Čudesno bilje

Muskatni oraščić smiruje nervozu

Muskatni oraščićMuskatni oraščić

U tradicionalnoj medicini Muskatni oraščić kao aromatični začin smatra se ”kraljem začina” koji sadrži brojna blagotvorna svojstva i pomaže u lečenju psihičkih tegoba, ali samo ako se koristi u umerenim količinama

Muskatni oraščić je jedan od najcenjenijih začina na svetu i to ne samo zbog specifične arome, već i brojnih lekovitih svojstava. Poreklo vodi sa indonežanskog ostrva Moluka, poznatog i pod nazivom Ostrvo začina. Razlikuju se muška i ženska stabla koja dostižu visinu i do 20 metara. Muskatni oraščić veoma je  bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum, vitamine A, C i B-kompleksa (folnu kiselinu, riboflavin, niacin), kao i dragocene antioksidanse.

Ublažava bolove u zglobovima

Zahvaljujući protivupalnom dejstvu, muskatni oraščić može da olakša bolove u zglobovima što se javljaju kao posledica reume i artritisa. Budući da sadrži i znatan procenat kalcijuma, utiče i na zdravlje kostiju, te sprečava osteoporozu. Muskatni oraščić deluje blagotvorno i na kardiovaskularni sistem, jer obiluje antioksidansima koji jačaju krvne sudove, a sadrži i gvožđe, pa može biti od koristi i obolelima od anemije. Ne treba zanemariti ni vlakna, koja se takođe nalaze u muskatnom oraščiću, a dokazano je da ona snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, te sprečavaju opstipaciju.

Čuva nerve

Muskatni oraščić sadrži alkaloid miristicin koji usporava degradaciju nerava i slabljenje kognitivnih funkcija, pa se preporučuje u slučaju demencije i Alchajmerove bolesti, ali samo ako se koristi u malim količinama, jer u suprotnom može da izazove halucinacije i povraćanje. Takođe, sadrži još isparljiva ulja pinen, kamfen, dipenten, cineol, linalol, sabinen.

Rezultati novijih studija pokazuju da ulja iz muskatnog oraščića poboljšavaju moždanu cirkulaciju, smiruju nervozu, ublažavaju posledice stresa i jačaju koncentraciju,  a pomažu i u slučaju nesanice.  Tu je i nezanemarljiv procenat magnezijuma, minerala neophodnog za normalno funkcionisanje nervnog sistema, koji pored toga podstiče lučenje serotonina, hormona zasluženog za dobro raspoloženje.

Otklanja neprijatan zadah

U tradicionalnoj medicini muskatni oraščić smatra se ”kraljem začina” kada je reč o oralnom zdravlju. Aktivne antibakterijske komponente tog začina uništavaju bakterije koje izazivaju zadah i poboljšavaju zdravlje desni i zuba, a pritom je poznat i kao odličan prirodni lek protiv gingivitisa. Takođe, pomaže jetri i bubrezima da eliminišu toksine iz organizma, a pripisuju mu se i afrodizijačka svojstva.

Napomena:

Ne preterujte sa muskatnim oraščićem – maksimalni dnevni unos ovog začina ne treba da bude veći od 3 grama. U većim dozama deluje psihoaktivno i može izazvati anksioznost, uznemirenost, čak i blage halucinacije. Naročito se ne preporučuje osobama sa dijagnostikovanim psihičkim problemima.

Recepti

Rastvor protiv gingivitisa

U čašu proključale vode dodati pola kašicice muskatnog oraha u prahu. Ostaviti da se ohladi, a zatim tokom celog dana ispirati usta.  Rastvor nemojte gutati. Pomaže u slučaju svih oralnih infekcija.

Melem za reumu

Rastopiti na blagoj temperaturi dve kašike svinjske masti, a zatim dodati tri kašike suncokretovog ulja i 1 kašiku muskatnog oraha u prahu. Dobro promešati, a zatim sipati u staklenu teglicu i ostaviti da se ohladi. Naneti melem na pamučnu krpu ili gazu, priviti na bolno mesto i držati oko 20 minuta.

Protiv nesanice

Sipati 1 kašičicu muskatnog oraha u staklenu flašicu i preliti sa 1,5 dl 70-procentnog alkohola, dobro zatvoriti i ostaviti na suncu ili toplom mestu da odstoji nedelju dana. Zatim flašicu premestiti na tamno i hladno mesto. Po potrebi, pomešati 1 kašičicu domaćeg meda sa 10 do 15 kapi tinkture i pojesti uveče.