Alternativna medicina

Poboljšajte zdravlje limfnog sistema

Brojna istraživanja pokazala su da je skakanje jedan od najboljih i najlakših načina da se poboljša limfna cirkulacijaBrojna istraživanja pokazala su da je skakanje jedan od najboljih i najlakših načina da se poboljša limfna cirkulacija

Limfni sistem od ključne je važnosti za imunitet, ali mu, nažalost, ne poklanjamo pažnju koju zaslužuje i setimo ga se tek kad su njegove funkcije ozbiljno ili čak nepovratno narušene

Tiho i neosetno, limfa kruži telom dopirući do svakog njegovog dela i vredno ga čisteći od štetnih materija koje unosimo iz spoljne sredine – toksina iz hrane, vode i vazduha, ali i onih koje se stvaraju u organizmu u vidu metaboličkog otpada. ALi, to nije jedina funkcija ovog složenog spleta sudova i čvorova, čiji je najveći i najvažniji organ slezina: kroz limfni sistem putuje čitava vojska odbrambenih ćelija koje štite organizam od patogena – bakterija, virusa, gljivica i drugih izazivača bolesti i poremećaja.

Limfa je od ključne važnosti za naš imunitet – organizmu pruža sposobnost da održi zdravlje i vitalnost – ali joj, nažalost, ne poklanjamo pažnju koju zaslužuje i setimo je se tek kad su njene funkcije ozbiljno ili čak nepovratno narušene.

KAKO PREPOZNATI PROBLEM

Za razliku od krvi, limfa nema pumpu i pokreće se zahvaljujući opuštanju i grčenju mišića i zglobova, no, ukoliko je preplavljena toksinima, njen protok će se usporiti i počeće da stagnira, što, posledično, vodi slabljenju imuniteta i nastanku bolesti.

Česte respiratorne infekcije, upala krajnika, hronični sinusitis, ekcem, glavobolja, otok zglobova i kapaka, osećaj težine u stomaku, bolovi u zglobovima, grčevi u mišićima, fibrocistične grudi, umor, depresija, loša koncentracija i pamćenje, masne naslage, akne – znaci su koje ne treba zanemariti jer ukazuju na dugotrajnu stagnaciju limfe i, shodno tome, slabljenje imuniteta.

Sledeća stepenica su ozbiljnija oboljenja i zato odmah treba preduzeti odgovarajuće mere, koje pre svega podrazumevaju detoksikaciju i pokretanje limfnog sistema. Dobra vest je to da taj proces nije komplikovan i da ne zahteva previše vremena i angažovanja, a dobit je neprocenjiva – zdrav i vitalan organizam otporan na bolesti.

ZA POČETAK: VODA I HRANA

U sastavu limfe je 95% vode, te je dehidratacija jedan od glavnih razloga njenoj stagnaciji i zagušenju. Unos dovoljne količine tečnosti (najmanje dva litra dnevno) od suštinskog je značaja za pravilno funkcionisanje limfnog sistema, a samim tim i za prevenciju bolesti. Preporučljivo je u vodu dodati malo soka od limuna, koji će alkalizovati limfu i ceo organizam.

Kad je reč o hrani, neke namirnice su dokazano dobri čistači limfnog sistema: trebalo bi konzumirati zeleno lisnato povrće, uključujući i pšeničnu travu, kao i beli luk, rotkvice, laneno seme, morske alge, citruse. Poželjno je što češće jesti sirovo voće i povrće, jer sadrži veliku količinu vode i dodatno hidrira organizam, pritom obiluje enzimima koji razgrađuju naslage toksina, a uz to je alkalno, pa neutrališe štetne patogene, smanjujući tako opterećenje limfe.

I OVO POMAŽE

Skokovi

Brojna istraživanja pokazala su da je skakanje jedan od najboljih i najlakših načina da se poboljša limfna cirkulacija. Ovu aktivnost najbolje je upražnjavati na trambulini, ali pošto ova sprava većini ljudi nije svakodnevno pri ruci, odlična zamena je preskakanje konopca. Pola sata dnevno biće dovoljno da se pokrene limfa i uspostavi njen optimalan protok.

 Suvo četkanje kože

Ova tehnika često se koristila u ajurvedskoj medicini za podsticanje protoka limfe. Suva četka s malo grubljim čekinjama prevlači se preko kože u pravcu srca, što ubrzava limfu i pokreće izbacivanje naslaga štetnih materija, ali i stimuliše rad znojnih žlezda, otvara pore i uklanja odumrle ćelije s kože.

Inverziona terapija

Hipokrat, otac medicine, lečio je pacijente s bolovima u leđima vezujući ih za merdevine s glavom nadole. No, ova tehnika koristi se i za pokretanje usporenog limfnog sistema koji teče kontra gravitaciji, isključivo pomoću naizmeničnih kontrakcija i opuštanja mišića.

Istovremeno, olakšava se snabdevanje tkiva kiseonikom i podstiče detoksikacija. U tu svrhu koristi se švedski sto, za koji se pacijent veže, nakon čega se ploča spušta tako da su noge gore a glava bliže tlu. Zahvaljujući tome, limfa ne mora da se bori sa silom Zemljine teže, pa cirkuliše mnogo lakše i brže.  Važno je znati da se ova metoda može koristiti jedino uz konsultaciju s lekarom, jer je u slučaju nekih bolesti kontraindikovana.

Joga

Neki joga položaji – kao što su stoj na glavi i rukama, ili postavljanje nogu uza zid – slično kao inverziona terapija, podstiču protok limfe ka gornjim delovima tela. Cirkulaciju ubrzavaju i asane koje zahtevaju uvrtanje tela, a važan deo joge – opuštanje takođe olakšava kretanje limfe kroz telo.

Sauna

Preznojavanje u sauni eliminiše toksine iz limfnog sistema, a osim toga olakšava disanje i ubrzava rad srca, što takođe stimuliše detoksikaciju limfe.

BLAGOTVORNA MASAŽA 

Limfni sistem može se stimulisati masažom koja će podsticati protok i pomoći izbacivanje otpadnih materija i toksina iz tkiva, stimulisati produkciju limfocita i tako povećati sposobnost organizma da se bori protiv bolesti, te delovati relaksirajuće na celo telo. Ova masaža razlikuje se od tradicionalnih procedura te vrste: dodir mora da bude vrlo nežan, uz lagano i sporo zatezanje kože u pravcu toka limfe.

U ljudskom telu postoji oko 500 limfnih čvorova, a veliki deo njih smešten je u vratu, ispod pazuha, u regiji stomaka i prepona. Stimulisanje glavnih čvorova pozitivno utiče na ceo limfni sistem. Ovu jednostavnu masažu možete izvoditi i sami.

1 Prsti su na dnu vrata, na gornjoj ivici ključne kosti. Vrlo nežno, u trajanju od tri sekunde zatežite kožu u pravcu grudne kosti. Potom napravite pauzu od tri sekunde i ponovite postupak četiri puta.

2 Postavite jagodice prstiju navrh trapezastog mišića ramena. Lagano, tri sekunde zatežite kožu prema spoljnom delu ramena, a zatim blago prema napred. Napravite pauzu pa ponovite četiri puta.

3 Vrlo lagano obuhvatite vrat i jagodice prstiju postavite ispod podvilične kosti. Nežno, tri sekunde zatežite kožu prema ključnjači. Napravite pauzu od tri sekunde pa ponovite još četiri puta.

4 Postavite jagodice prstiju sa strane vrata i nežno zatežite kožu (tri sekunde) prema napred, a potom ka ključnoj kosti. Napravite pauzu i ponovite četiri puta.

5 Jagodice palca i srednjeg prsta stavite iza ušne školjke pa lagano tri sekunde zatežite kožu prema dole. Napravite pauzu i ponovite četiri puta. Pošto ste otvorili sve limfne čvorove na vratu, trebalo bi da podstaknete protok limfe do ključne kosti. Ponovite korake obrnutim redosledom (4, 3, 2, 1) pa nastavite.

6 Podignite malo levu ruku, a prste desne ruke  postavite navrh pazuha. Lagano, tri sekunde istežite kožu ka grudima. Napravite pauzu pa ponovite četiri puta. Uradite ovo i na drugoj strani.

7 Jagodice prstiju stavite na sredinu stomaka, između grudnog koša i pupka. Lagano gurajte kožu prema unutra i prema gore. Pritisak je u ovom slučaju samo malo jači. Napravite pauzu pa ponovite četiri puta.

8 Postavite ruke s obe strane donjeg stomaka tako da formiraju slovo V.  Lagano, tri sekunde gurajte ka unutra a onda naviše, prema grudnoj kosti. Posle pauze ponovite još četiri puta.

9 Savijte koleno i stavite prste na prepone. Nežno, tri sekunde zatežite kožu prema gore, ponovite četiri puta, pa napravite pauzu. Uradite to isto i na drugoj strani. Ponovite obrnutim redosledom (8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1).

Napomena: Kontraindikacije su iste kao i za klasičnu masažu.

Nar: moć sočnih semenki

Istraživanja su potvrdila da polofenoli, antioksidansi iz sočnih crvenih semenki ovog voća, koji su snažniji čak i od onih u crvenom vinu i zelenom čaju, prosto “umivaju” ceo organizam, pre svega limfni i krvni sistem. Čaša soka od nara dnevno umnogome smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti, pre svih kardiovaskularnih, ali i onih povezanih sa starenjem, kao što je slabljenje pamćenja i koncentracije.

Trave nadohvat ruke

U mnoštvu biljaka koje rastu na našem području za detoksikaciju limfe fitoterapeuti preporučuju koren maslačka i peršun – odlične diuretike koji stimulišu izbacivanje viška tečnosti iz tela, te koren čička i sikavicu za čišćenje jetre, zatim koprivu, kantarion, crvenu detelinu

Od ovih biljaka pripremaju se čajevi po uobičajenoj recepturi: kašičica usitnjenog korena ili listova prelije se sa 2 dl vode, to se poklopi i ostavi desetak minuta da odstoji, nakon čega se procedi i pije. Mogu se primenjivati i u obliku tinkture, a u tom slučaju u sveže isceđen sok ili čaj sipa se 5–10 kapi preparata.

Osim toga, za čišćenje limfe preporučuje se i crveni koren (Ceanothus americanus). Ova žbunasta ukrasna biljka cela je lekovita, a čaj od njenog korena smatra se odličnim lekom za respiratorne infekcije. Za detoksikaciju i pokretanje “uspavanog” limfnog sistema koriste se i listovi.

Čišćenje limfe po Malahovljevom receptu

Pomešajte 25 g sveže deteline i po 5 g svežeg lišća maline i kantariona. Prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Pijte po dve-tri šolje tokom 10–14 dana.

 Favoriti drevne ajurvede

Indijski ogrozd (amalaki)

Žute bobice ovog voća hiljadama godina koriste se u ajurvedskoj medicini kao moćno sredstvo za uklanjanje štetnih materija iz limfe, krvnih sudova i jetre. Sadrži veliku količinu vitamina C i antioksidansa flavonoida, a na tržištu se može pronaći u obliku praha i kapsula. Dodaje se sokovima od voća i povrća, supama, varivima i salatama. Evo jednostavnog recepta za napitak koji izvanredno čisti limfni sistem: iscediti limun, pa u to sipati 1/2 kašičice praha amalakija i 4-5 iseckanih listića nane, zasladiti medom ili stevijom.

Đumbir

Stari indijski iscelitelji koristili su ovaj lekoviti začin za čišćenje creva, oko kojih je koncentrisan veliki broj limfnih sudova i čvorova. Oslobađanjem od otrova ovog dela probavnog trakta praktično se detoksikuje i limfni sistem.