Čajevi

Macina trava otpušava jajovode

probavne tegobe

Često se dešava da žene koje se bore s neplodnošću imaju zapušene jajovode

Postoji mnogo faktora koji dovode do neplodnosti, ali istraživanja pokazuju da su u gotovo 40% slučajeva za taj problem krivi oštećeni ili začepljeni jajovodi. Kad su jajovodi neprohodni, spermatozoidi ne mogu stići do jajne ćelije, niti oplođeno jajašce može preći put do materice, pa je tako začeće nemoguće. Postoje različite kombinacije biljaka koje dolaze u obliku čajeva ili suplemenata, a koriste se za lečenje blokiranih jajnika.

Masirajte stomak ricinusovim uljem

Ricinusovo ulje pospešuje cirkulaciju krvi i limfe u jajovodima, što pojačava njihovu funkcionalnost i olakšava uklanjanje obolelih i starih ćelija i ožiljaka. Terapija ricinusovim uljem korisna je i u slučaju problema s cistama na jajnicima, fibromima na materici i endometriozom, koji takođe mogu izazvati blokadu jajovoda. Možete i sami napraviti tople obloge s ovim uljem, te ih stavljati na abdomen. Za najbolje rezultate, ovu metodu treba da primenjujete svakog dana najmanje mesec ili dva.

SPAS ZA ŽENE

Saveti travarke iz Gračanice

Čaj

Pomešajte 200 g macine trave, 100 g hajdučice (kunice), 100 g vrkute (virka), 50 g nevena, 50 g bokvice i 50 g zdravca. Pet kašika mešavine prelijte litrom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji sat vremena. Pijte tokom dana u manjim gutljajima tri meseca. Ako u međuvremenu dođe do začeća, obustavite terapiju. Napomena: Čaj se ne pije za vreme menstruacije.

Kupka

Pomešajte 200 g macine trave, 200 g hajdučice (kunice), 200 g nevena, 200 g rujevine i 200 g paprene mente. Biljke stavite u veći lonac. Prokuvajte tri do pet litara vode, pa njome prelijte bilje. Preko lonca stavite dve letvice na koje se može sesti. Pripremite ćebe koje treba da obmotate oko struka. Kada se mešavina malo prohladi, sedite i obmotajte se ćebetom, tako da para ne izlazi napolje, i ostanite što duže u tom položaju – kako bi ta toplota pročistila jajovode.

S kupkom treba početi sedmog dana ciklusa, te je koristiti narednih sedam večeri pre odlaska u postelju. Pre nego što legnete, izvadite još toplo bilje iz lonca, stavite ga na donji stomak i krsta, a zatim se obmotajte pamučnom krpom. Držite to do jutra. Ujutro skinite oblogu, a stomak povežite maramom i držite ga povezanog do večeri.

Biljne vaginalete

Pomešajte po 100 g kantariona, slatkog pelina, nevena, hajdučice (kunice) i bokvice. Bilje stavite u jednu veću teglu i prelijte ga devičanskim maslinovim uljem. Teglu zatvorite i stavite je na osunčanu stranu prozora da stoji 40 dana. Tokom dana,  promućkajte to nekoliko puta i pazite da bilje uvek bude potopljeno u ulju, kako se ne bi uhvatila buđ. Nakon 40 dana procedite sastav, a od dobijenog macerata možete napraviti vaginalete.

Dvesta mililitara ulja zagrejte u manjoj posudi na šporetu da ne prokuva, pa u tako vrelo ulje ubacite 50 g čistog pčelinjeg voska i dva do četiri čena donekle istucanog belog luka. Skinite to sa šporeta, a zatim mešajte 15 minuta. Procedite u pripremljene staklene posudice ili kalupe za vaginalne čepiće. Čepiće koristite po prestanku menstruacije, pre odlaska u krevet, od sedam do deset večeri.

ŠTA SAVETUJE TRAVAR

Čaj travara iz Zavidovića

 Čaj

Potrebno: 20 g kamilice, 40 g različka, 10 g do 20 g cveta i kore zove.

Priprema: Prelijte tri kašike mešavine sa 7 dl ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja. Osim prethodno navedenog čaja, možete piti tri puta dnevno po šolju čaja od koprive ili čaja od vrkute (virka). Kad bi žene znale kako vrkuta (virak) može pomoći njihovim reporduktivnim organima, same bi uzgajale tu prelepu, lekovitu biljku.