilitet - trudnoća

Za druge su lekovite, ali za vas mogu biti pogubne! 

Navikli smo da u lečenju raznih zdravstvenih tegoba saveznike tražimo u lekovitim biljkama i prirodnim preparatima. No, iako neosporno imaju blagotvorno dejstvo, ne može ih koristiti svako i u neograničenim količinama. To naročito važi za trudnice, koje se moraju konsultovati s lekarom, pa čak i kad “pouzdano znaju” da su neke biljke neškodljive za njih, jer u suprotnom dovode fetus u veliku opasnost. Takođe, savetuje se oprez kada je reč o bebama i deci do 12 godina.

Šta sve može da krene po zlu?

Bez obzira na to koliko su inače bezbedne, neke biljke, ako se koriste u trudnoći, mogu izazvati velike probleme. Naime, određene vrste sadrže supstance koje izazivaju kontrakcije materice, pojačano krvarenje, pa čak i pobačaj, dok druge uzrokuju deformacije fetusa, ili pak hormonski disbalans.

To važi za ruzmarin, đumbir, majoran, bosiljak, peršun ili origano, ali samo u slučaju da se konzumiraju u preteranim količinama: ukoliko se uzimaju kao začini, neće izazvati nikakve probleme,  naprotiv – mogu olakšati tegobe poput, na primer, mučnine. Trudnice koje pate od dijabetesa, epilepsije ili srčanih bolesti naročito moraju biti oprezne u tome, jer im neke lekovite biljke mogu pogoršati tegobe, ali i smanjiti ili pojačati delovanje lekova koje već uzimaju.

Strogo zabranjeno!

Sledeće lekovite biljke trudnice nikako ne bi smele koristiti na svoju ruku, bez prethodne konsultacije s lekarom:

*Mogu izazvati pobačaj: arnika, crni orah, blaženi čkalj, boražina, cikorija, gavez, žutika, crveni koren, piskavica, rastavić, virak, mlečika, imela, pasiflora, vinobojka, žalfija, divlja trešnja, zmijski koren ili vučja stopa, kininovo drvo, gotu kola, pa čak i  laneno ulje.

* Izazivaju krvarenje: anđelika, vratić, miloduh, očajnica, pelin, peršun, hajdučka trava, ruta, potočarka, srdačica, oman i šafran.

* Iritirati matericu: menta, oraščić, bosiljak, majoran, origano, mačja metvica, ruzmarin, ljuta papričica, majčina dušica i eukaliptus. Istini za volju, navedene biljke mogu iritirati matericu samo ako se koriste u velikim količinama. Dakle, ako ih koristite kao dodatak jelima, tj. začin ne bi trebalo da bude ikakvih problema.

* Mogu uzrokovati deformaciju ploda: Iako je poslednjih godina stekla ogromnu popularnost i na našim prostorima kao moćan saveznik imuniteta i borac protiv stresa, trudnicama se nikako ne savetuje da uzimaju preparate koji sadrže ženšen jer mogu uzrokovati deformaciju ploda. Isto važi i za ricinus. Dakle, ako ste trudni, a imate problem sa zatvorom, izbegavajte ovu lekovitu biljku.

* Remete lučenje hormona: Hormoni su i tako na “posebnom režimu” tokom trudnoće, a da ne biste izazvali totalni disbalans, u tom periodu izbegavajte anđeliku, hmelj, sladić i srdačicu.

* Opasni laksativi: Mnoge trudnice se tokom trudnoće suočava sa opstipacijom, ali, u tom slučaju, nikako ne bi smele da koriste biljke koje imaju laksativno dejstvo. Osim njih, i ostalim osobama preporučuje se dodatan oprez prilikom korišćenja ovih biljaka, a pogotovu ne bi ih trebalo koristiti često i pojedinačno. U tu grupu spadaju sena, krušina, štavelj, rabarbara, kao i aloja.

* Previše jaki diuretici: Iako su poznati po efikasnom izbacivanju viška vode iz organizma, ako ste trudni, uvu i kleku nemojte uzimati na svoju ruku.

Napomena: Ovaj spisak nije potpun, pa ukoliko niste sigurni možete li koristiti preparate na bazi neke biljke – obavezno se konsultujte sa stručnjacima.

Pazite šta dajete deci!

Pored trudnica i dojilja, poseban oprez savetuje se i roditeljima, jer i te kako moraju voditi računa koje lekovite biljke daju svojim mališanima. Šta smeju da koriste, prvenstveno zavisi od njihovog uzrasta:

* Deca od dve do pet godina – dozvoljeni su kim, morač, kamilica, nana, beli slez i majčina dušica. U tom uzrastu nikako ne treba koristiti biljne mešavine, jer još uvek nije oformljena crevna flora, pa prekomerno konzumiranje tečnosti, naročito jačeg čaja, može poremetiti resorpciju u crevima, a u težim slučajevima i izazvati anemiju.

* Deca školskog uzrasta – mogu podneti većinu lekovitih biljaka i čajnih mešavina koje koriste i odrasli, ali u upola manjim dozama. Na primer, ako je doza za odrasle 3 kašike čaja na 7 dl ključale vode (ostavi se da odstoji poklopljeno 30 minuta), za decu školskog uzrasta to bi bilo 3 ravne kafene kašičice na 7 dl ključale vode (takođe stoji poklopljeno 30 minuta), pri čemu ne treba da popiju svu količinu, već onoliko koliko zaista mogu, što zavisi od detetovog uzrasta i kilaže. Što se tiče ispiranja u slučaju raznih infekcija i kožnih oboljenja, deca mogu bez bojazni koristiti žalfiju (dve supene kašike preliju se sa 5 dl ključale vode, što se ostavi da odstoji 30 minuta, a zatim se procedi i koristi za petnaestominutno ispiranje svako veče). U istu svrhu može se koristiti i kamilica. Napomena: Deca školskog uzrasta ne smeju uzimati preparate na bazi sene, krušine, mlečike, imele, ruse, kore hrasta i vrbe, kao ni lista oraha.

Pijte čaj od lista maline

Trudnicama se preporučuje, kada uđu u deveti mesec, da piju čaj od lista maline.

Recept: Prelijte 3 kašike lista maline sa 9 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Zatim procedite i pijte 3 puta dnevno po 3 dl.