Fitoterapija

Melemi i oblozi

glavobolja

Pojedini zdravstveni problemi ne mogu se sanirati konzumacijom čajeva. U tim slučajevima oblozi i melemi od lekovitog bilja mogu doneti olakšanje i ubrzati izlečenje određenih bolesti.

Melemi se najčešće pripremaju tako što se sitno samlevena lekovita biljka popari vrelom vodom dok se ne dobije kaša željene gustine ili se kuva sa malo vode. Topla kaša se razmaže po lanenom platnu i polaže na bolno ili ozleđeno mesto, a preko toga se stavi topla ili vunena tkanina.

Bilje se može kuvati i u mleku umesto u vodi, jer čisto mleko deluje kao dobro sredstvo za ublažavanje bolova.

Oblozi protiv kašlja i prehlada

  1. U 0,6 l vode staviti 300 g semenki lana da provri. Dobijeni pire od semenki lana nanositi u sloju od 2 cm na platno ili maramu koja se potom savije. Oblog staviti na obolelo mesto i prekriti maramom. Kada se ohladi, zameniti drugim, toplim. Ovaj tretman treba da traje od 30 do 60 min.
  2. Izmešati dve šake samlevenog đumbira, šaku samlevenog cimeta, pola šake samlevene slačice, dve supene kašike crvene paprike i šećer.
    Šećer rastopiti i pomešati sa svim nabrojanim sastojcima dok se ne dobije kompaktna masa. Razmazati po čistoj tkanini, obmotati oko grudi i ostaviti preko noći da odstoji. Ako se svi sastojci, umesto sa šećerom, pomešaju sa mašću ili nekom neutralnom kremom, melem se pored grudi može mazati i na grlo, čelo i slepoočnice.

Oblozi protiv glavobolje

  1. Narendati svež ren i naneti ga u sloju debljine jednog prsta na tkaninu kojoj se potom saviju ivice, tako da se dobije mali jastuk. Staviti jastučić na potiljak i prekriti ga maramom ili peškirom. U početku, ovaj oblog držati 4 minuta, a kasnije i do 10 minuta. Kada se ukloni melem, nadraženu kožu namazati bebi uljem.
  2. Oblog se može napraviti tako što se mešavina od dve kaške majčine dušice i jedna kašika lavande prelije sa pola litra ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji dok se ne prohladi. Malo vate umotane gazom umočiti u ohlađenu tečnost, iscediti i staviti na čelo.

Melem protiv upale mišića

1/2 supene kašike suvog kamfora i 1/3 supene kašike slačice umešati u litar terpentina, pa dodati litru ulja suncokreta i litru alkohola (najbolje 65%), dobro promešati pre upotrebe. Ovim melemom mazati bolna mesta, a zatim ih previti gazom, flanelskom ili vunenom tkaninom.

Oblog protiv reumatičnih bolova

U litar vode staviti po šaku listova žalfije, cveta kamilice, cveta i lista majčine dušice i listova vinove loze, kuvati 10 minuta. U proceđenu tečnost umočiti platnenu krpu, ocediti je i toplu staviti na bolno mesto. Preko nje staviti najlon i pokriti ćebetom. Oblog držati jedan sat, a po potrebi se postupak odmah može ponoviti.