Čudesno bilje

O lekovitom bilju – Da li ste znali da…

GlogUkoliko menopauza uzrokuje promenu krvnog pritiska i poteškoće sa spavanjem, glog je pravo rešenje: uzima se kao napitak ili u obliku kapi

1 Beli slez može usporiti apsorpciju lekova, stoga se obavezno posavetujte s lekarom pre upotrebe ove biljke.

2 Ehinaceu ne smeju uzimati osobe koje boluju od nekog autoimunog oboljenja, kao što su sistemski lupus, reumatoidni artritis jer može pogoršati zdravstveno stanje. Isto važi i za osobe  HIV pozitivne osobe, kao i one koje uzimaju sedative i lekove za snižavanje holesterola.

3 Glog, iako važi za jednog od najboljih savezniku u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih tegoba, treba izbegavati u slučaju niskog krvnog pritiska. U ostalim slučajevima, ne treba ga uzimati duže od nekoliko nedjelja.

4 Koru bele vrbe ne treba uzimati uporedo sa lekovima za razređivanje krvi, kao ni sa sedativima. Osim toga, u prevelikim količinama može oštetiti jetru, bubrege i sistem organa za varenje.

5 Semenke lana nisu za osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom, a mogu i smanjiti apsorpciju lekova.

6 Ženšen nije za vas ako imate neko kardiovaskularno oboljenje, patite od anksioznosti ili uzimate lekove za razređivanje krvi. Osim toga, izbegavajte ovu biljku ako imate neko akutno oboljenje ili povišenu temperaturu.

7 Ruzmarin može uzrokovati obilno menstrualno krvarenje. Trudnice nikako ne bi trebalo da ga koriste.