Fitoterapija

Neven protiv cista na dojkama

ciste na dojkama

Drage čitateljke, redovno kontrolišite grudi i iskoristite ono što vam priroda nesebično nudi

DRAGOCENI RECEPTI ČUVENE TRAVARKE

Delotvorne biljne mešavine

 

  1. Pomešajte po 100 g koprive, ranilista, hajdučke trave i majčine dušice. U 2 l provrele vode ubacite osam kašika biljne mešavine, a zatim pustite da provri jedan ključ i ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte tokom dana.
  2. Pomešajte jednake delove kantariona, nevena, matičnjaka i žalfije. Ubacite kašiku mešavine u 200 ml provrele vode, ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite i pijte triput dnevno.
  3. U istim količinama pomešajte zlatnicu, koren lincure, neven, matičnjak i list maline. U litar provrele vode ubacite pet kašika čajne mešavine, pa ostavite to da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte tokom celog dana.
  4. Pomešajte 300 g nevena, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive.
  5. U litar provrele vode ubacite četiri kašike čajne mešavine, a zatim ostavite to da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte tokom dana u gutljajima.

Ulje maslačka

Naberite sveže cvetove maslačka, pa njima rastresito napunite staklenu teglu. Zatim prelijte to maslinovim uljem. Držite na suncu tri nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Potom procedite i sipajte u staklenu flašu. Gazu natopite uljem i stavite je na obolelo mesto. Bitno je da je gaza uvek vlažna. Uveče upotrebite novu gazu.

Biljne obloge

Od trave ruse i svinjske masti

Sameljite svežu biljku rusu, a zatim je pomešajte u istim količinama sa svinjskom mašću. Smesu stavite na obolelo mesto, a zatim na to privijte gazu. Ostavite da odstoji pola dana, a uveče napravite drugu smesu i ostavite je da odstoji četiri sata. Potom namažite obolelo mesto uljem od kantariona.

Od koprive i ječmenog brašna

Napravite mešavinu od 20 g lista koprive i 30 g ječmenog brašna. Mešavinu stavite u sud, prelijte je litrom vode i kuvajte 15 minuta, a zatim to procedite.

Koprivu s brašnom stavite na lanenu krpu, koju ćete potom priviti na grudi. Temperatura se prilagođava onoliko koliko se može podneti. Stavljajte oblogu svakog dana, a uporedo s tim pijte jednu od navedenih čajnih mešavina.

Od nevena

30 g cveta nevena preliti šoljom ključale vode, pa ostaviti da odstoji dva sata. Procediti, pa gazu natopiti čajem, priviti na dojku i držati sat vremena. Ponavljati postupak tri puta dnevno. Na isti način se prave i koriste obloge sa kantarionom. Osim toga, možete isprobati i sledeći recept. Šaku svežih cvetova nevena staviti direktno na mesto gde se nalazi cista, i držati tako u pamučnom brusu.

Čuvarkuća i med

Pomešajte 300 g soka od čuvarkuće i 300 g livadskog meda. Čuvajte to u frižideru i uzimajte tri puta dnevno pre jela.

ŠTA PREPORUČUJE TRAVAR Darko Popović , travar iz Sarajeva

Preporučujem da se piju biljne kapi od virka, hajdučke trave i nevena, i to tri puta dnevno po 30 do 40 kapi s malo vode. Kapi se mogu kupiti, a možete ih i sami napraviti s jednakim količinom pomenutih biljaka. Uz ove kapi treba duže vreme piti blaži čaj od koprive, i to najmanje litar dnevno.

Kao pčelar preporučujem i kombinaciju meda, polena, propolisa i matičnog mleča. Ova izuzetna mešavina, koju možete i sami napraviti, ojačaće vam imunitet, a takođe će delovati preventivno i uspostaviti normalan metabolizam i regulisati funkcije žlezda. No, pre svega, potrebno je da se ne predate “crnim mislima” kad vam lekar saopšti dijagnozu. Pozitivno razmišljanje izuzetno je važan faktor ozdravljenja.