Čudesno bilje

Lovor reguliše šećer u krvi

lovor - Saksiju sa lovorom stavite na mesto gde se smenjuju sunce i hlad.lovor - Saksiju sa lovorom stavite na mesto gde se smenjuju sunce i hlad.

Rezultati istraživanja pokazali su da lovor kao aromatična biljka snižava nivo glukoze i lošeg holesterola, te da je efikasna u lečenju dijabetesa tipa 2

Lovor je vrlo poznat i cenjen začin još od antičkog vremena, gde je bio simbol mudrosti, mira i zaštite, a korišćen je i u gastronomiji i medicini. Lovorov venac, što je ukrašavao glave pobednika olimpijada, potiče od Pitijskih igara u staroj Grčkoj, koje datiraju još iz 568. godine pre Hrista, i bile su posvećene  bogu Apolonu. Reč je o zimzelenom drvetu koje doseže visinu i do 30 metara.

Njegovi aromatični osušeni listovi mogu se čuvati mesecima, a kao dodatak jelima koriste se i sušeni cvetovi. Lovor sadrži gvožđe, mangan, kalcijum, bakar i magnezijum, kao i vitaminime A, C i B-kompleksa (B6, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin). Osim toga, sadrži i folnu kiselinu – važnu za sintezu DNK, kao i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu (oko 180 mg u 100 g, što predstavlja 45% preporučene dnevne vrednosti).

Snižava šećer

Pored toga što popravlja ukus mnogim jelima, lovorov list ima brojna lekovita svojstva. Deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ i antitoksik. Lovorov list snižava nivo šećera u krvi, holesterol i trigliceride, a pokazao se i kao vema efikasna prirodna terapija u lečenju dijabetesa tipa 2.  U južnoj Aziji sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 40 osoba obolelih od dijabetesa. Ispitanici su podeljeni u četiri grupe i svaka od njih dobijala je različite količine lovorovog lista tokom 30 dana.

Nakon tog perioda, kod svih ispitanika ustanovljen je znatno niži nivo glukoze u krvi u odnosu na početni. Slično istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu u Jordanu, pri čemu je kod svih ispitanika takođe zabeležen snižen nivo glukoze u krvi, ali i lošeg holesterola. Lovorov list ne samo da poboljšava insulinsku funkciju, nego smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Snažni fitonutrijenti u listu čuvaju zdravlje srca i poboljšavaju njegov rad, pospešuju varenje i otklanjaju gorušicu i nadutost. Lovor sadrži i enzime koji omogućavaju razgradnju proteina, poboljšavaju rad creva i sprečavaju zatvor. Osim toga, sadrži i kafeinsku kiselinu, kvercetin, eugenol, partenolid i katehin, koji sprečavaju maligna oboljenja.

Lekovito ulje lovora

Za jačanje imuniteta često se preporučuje ulje lovora, jer čisti  limfni sistem i podstiče cirkulaciju krvi. Takođe, koristi se i u lečenju gljivičnih oboljenja, infekcije kože i noktiju, a posebno se preporučuje u slučaju kandidijaze. Ulje lovora se u tradicionalnoj medicini upotrebljava i za ublažavanje digestivnih tegoba, dok se u modernoj aromaterapiji koristi i kao antiseptik, analgetik i antireumatik. Pokazalo se kao veoma blagotovorno u slučaju glavobolje i migrene. Zbog snažnog analgetskog i antispazmodskog delovanja, eterično ulje lovora ublažava bol nastao zbog mišićnog spazma. Osim toga, povoljno deluje i u slučaju artritisa i proširenih vena. Provereno je sredstvo za iskašljavanje – inhalacija male količine ulja lovora dovoljna je da ublaži disajne tegobe, smanji nadražajni kašalj i podstakne izbacivanje sluzi. Lovorovo ulje takođe se koristi za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća.

Recepti

Protiv nadutosti

Sipati u 2 dl ključale vode kašičicu usitnjenog lista lovora i komadić svežeg đumbira, pa kuvati nekoliko minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti, zasladiti domaćim medom i piti 2 puta dnenvo po 1 dl čaja.

Čaj protiv kašlja

Preliti 10 usitnjenih listova lovora sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi. Zatim procediti, po želji zasladiti domaćim medom i piti u toku dana, u gutljajima.

Tinktura od lovorovog lista

Sipati u staklenu teglu 30 g iseckanih svežih listova lovora, te preliti sa 3 dl rakije. Zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana na toplom mestu. Zatim procediti i sipati u staklenu flašicu, koju treba čuvati na tamnom i hladnom mestu.