Fitoterapija

Maslačak, lincura i nana usporavaju napredak ciroze jetre

maslačkom protiv ciroze jetreMaslačak

Ožiljci na jetri ne mogu se regenerisati, dok upotreba bilja zahteva oprez – trave koje pomažu jetri ne preporučuju se korisnicima diuretika i osobama sa visokim krvnim pritiskom

Ciroza jetre predstavlja stvaranje nepovratnih oštećenja u vidu ožiljaka na ovom organu. Oštećene ćelije ne mogu se regenerisati, ali rano otkrivanje omogućava usporavanje ciroze, odnosno smanjivanje budućeg oštećenja.

Ožiljci na jetri sprečavaju normalan protok krvi kroz nju, što znači da ona otežano obavlja svoje zadatke, u koje spadaju detoksikacija otrovnih materija, proizvodnja enzima i proteina, pomoć organizmu u borbi protiv infekcija, te lučenje žuči, koja je jedna od najvažnijih karika u procesu varenja. S druge strane, u jetri se skladište vitamini, gvožđe i korisni šećeri, a ovaj proces ugrožen je njenim oštećenjem.

Alkohol nije jedini uzrok

Ciroza najčešće nastaje kao posledica neke od hroničnih bolesti poput hepatitisa B ili C, a uzroci mogu biti i akumulacija masti u jetri, koja može, ali i ne mora, biti izazvana prekomernom upotrebom alkohola. Na oštećenje jetre mogu uticati i genetske predispozicije, prezasićenost organizma gvožđem ili bakrom, nedovoljno razvijeni ili blokirani žučni kanali, različite autoimune bolesti, ali i infekcije izazvane parazitima. Isti pacijent može imati više udruženih faktora rizika, a može se desiti da lekari ne mogu da utvrde uzrok oštećenja ćelija, kada se govori o kriptogenoj cirozi jetre.

Kasni simptomi ciroze jetre

Ciroza jetre u početnoj fazi najčešće se ne manifestuje nikakvim simptomima, a prve tegobe obično se javljaju kada stanje već postane ozbiljno. Može doći do umora i slabosti, te mentalne konfuzije koja podrazumeva nerazgovetno pričanje i pospanost, a izazivaju je nagomilani toksini u krvi.

Gubljenje kilaže, osećaj svraba po celom telu, crveni dlanovi, povraćanje krvi te izražene vene u obliku paukove mreže pod kožom takođe mogu ukazivati na cirozu, baš kao i žućkasta koža i oči, te oticanje nogu i stopala usled nagomilavanja tečnosti u telu. Ako se na vreme ne javite lekaru, ciroza može izazvati različite komplikacije poput nakupljanja toksina u mozgu, bolesti kostiju, te različitih infekcija.

Obavezna promena stila života

Lečenje ciroze, odnosno način usporavanja napretka bolesti zavisi od njenog uzroka i potencijalnih komplikacija koje izaziva. Ako je ciroza izazvana alkoholom, pacijent mora ostaviti taj porok iza sebe, s tim što se prestanak konzumiranja napitaka koji ga sadrže savetuje i u cilju prevencije. Takođe, ako je uzrok oštećenja masna jetra koja nije izazvana alkoholom, preporučuje se regulisanje telesne mase i obavezno kontrolisanje nivoa šećera u krvi.

U slučaju prestanka funkcionisanja jetre, jedino rešenje jeste transplantacija, s tim što najmanje šest meseci pre toga pacijent ne sme okusiti ni kap alkohola, a neophodne su detaljne analize da bi se utvrdilo može li podneti transplantaciju. U slučaju da je transplantacija moguća, može se iskoristiti jetra preminulog davaoca ili deo jetre živog davaoca.

Važnost pravilne ishrane

Pacijenti čija je jetra oštećena trebalo bi da izbegavaju masnu i ”tešku” hranu, kao i upotrebu kuhinjske soli, koja može pogoršati stanje. Njihova ishrana trebalo bi da se temelji na svežem voću i povrću, koji su bogati antioksidansima. Vitamin E i selen posebno se preporučuju, baš kao i konezim Q10, čiji je najbolji izvor riba, a pored nje u ishranu treba uvrstiti i orašaste plodove, jaja i meso, naročito živinsko, koje je nepresušni izvor preko potrebnih proteina. Umesto tri obilna obroka, preporučuje se od 4 do 7 manjih porcija hrane tokom dana, jer će u tom slučaju organi za varenje biti manje opterećeni, a samim tim i jetra koja luči žuč neophodnu za taj proces.

Dilema: Čaj od gujine trave i čička

Lekovito bilje može pomoći u sprečavanju napretka ciroze, ali ono je, baš kao ni konvencionalna medicina, ne može izlečiti, naročito ne ako je oštećenje veliko. Pre svega, preporučuju se gujina trava i čičak, koji sadrže silmarin – on podstiče regeneraciju oštećenih ćelija jetre, a da pritom ne ugrožava zdrave ćelije.

Usporava napredovanje ciroze, a efikasan je u lečenju masne jetre i akutnog hepatitisa. Gujina trava deluje kao antidepresiv, blagotvorno utiče na probavni sistem i snižava nivo holesterola u krvi, dok čičak štiti krv i deluje kao diuretik. Međutim, čajevi od ovih biljaka nisu od velike pomoći protiv ciroze, s obzirom na to da silmarin nije rastvorljiv u vodi. Zato se obično preporučuju suplementi.

Moć slatkog korena i nane

Sladić, odnosno slatki koren, zahvaljujući glicirizinu, štiti jetru od štetnog delovanja teških metala i različitih oboljenja, poboljšavajući pritom njenu funkciju. Čaj se priprema tako što se kafena kašičica korena prelije šoljom ključale vode, ali ne treba da ga koriste trudnice, muškarci sa erektilnom disfunkcijom, osobe koje imaju visok krvni pritisak, te oni koji koriste diuretike.

Najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa nanom, koja pospešuje rad jetre, stimuliše lučenje žuči i snižava nivo lošeg holesterola. Uzmite po 100 grama sladića i nane i dodajte 50 grama žalfije. Četiri kašike mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji 45 minuta. Pijte tokom dana u manjim gutljajima. Ako je jetra oštećena alkoholom, umesto žalfije dodaje se 100 grama majčine dušice, a čaj se spravlja i koristi na isti način.

Tajna lincure i rosopasa

Lincura je jedna od najefikasnijih biljaka u borbi protiv ciroze jetre, a koristi se i u lečenju masne jetre i hepatitisa. Preporučuje se i za prevenciju ciroze, s obzirom na to da podstiče detoksikaciju jetre, a čaj se priprema tako što se grubo usitnjen koren prelije šoljom ključale vode. Pije se dvaput dnevno, bez dodatka zaslađivača, ali ga ne smeju uzimati trudnice, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. U prevenciji i sprečavanju napretka ciroze može pomoći i rosopas, koji takođe čisti jetru od toksina, naročito onih iz alkohola. Kašičica lista i cveta biljke prelije se šoljom ključale vode i koristi se tri nedelje.

Maslačak: Obavezan saveznik

Koren maslačka nezaobilazan je saveznik u borbi s cirozom jetre, a koristi se i kada treba podstaći detoksikaciju i eliminisati masnoće iz ”fabrike organizma”. Sušeni koren maslačka treba samleti i dve kašičice praha preliti šoljom ključale vode. Pije se triput dnevno, a toliko često uzima se i 30-60 kapi tinkture od korena maslačka. Pored maslačka, u lečenju oboljenja jetre koriste se i druge biljke gorkog ukusa, poput podubice, pelina i hajdučke trave. S druge strane, može pomoći i zeleni čaj, koji zahvaljujući katehinu pospešuje funkcije jetre i štiti je od toksina koji mogu uzrokovati njeno oštećenje. Od začinskog bilja posebno se preporučuje kurkuma, koja takođe štiti jetru od različitih toksina.

Životićeva terapija

Sledeće čajne mešavine preliti sa 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljene dva sata van štednjaka, procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Prvih 5 dana:

Uzeti po 2 kašike sitno iseckanog ruzmarinogov lista i korena čička.

Narednih 10 dana:

Uzeti po 2 kašike sitno iseckanog lista i cveta hajdučice i cveta i lista kičice.

Sledećih 5 dana:

Uzeti po 2 kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona i pelinovog lista.

Narednih 5 dana:

Uzeti 2 kašike sitno iseckanih šišarki hmelja i po 1 kašiku sitno iseckanog lista i cveta podubice i nadzemnog dela troskota.

Poslednjih 5 dana:

Uzeti 2 kašike sitno iseckanog lista nane i po 1 kašiku sitno iseckanog korena vodopije i korena čička.