Čudesno bilje

Miran san uz hajdučku travu

hajdučka trava

Ukoliko ste gurman a uz to se i često prejedate, obavezno u kući morate imati biljku koja je najbolja u lečenju stomačnih tegoba –  hajdučku travu. Ona je, takođe, veoma efikasna i protiv krvarenja, kao i u zarastanju rana i posekotina. Prema predanju, antički junak Ahil upravo je njome zaceljivao rane, tako što je na povređeno mesto nakapao malo sveže isceđenog soka ove biljke posle čega je rana prestala da krvari.

Hajdučka trava deluje i kod različitih vrsta unutrašnjeg krvarenja, naročito hemoroida, bubrežnih krvarenja, zatim krvarenja iz nosa i “krvavog kašlja”. Stoga ne čudi što se ova biljka još naziva i trava “krvav nos”. U našim krajevima koristila se protiv malarije, tako što se pilo po litar čaja na dan, dok se u francuskoj ovom biljkom lečila nesanica. Maloj deci stavljao se po list hajdučke trave na zatvorene kapke jer se verovalo da donosi miran san.

Čaj: pravi se od 10 g sušene biljke na punu šolju kipuće vode.

Vino za lečenje povreda:  Litrim dobrog, prirodnog vina prelije se 25 g hajdučke trave i pusti da odstoji 10 dana. Ako se redovno pije 2-3 čašice na dan, deluje na zalečenje svih unutrašnjih povreda.