Alternativna medicina

KOPRIVA i MED ublažavaju alergiju na AMBROZIJU

med

Ambrozija – Biljka koja žari blokira delovanje histamina, dok pčelinje blago pomaže organizmu da se privikne na alergen i prestane da ga posmatra kao pretnju

Ljudi alergični na ambroziju kraj leta i početak jeseni obično provode u kućama, trudeći se da izbegnu polen koji može izazvati gotovo neprestano kijanje, svrab i curenje iz nosa, crvene oči pune suza, kašalj i otežano disanje praćeno osećajem nedostatka vazduha, koje može prerasti u astmatični napad.

Većina simptoma slična je prehladi, ali ako se ubrzo ne povuku, jasno je da se radi o alergijskoj reakciji. Mogući su i crveni pečati na koži koja onda počinje da svrbi, a visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu može izazvati i komplikacije sa organima za varenje.

Povraćanje, dijareja i grčevi u stomaku nisu retka pojava, naročito ako osoba alergična na ambroziju konzumira određene namirnice, ne znajući da podstiču alergijsku reakciju na taj korov. Prema tome dok ambrozija gospodari kraj puteva i u poljima, trebalo bi izbegavati lubenice, dinje, krastavce, banane, paradajz, kesten, tikvice i zelenu salatu.

Zbunjen imunološki sistem

Rizik od alergije na ambroziju veći je kod osoba čiji se članovi porodice već suočavaju sa istim tegobama. One se mogu pojaviti u svakom životnom dobu i to nakon što polen dođe u kontakt sa sluzokožom gornjih disajnih puteva. Tada oslabljen i osetljiv imunološki sistem pokreće antitela ne bi li porazio ”neprijatelja” – on polen doživljava kao opasnost po organizam, iako prave opasnosti u stvari nema.

Da biste utvrdili jeste li alergični na polen ambrozije, internista alergolog podvrgnuće vas bezbolnom kožnom testiranju, koje podrazumeva nanošenje male količine alergena na kožu i ispod nje – ako tretirano mesto pocrveni i natekne, prisutna je alergijska reakcija.