Čudesno bilje

Lavanda leči migrene i respiratorne probleme

lavanda

Biljka prelepih cvetova otklanja glavobolje i smiruje upale tkiva

Lavanda je biljka intenzivnog mirisa, koja se gaji u celom svetu. Danas postoji mnogo vrsta ove biljke, a jedna od terapeutskih sorti koje se najviše koristi jeste Lavanda angustifolia, poznata i kao prava lavanda. Ljubičasti cvetovi lavande tradicionalni su lek hiljadama godina, jer imaju protivupalna, opuštajuća, antimikrobna i anestetička svojstva.

Cvetovi lavande koriste se prvenstveno u obliku infuzije ili esencijalnog ulja, u slučaju kožnih bolesti (ekcemi, akne, opekotine od sunca), gastrointestinalnih, nervnih i respiratornih oboljenja. Međutim, esencijalno ulje jedno je od najviše proučavanih i korišćenih ulja.

U studiji objavljenoj u časopisu European Neurology testirani su efekti udisanja mirisa esencijalnog ulja lavande na 47 pacijenata s dijagnozom migrene. Rezultati su pokazali da je ovaj prirodni lek koristan u smanjenju dužine i intenziteta simptoma migrene.

Praktična primena

U obliku infuzije: protiv glavobolje, nesanice i intestinalnih grčeva. Kašičicu cvetova lavande prelijte šoljom tople vode i ostavite da stoji deset minuta. Procedite i konzumirajte po potrebi.

Kao esencijalno ulje: esencija lavande omogućava opuštanje u slučaju anskioznosti i smanjuje simptome migrene. Stavite kap-dve u maramicu, a zatim udišite tu aromu. U slučaju prehlade, uspite pet kapi esencije u lonac s ključalom vodom i udišite isparenje.