Zdrav život

Pobedite prolećnu malaksalost

Nedostatak vitamina C dovodi do malaksalost, pa treba jesti agrume, kivi, a avokado i brokoli sadrže važne antioksidanse, vitamine A i ENedostatak vitamina C dovodi do malaksalost, pa treba jesti agrume, kivi, a avokado i brokoli sadrže važne antioksidanse, vitamine A i E

Nemate dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, osećate se iscrpljeno i pospano – ne očajavajte! Lekovito bilje vraća snagu i eliminiše malaksalost!

Prolećna malaksalost javlja se kod određenog broja ljudi kao posledica načina ishrane tokom zime i zbog smanjenog nivoa serotonina koji održava dobro raspoloženje. Slatkiši nakratko mogu da zamene serotonin, odnosno da stimulišu njegovo lučenje, i da na taj način povrate raspoloženje i energiju, ali to nema dugoročno dejstvo.

Pravo rešenje leži u pravilnoj ishrani, odnosno u unosu ugljenih hidrata koji se sporo razgrađuju tokom varenja, pa se savetuje konzumacija crnog hleba, testenina, pirinča i krompira. Najbolja kombinacija za podizanje nivoa serotonina jeste kriška crnog hleba i tanjir sočiva ili supa od povrća.

Potrebno je redovno doručkovati, obilno ručati i smanjiti večernje obroke.

Savetuje se da se svaki dan jede voće jer je ono izvor vitamina i minerala koji podstiču imunološki sistem. Nedostatak vitamina C dovodi do malaksalosti, pa treba jesti agrume, kivi, a avokado i brokoli sadrže važne antioksidanse, vitamine A i E.

Dnevno treba piti po 8 čaša vode da bi se iz organizma izlučile sve štetne materije, podigao nivo energije i osvežila koža.

Takođe, i vežbe potstiču organizam na stvaranje energije. Korisna je i svakodnevna brza polusatna šetnja. Osim toga, zdrav san (u trajanju od 8 sati) veoma je važan jer obnavlja energiju. Treba uspostaviti ujednačen ritam večernjeg odlaska u krevet i jutarnjeg ustajanja.

RECEPTI za prolećnu malaksalost

  • Po 3 supene kašike sitno iseckanog lista nane i lista ruzmarina sipati u litar ljute komovice ili šljivovice, a flašu potom zatvoriti. Držati u toploj sobi oko 20 dana. Za to vreme, flašu promućkati više puta dnevno. Nakon toga, procediti i piti po rakijsku čašicu pre doručka i večere. Piti 20 dana.
  • Po supenu kašiku sitno iseckanog peršunovog lista, lista i cveta majčine dušice, korena celera i lista i cveta bosiljka sipati u 7 dl ključale vode i ostaviti da poklopljeno odstoji 2 dana. Procediti i piti po 2 dl tri puta dnevno pre glavnih obroka. Piti 10 dana.
  • Po supenu kašiku rizoma sa korenom odoljena, lista matičnjaka i cveta lavande sipati u 7 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata van šporeta, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.
  • Po supenu kašiku sitno iseckanog ruzmarinovog lista, lista i cveta hajdučice i lista i ploda morača sipati u 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Nakon toga, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre obroka u narednih 5 dana.