Čudesno bilje

Lovor – zeleni list za pobednike

lovor

Ako želite da predupredite ili savladate zdravstvene tegobe, koristite lovorov list i ulje u svakodnevnoj ishrani – nije od ove biljke bez razloga pravljen venac namenjen pobednicima

Lovor  (Laurus nobilis)

Lovor je samonikla biljka koju su u ishrani i lečenju koristili još Stari Egipćani, a bila je popularna i kod Starih Grka i Starih Rimljana. Latinsko ime joj potiče od reči ‘laudare’ što znači ‘hvaliti, slaviti’, pa se zbog toga pobednici ukrašavaju lovorovim vencem.

Već vekovima je ova biljka značajna u kulinarstvu, a smatra se i lekovitom za probavne tegobe, artritis i disajne puteve.

Raste kao nisko mediteransko drvo ili grm s kožastim zimzelenim listovima koji sadrže eterično ulje, a zbog prijatne gorčine najčešće se koriste sušeni pri pripremanju supa, variva, marinada i soseva. Lišće i plodovi ove biljke koriste se i u medicini.

Lekovitost lovorovog ulja

Lovorovo ulje je zelenkastožute boje i sadrži monoterpenole, okside, eugenol, cineol i geraniol. Terapeutsko dejstvo esencijalnog ulja lovora širokog je spektra. Ono smanjuje rast bakterija (E. coli, Enterobactera aerogenesa), vrlo efikasno deluje protiv gljivica (Candide), ublažava reumatske bolove, pospešuje mokrenje i pojačava znojenje, ublažava nadutost i olakšava probavu.

Korišćenje ulja od lista lovora naročito se preporučuje kao pomoćno sredstvo u lečenju reumatoidnog artritisa, bolova u mišićima i u slučajevima grčenja mišića, virusnih infekcija disajnih organa (prehlade, bronhitis), zatim osobama koje imaju masnu kožu ili probleme sa aknama, a čak efikasno uklanja i celulit. Važno je spomenuti da se lovoru pripisuje i sposobnost čišćenja i jačanja limfnog sistema. Osim toga, veoma je delotvoran i u slučajevima nesanice, stresa, loše cirkulacije, obolele prostate, bolne menstruacije…

Kulinarstvo

Veoma aromatičan, list lovora zastupljen je gotovo u svakoj kuhinji. Kod nas se najčešće koristi u jelima od krompira, kiselog i slatkog kupusa, pasulja ili kelja, kao i u pripremanju jela od iznutrica i pihtija. Uobičajena je upotreba ovog lista u mnogim drugim jelima, od ribe, sa kuvanim paradajzom i za marinade. Stavlja se u paštete i turšiju.

Kako gajiti lovor?

Ova biljka voli sunce, treba je zaštititi od vetra i zasaditi u bogato i vlažno tlo. Može se uzgajati i u većem loncu, ali ga treba skloniti sa terase unutar stana ili kuće kada temperatura padne ispod 15 stepeni C. Lišće se bere cele godine, a može se i sušiti. Ako predugo stoji, izgubi oštrinu ukusa. Najbolje je upotrebiti ga nekoliko dana posle sušenja.

Pažnja!

Prečesto dermalno korišćenje ulja lovora u dužem vremenskom periodu (više od 3 nedelje) može rezultirati iritacijom kože jer ono sadrži i seskviterpenske laktone.

Recepti

Mirisna svetiljka

Nekoliko kapi ulja lovora osvežiće vazduh u prostoriji, ali će i smanjiti mogućnost zaraze bakterijama i virusima.

Kupke od lovora

Dodavanjem lovorovog ulja ili, pak, svežih listova lovora u mlaku vodu kojom se puni kada za kupanje otklanja se stres, bolovi u mišićima i nesanica.

Lovorovo ulje

Ulje od lovorovih bobica istiskuje se presama. Gorak ukus daju mu supstance eugenol, cineol i geraniol. Nekada je bilo popularno kao lekovito za opekotine. Danas se lovorovo ulje koristi u proizvodnji sapuna i sveća.

 

Osnovna nekuvana marinada

Sastojci:

* 2/3 šolje crnog vina

* 6 kašika ulja

* iseckana mala glavica crnog luka

* veza izdanaka peršuna i svežih grančica timijana

* list lovora

* 7 istucanih semena korijandera

* 3 istucane bobice pimenta

* istucan čen belog luka

* 1/2 kašike soli

Priprema:

Sve sastojke dobro izmešati i treba znati da ova marinada odgovara svim vrstama mesa.