Alternativna medicina

List masline i propolis: suzbijaju kondilome

kantarion

Kod pojae kondiloma kao zaraznog polnog oboljenja, neophodno je lečenje oba partnera, a pored zvanične terapije, od pomoći mogu biti i preparati od lekovitog bilja

Kondilomi (genitalne bradavice) su zarazno, polno prenosivo oboljenje koje uzrokuju HPV virusi, a manifestuje se promenama na koži – izraslinama od jednog do tri milimetra. Javljaju se, skoro u istom procentu, kod oba pola, ali se kod žena promene češće javljaju i vidljive su. Infekcija se najčešće prenosi polnim odnosom, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom (šanse da osoba oboli nakon prvog kontakta sa inficiranom osobom iznose 26 do 30%).

Period inkubacije traje od tri nedelje do šest meseci, nakon čega se na mestu primarne infekcije, obično oko velikih i malih usana, vaginalnog ulaza i sluzokoži analne regije pojavljuju prve vidljive promene. Kod muškaraca su to prepucijalna kesa, sluzokoža glansa, prepone, koren penisa, analna sluzokoža, a u uznapredovalim stadijumima i predeo stomaka ispod pupka.

Koji su simptomi pojave kondiloma?

U većini slučajeva prvi znaci bolesti javljaju se tri meseca nakon kontakta sa obolelom osobom. Vidljive promene najčešće su  bradavice različitog oblika i boje (beličaste, ružičaste, smeđe i mrke) koje su kod žena praćene svrabom, pojačanim sekretom, iscetkom iz vagine, bolovima tokom polnog odnosa i vaginalnim krvarenjem.

Međutim, ukoliko simptomi izostanu, promene najčešće bivaju otkrivene kasnije, na redovnom ginekološkom pregledu. Prvi simptomi kod muškaraca javljaju se u vidu bradavica, osipa ili crvenih i ružičastih tačkica na penisu, oko korena polnog organa, na kožici kao i predelu oko analnog otvora. Pored toga, mogu se javiti i teškoće pri mokrenju.

Vrste kondiloma

Najčešće se javljaju oštri kondilomi – meki, bradavičasti izraštaji na koži i sluzokoži polnih organa, neravne površine, svetlocrvene ili boje kože, koji rastu na peteljci i zašiljeni su na vrhu, a mogu imati i karfiolast izgled. Bezbolni su i tvrđi od okolne kože ili sluzokože, javljaju se pojedinačno, brzo se šire i umnožavaju, tako da u zapuštenom stadijumu grade široku ploču sabijenih i slivenih bradavica koja može potpuno da zatvori ulaz u vaginu.

Postoje i ravni kondilomi u vidu beličastih promena u nivou epitela kože i sluzokože na delovima vagine i grliću materice. Pošto su uzročnici ovih kondiloma humani papiloma virusi koji se mogu naći i u premalignim i malignim formama, veoma je važno na vreme ih prepoznati i ukloniti. Takođe, postoje i gigantski kondilomi, ali se oni veoma retko javljaju u kliničkoj praksi.

Kako se leče kodilomi?

U slučaju pojave kondiloma, obavezno je lečenje oba partnera. Mogu se odstraniti na nekoliko načina, a najčešće se primenjuju hemijska terapija (kreme i tinkture), krioterapija (smrzavanje), elektrokauterizacija (spaljivanje laserom) i uklanjanje radio-talasima. Krioterapija je postupak kojim se kondilomi zamrzavaju, nakon čega odumiru i otpadaju. Procedura traje oko 15 minuta, ali dešava se da se tretman mora ponoviti više puta. Elektrokauterizacijom ili spaljivanjem kondiloma polne bradavice uklanjaju se u potpunosti, pri čemu je gubitak krvi veoma mali. Ova metoda koristi se ukoliko promene nisu zahvatile veliko područje.

Kondilomi u trudnoći

Zbog pada ili promene u imunološkom odgovoru organizma trudnice su veoma podložne kondilomima. Ukoliko se jave neposredno pre trudnoće, polne bradavice  u većini slučajeva neće uticati na njen tok, ali će sasvim sigurno uzrokovati neke probleme. Mogu postati veće i otežati mokrenje, izazvati krvarenje, smanjiti elastičnost vagine ili izazvati blokadu porođajnog kanala tako da se porođaj mora završiti carskim rezom.

Ipak, ukoliko žena koja zatrudni ima kondilome, ili su joj ove promene dijagnostikovane tokom drugog stanja, lekar će odlučiti o njihovom tretmanu i lečenju jer postoji rizik od prenošenja virusa HPV na novorođenče za vreme prolaska kroz porođajni kanal. U retkim slučajevima bradavice se razvijaju u grlu novorođenčeta, pa život bebe može biti ugrožen zbog  otežanog disanja. Ovakvi izraštaji ponekad se kod deteta pojavljuju i pet godina nakon rođenja.

Prevencija kondiloma

Budući da u faktore rizika spadaju česta promena seksualnog partnera, rano stupanje u polne odnose, izbegavanje kondoma, loša higijena, uživanje duvana i alkohola, izloženost stresu i drugim virusnim infekcijama, neophodno je eliminisati štetne životne navike i redovno se kontrolisati kod ginekologa. Inače, kondilomi se mogu preneti ne samo polnim odnosom, već i upotrebom zajedničkog donjeg rublja, pribora za depilaciju i brijanje… Važno je znati da infekcija zahvata kožu van penisa, pa tako upotreba kondoma nije sigurna zaštita od infekcije.

Lečenje kodiloma biljem

Tinktura od rosopasa i belog luka

Sipati u veću teglu jednake delove iseckanog belog luka, rosopasa, divizme i krušine, pa preliti 60-procentnim alkoholom, tako da sastojci budu potpuno prekriveni tečnošću. Teglu zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana, a posle toga procediti i isfiltrirati.

Kantarionovo ulje

Teglu od litra dopola napuniti cvetovima kantariona, a zatim do vrha naliti maslinovim uljem. Lagano zatvoriti i ostaviti da stoji 4-5 dana. Nakon toga, poklopac čvrsto stegnuti i ostaviti još 4-6 nedelja da stoji na suncu, a potom ulje procediti i sipati u staklene flašice. Koristiti spolja za mazanje kondiloma.

Propolis

Poznato je da je propolis jedan od najlekovitijih prirodnih preparata, a pokazao se i veoma uspešnim u lečenju kondiloma. Koristi se i oralno za jačanje imuniteta, a može se nanositi i direktno na zahvaćenu površinu, 2-3 puta dnevno.

Reiši

Istraživanja su pokazala da ekstrakt ovih pečuraka pomaže organizmu da se izbori sa HPV virusom. Terapija podrazumeva uzimanje 150 to 300 mg ekstrakta svakog dana. U prodaji mogu da se nađu suplementi koji sadrže reiši.

List masline

Lekovitost maslina i maslinovog ulja svima je dobro poznata, međutim, nikako ne treba zanemariti ni listove jer sadrže oleuropein koji efikasno suzbija viruse, a između ostalih i HPV. Mogu se koristiti u vidu suplemenata ili čaja. Preliti kašičicu listova masline sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, a zatim procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Sibirski ženšen

U prodaji može da se naže veliki broj suplemenata koji sadrže ženšen, jedan od najjačih prirodnih adaptogena. Ova biljka jača imunološki sistem zahvaljujući visokom sadržaju eleuteroida koji, kako su pokazala neka istraživanja, uništavaju i HPV virus. Međutim, ove suplemente ne bi trebalo koristiti u dužem vremenskom periodu, naročito ako patite od hipertenzije i bolesti srca.

Zeleni čaj

Dve do tri šolje zelenog čaja dnevno ne samo što će pomoći da se telo oslobodi toksina i sanira šteta koju su naneli slobodni radikali, već će suzbiti i viruse. U obliku ekstrakta, može se i direktno nanositi na kondilome.