Čudesno bilje

Plućnjak idealan lek za disajne organe

plućnjak

Zbog svog sastava, plućnjak je veoma korisna biljka za lečenje oboljenja respiratornog trakta. Ublažava simptome gripa, pomaže u slučaju upale, leči kašalj, promuklost…

Plućnjak je zeljasta biljka uspravne stabljike koja raste u visinu do 30 cm. Ima karakteristične tamnozelene, srasle listove jajastog oblika, prekrivene “dlakama” koji se razlikuju od onih prizemnih sa peteljkom. Listovi plućnjaka bogati su vitaminom C i gvožđem, a često su prošarani belim pegama.

Plućnjak cveta od marta do maja, cvetovi su mu u početku crvenkasti, zatim ljubičasti a pred kraj cvetanja imaju prepoznatljivu modru boju. Biljnu drogu predstavlja ceo nadzemni deo (herba) bez korena, koja je gotovo bez mirisa i karakterisičnog je oporog ukusa.

Plućnjak se može naći posvuda, raste u grmlju, živicama i po šumama jer mu pogoduje vlažno i duboko zemljište, ali može da podnese i sušu.

Lekovitost plućnjaka

Zbog tanina, gume, saponozida, ulja i silikata koji se nalaze u njoj, ova biljka ima široku primenu u borbi protiv oboljenja respiratornog trakta, a sa posebnim uspehom ublažava i simptome gripa. Pomaže u slučaju upale disajnih puteva, promuklosti, kašlja, upale pluća i tuberkuloze. Koristi se i za čišćenje krvi i obnavljanje telesne snage.

Plućnjak se uspešno bori sa upalom sluzokože želuca i probavnih organa, ali i sa dijarejom, jer poseduje i adstrigensna svojstva (zaustavlja dijereju – skuplja sluznicu creva). Istraživanja novijih datuma pokazuju da ima i blago antiinflamatorno svojstvo (utiče na smirivanje upalnih procesa). Lišće zaustavlja površinsko krvarenje.

Upozorenje

Ne preporučuje se da se koristi u dužem vremenskom periodu jer može biti škodljiv.

Recepti od plućnjaka

Čaj od plućnjaka za ublažavanje kašlja

Pomešati 2 kašike plućnjaka sa po jednom kašikom sporiša, bokvice, belog sleza i kadulje. U 2,5 dl ključale vode dodati kašiku mešavine, ostaviti poklopljeno pola sata, zatim procediti i zasladiti medom. Čaj piti 3 puta dnevno i uvek ga spremati na isti način.

Čajevi od plućnjaka za olakšavanje iskašljavanja

  • Pomešati po 25 g lista belog i crnog sleza, plućnjaka i ploda morača, kašiku smese preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ocediti. Čaj piti topao i zaslađen medom, 4-5 puta dnevno.
  • Pomešati po 10 g plućnjaka, majčine dušice, korena belog sleza i crnog gaveza, cveta podbela i divizme. Celu količinu ove mešavine preliti sa 0,5 l ključale vode, poklopiti i posle 8 sati ocediti i pomešati sa 1/2 kg lipovog ili planinskog cvetnog meda i piti svakog sata po kašiku.
  • 1-2 kašike plućnjaka preliti sa 2 dl tople vode, zatim ostavi 10 minuta pa procediti i piti zaslađeno medom (protiv plućnih oboljenja) ili nezaslađeno (dijareja). Nezaslađenim čajem može se ispirati usna duplja kod tretiranja upalnih procesa.