Čudesno bilje

Najefikasniji recepti čuvene travarke Marije Treben

Maria Treben Gesundheit aus der Apotheke GottesMaria Treben Gesundheit aus der Apotheke Gottes

Zdravlje iz božje apoteke” jedna je od onih knjiga koje uvek treba imati pri ruci, a mi vam predstavljamo najzanimljivije recepte austrijske travarke

Travari širom sveta, pa i kod nas, knjigu ”Zdravlje iz božje apoteke” čuvene austrijske travarke Marije Treben koriste kao riznicu dragocenih recepata. Bilo da vas muče kožne, urogenitalne, kardiovaskularne ili probavne tegobe, ili se, nažalost, suočavate s karcinom, ova knjiga vam može biti od velike pomoći. Prenosimo vam samo neke od obilja odličnih recepata koje je, na sreću svih nas, Marija Treben (Maria Treben) zapisala i sačuvala od zaborava.

SLABOST MOKRAĆNE BEŠIKE (inkontinencija)

U slučajevima nevoljnog mokrenja ili inkontinencije, pre svega, preporučuju se sedeće kupke od hajdučke trave i preslice. Uz to, dnevno treba piti četiri šolje čaja od virka i na mesto gde se nalazi bešika utrljavati esenciju od rusomače. Jedinstveno dejstvo imaju i sedeće kupke s kuhinjskom solju. U vodu umerene toplote stavi se puna šaka kuhinjske soli i kupka ponavlja svake večeri sve dok bešika ne ojača.

Kupka: Preliti po 100 g hajdučke trave i preslice sa 3 litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru zagrevati do ključanja, a zatim procediti i dodati vodi za kupanje. Kupka treba da traje oko 20 minuta. Srce pritom mora da bude izvan vode. Posle kupanja nemojte se brisati nego se umotajte u frotirski peškir ili bade-mantil, pa se u krevetu parite još jedan sat.

Čaj od virka: Preliti kašičicu usitnjenog virka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Procediti i piti u gutljajima. Piti 2-3 šolje čaja dnevno.

Esencija rusomače: Napuniti 2/3 staklene tegle ili flaše sitno seckanom rusomačom, pa preliti komovicom ili šljivovicom (skoro do vrha). Dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 2-3 nedelje (svakodnevno promućkati). Nakon toga procediti i čuvati tinkturu na tamnom i hladnom mestu.

Maria Treben
Maria Treben

UPALA SLEPOG CREVA

”Kada bi čovek češće pio čaj od svežih listova kupine, nikada ne bi dobio zapaljenje slepog creva”, navodi u knjizi ”Zdravlje iz božje apoteke” Marija Treben, a kao potvrdu da je to tačno uzela je za primer svog sina. ”Jednoga jutra moj sedmogodišnji sin probudio se s bolovima u predelu slepog creva i veoma bledim licem. Obavestila sam lekara, ali sam i pored toga odmah pripremila šolju čaja od kupinovog lista. Već s prvim gutljajima napitka mom sinu se boja vratila u lice. Kada je lekar stigao, nije više mogao konstatovati da je slepo crevo zapaljeno”.

Recept: Preliti kašičicu sitno iseckanog lista kupine sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 5-10 minuta, a zatim procediti i piti u gutljajima.

HEMANGIOM (dobroćudni tumor krvnih sudova)

Ukoliko se javi hemangiom na koži, Marija Treben savetuje da se on nekoliko puta dnevno maže sokom iz listova čuvarkuće. Pored toga, može se mazati i sokom iz sveže stabljike nevena. Čuvarkuća i neven korisni su i u slučaju vitiliga, bradavica, staračkih pega i svih vrsta mladeža.

ZAGNOJEN PRST 

Više puta dnevno praktikovati polusatnu kupku od kamilice. Preliti 2 kašike kamilice sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno dok se ne prohladi. Procediti i držati zagnojen prst najmanje pola sata. Takođe, možete napraviti i pastu od gline i držati je na bolnom mestu dok se ne osuši, ali prethodno prst namažite mašću za apsces. U ovom slučaju može pomoći i sledeći preparat: beli luk skuvati u mleku i u toj tečnosti držati prst pola sata.

Ukoliko se bude gnojio, obložite prst kašom od lanenog semena i mažite uljem od kantariona. Osim toga, preporučuje se i sledeća biljna mešavina: pomešati jednake količine bedrenike, belog sleza, korena od paprati i cveta zove. U pola litra hladnog belog vina potopiti 15 g biljne mešavine i ostavi da odstoji preko noći, a sledećeg dana zagrevati do granice ključanja. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Nakon toga sipati u lavor, potopiti prst i držati oko dva sata.

KAMEN U ŽUČI

”Pošto na raspolaganju imamo toliko lekova iz Božje apoteke, operacija nije uvek neophodna”, tvrdila je Marija Treben.

Šestonedeljna terapija sokom od rotkve pomogla je u svim slučajevima, osim kada je bila reč o nerastvorljivom kamenu, koji se pojavljuje veoma retko. U ovakvom slučaju operacija je neizbežna. Rotkva se iscedi u sokovniku koji se koristi u domaćinstvu. Terapija počinje sa 100 g ujutro, natašte, i postepeno se u roku od tri nedelje količina povećava na 400 g, da bi se, opet u roku od tri nedelje, vratilo na količinu od 100 g. Sok od rotkve  ne sme se piti ako bolesnik pati od upale želuca i creva!

Osim toga, pomaže i sledeća mešavina biljaka. Pomešati po 20 g bedrinke, dobričice, hmelja, petrovca, nane i pelina. U litar hladnog domaćeg vina od jabuka sipati 3 kašike mešavine i zagrevati do ključanja. Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da odstoji 3 minuta. Zatim procediti i uzimati po 1 kašiku na svakih sat vremena. Napitak sve vreme držati u termosu.

OBOLJENJA KRVNIH SUDOVA

Sledeća mešavina lekovitih biljaka pokazala se kao izuzetno delotvorna u slučaju oboljenja srca i krvnih sudova. Pomešati

10 g rastavića, 30 g gloga, 10 g mahuna od pasulja, 10 g steže, 10 g iđirota, 10 g rute, 20 g imele, 10 g rusomače, 10 g hajdučke trave, 10 g zečjeg trna, 10 g troskota, 20 g mate čaja, 10 g kore krušine, 10 g dimnjače, 10 g pirevine, 10 g korena bedrenike, 10 g srčanika, 10 g koprive, 10 g matičnjaka, 10 g arnike, 10 g maslačka, 10 g repuha i 10 g irske mahovine. Sve dobro pomešati i na jednu šolju uzeti punu kašičicu bilja. Ova čajna mešavina  preko noći se drži u hladnoj vodi, a ujutro ugreje. Pije se ujutro i uveče po jedna šolja čaja zaslađena kašičicom meda.

OSTEOPOROZA

Mleveno ili u prah samleveno seme piskavice (grčkog semena, Trigonella foenum graecum) deluje veoma blagotvorno u slučaju osteoporoze, kao i tumora kostiju i upale koštane srži. Svakodnevno treba piti po četiri šolje čaja od hajdučke trave, a u svaku treba dodati po po pola kašičice mlevenog semena piskavice. Jednom mesečno praktikovati sedeću kupku od hajdučke trave.

Preliti 200 g hajdučke trave sa 3 litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru zagrevati do ključanja, a zatim sipati u kadu. Kupka treba da traje 20 minuta. Osim toga, preporučuje se i svakodnevno masiranje esencijom hajdučke trave, koja se dobija na sledeći način: flaša se do grlića napuni cvetom ubranim na suncu i prelije rakijom, jačine 38-40%. Dobro se zatvori i drži 10 dana na suncu ili 2 nedelje na toplom mestu. Nakon toga se procedi i čuva na tamnom i hladnom mestu.

PSORIJAZA

Pomešati 10 g hrastove kore, 30 g rosopasa, 30 g vrbove kore, 50 g koprive, 40 g suručice, 30 g razgona, 20 g dimnjače, 30 g nevena, 20 g ljuske oraha i 20 g hajdučke trave. Preliti jednu kašičicu mešavine sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Procediti i piti u gutljajima. Piti od 1,5 – 2 litra čaja dnevno. Ako je reč o psorijazi sa krastavim ljuspama kojih ima po celom telu, napraviti mast od soka svežeg, dobro opranog rosopasa, dobijenog ceđenjem biljke u sokovniku, i neslane svinjske masti (5 g soka na 50 g masti). Ovu mast čuvati u frižideru. Za spravljanje masti može se upotrebiti i sveže isceđeni sok od crnog sleza. Uz sve to, preporučuju se kupke sa dodatkom ekstrakta od zdravca. Svrab se može ublažiti a bolest lečiti i potpunim kupkama od po 100 g crnog sleza i rastavića (priprema se isto kao i u prethodnim receptima).

Vino za srce

Staviti 10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima u litar čistog prirodnog vina (svejedno je da li belog ili crnog) i dodati dve velike kašike čistog vinskog sirćeta. Kuvati 10 minuta na tihoj vatri (pažnja, peni se!). Nakon toga dodati 300 g pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuva još četiri minuta. Vruće vino procediti i još dok je toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvoriti! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti. Uzimati 2-3 kašike vina na dan ili po potrebi.

Porodični čaj za jesen i zimu

Pomešati jednake delove: cvetova i listova podbela, cvetova jaglike, cvetova i listova ljubičice, cvetova plućnjaka, cvetova zečje soce, listova koprive, listova i cvetova virka, nadzemnog dela razgona, listova divlje jagode, kupine i maline, cvetova zove, cvetova lipe, kamilice, cvetova suručice, cvetova nevena, nadzemnog dela lazarkinje, nadzemnog dela timijana, nadzemnog dela matičnjaka, nane, hajdučke trave, divizme, kantariona, majorana, mlečike, ivanjskog cveća, sitnocvetne mlečike i malo dobričice. Preliti 2 kašike mešavine sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti uveče.