Čudesno bilje

Piskavica – Lekovita za ženske grudi

piskavica, FenugreekPiskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), poznata i kao grohotuša, grčko seme, grčka detelina, kozji rog, prosenica i rožnjača, biljna je vrsta iz porodice Fabaceae.

Mnogi melemi za negu grudi sadrže upravo biljku piskavicu (Fenugreek), jer je poznato da povećava njihov obim i čvrstinu, a rado je koriste i dojilje kod kojih podstiče lučenje mleka

Iako se već hiljadama godina koristi u narodnoj medicini, popularnost piskavice ili grčkog semena naročito je izražena u poslednje vreme. Poznato je da se ta biljka sa Mediterana proširila po celom svetu, a u fitoterapiji i ishrani pretežno se upotrebljava seme zlatnobraon boje, dok se listovi mogu koristiti kao dodatak salatama. Piskavica obiluje vlaknima, a sadrži i važne vitamine kao što su tiamin, folna kiseline, riboflavin, vitamini A, B6 i C, te minerale poput bakra, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, selena, cinka, mangana i magnezijuma.

Poznato je da piskavica povećava obim grudi, pa je upravo zato žene masovno koriste, kao i dojilje jer pospešuje lučenje mleka. Fitoterapeuti je preporučuju za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje apetita, jačanje krvi (utiče na porast broja crvenih krvnih zrnaca) i olakšavanje varenja. Samlevene semenke koriste se za spravljanje melema i obloga za rane i razne kožne tegobe.

Pojačava laktaciju

Jedno od najpoznatijih svojstava semena piskavice jeste da pospešuje proizvodnju mleka kod dojilja zahvaljujući fitoestrogenima i saponinu diosgeninu. Ta biljka obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje takođe podstiču laktaciju, te utiču ne samo na količinu već i kvalitet mleka. Vršena su i mnoga naučna istraživanja koja su potvrdila navedeno, a jedno od njih obuhvatalo je 66 porodilja, podeljenih u tri jednake grupe.

Prva grupa je tri puta dnevno pila čaj koji sadrži piskavicu, druga čaj obogaćen ekstraktom jabuke, dok treća uopšte nije konzumirala čajeve. Nakon završetka ispitivanja, volumen mleka kod majki koje su pile čaj od piskavice bio je 88,7% veći u poređenju sa drugom grupom, te 135% veći u poređenju sa trećom grupom. Takođe, dojenčad majki koje su uzimale čaj od piskavice napredovala su brže od ostalih. Važno je i to da tokom istraživanja nisu zabeleženi ikakvi štetni efekti, kako kod majki, tako ni kod dojenčadi.

Ublažava gorušicu

Sluz koja se dobija iz semena piskavice pokazala se kao odlično sredstvo za lečenje gorušice i upale creva. Prema studiji objavljenoj 2010. godine u časopisu ”Phytotherapy Research”, u slučaju  ispitanika koji su dve nedelje uzimali seme piskavice, simptomi girušice bili su znatno ublaženi. Piskavica može biti od pomoći i gojaznim osobama koje su na dijeti, jer produžava osećaj sitosti i brže razlaže ugljene hidrate. Ipak, treba biti pažljiv – iako konzumiranje grčkog semena uglavnom ne izaziva preterane alergijske reakcije, ono nije preporučljivo ženama tokom trudnoće zbog toga što može izazvati prerane trudove.

Takođe, ukoliko se nakon konzumiranja piskavice osete simptomi poput bolova u grudima, oticanja lica, otežanog disanja i gutanja, postoji verovatnoća da je osoba alergična na tu biljku, te bi je trebalo   izbaciti iz upotrebe. Sa druge strane, važno je postepeno uvoditi ovu namrnicu u ishranu zbog toga što ima specifičan ukus i može  promeniti miris urina, kao i izazvati dijareju i nadimanje ukoliko se konzumira u velikim količinama.

Recepti

Melem za kožu

Samleti 70 g grčkog semena i preliti litrom ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata uz povremeno mešanje. Dobijenu smesu koristiti kao oblogu za ublažavanje iritacija kože, opekotina i drugih povreda.

Za dojilje

Pomešati po 20 g semena piskavice, dobričice, ploda anisa, mirođije i lista matičnjaka, pa 4 kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti po šolju čaja, 3 puta dnevno pre jela.