Saveti

Pobedite strije i opuštanje kože biljnim uljima

Nega kože

Prirodni ekstrakti, bogati regenerišućim mastima blagotvornim za telo, mažu se na kožu, ali se koriste i kao dodaci ishrani. Podstiču stvaranje kolagena, ublažavaju oštećenja na koži i oblikuju figuru uklanjajući masne naslage na kritičnim mestima

Ne dozvolite da vam zima ostavi višak kilograma i neelastičnu kožu, pogotovo na kritičnim mestima – stomaku, zadnjici, bokovima i butinama. Naime, na tim područjima najčešće se zadržava tečnost kad se koža opušta i gubi čvrstinu, a posledica su strije, što naruđava lepotu tela čak i ako je težina savršena. Srećom, za ove nedostatke postoji lek u vidu šok-terapije na bazi određenih biljnih ulja, koja ćete odabrati u zavisnosti od težine problema:

  • arganovo ulje sadržano je u koštici ploda biljke Argania spinosa, poreklom iz Maroka;
  • ulje jojobe u stvari predstavlja tečni vosak, a dobija se ceđenjem plodova biljke koja raste u meksičkim pustinjama;
  • ulje makadamije dobija se iz plodova jednog drveta rasprostranjenog na području Australije, Indonezije i Nove Kaledonije.

Sva ova ulja imaju prirodno, biljno i organsko poreklo. U stanju su da poboljšaju elastičnost tkiva i regenerišu čak i duboke slojeve kože, a  dejstvo im postaje vidljivo već nakon nekoliko dana tretmana. Osim toga, mogu se koristiti i kao dodatak ishrani. Zahvaljujući detoksikujućem, antioksidansnom i blago laksativnom dejstvu, revitalizuju kožu iznutra.

Za masažu i za ishranu – mirisna ulja koja učvršćuju kožu

Pre nego što počnete s masažom, ne zaboravite da očistite i pripremite kožu. Dovoljno je da pomešate četiri do šest kašika pirinčanih mekinja (ili ubacite šaku pirinča u blender) s kašikom ulja od slatkih badema. Laganim kružnim pokretima izmasirajte kritična područja na telu, a potom ih isperite mlakom vodom. Sad ste spremni za masažu uljima (naći ćete ih u travarskoj radnji), koju ćete praktikovati uveče pre spavanja.

I SALATA ULEPŠAVA VAŠU FIGURU

Triput nedeljno pomešajte zelenu salatu i paradajz s jednim iseckanim avokadom

Dok koristite biljna ulja, pojačajte njihovo dejstvo tako što ćete triput nedeljno umesto ručka pojesti zelenu salatu s paradajzom (hidrirajuće i antioksidansno dejstvo) i iseckanim avokadom. Ovo voće, bogato uljima i dobrim mastima, hrani kožu, pročišćava creva i veoma brzo zasićuje. Začinite ovu salatu s malo jestivog arganovog ulja.

ARGANOVO ULJE

IDEALNO ZA OPUŠTENU I NABORANU KOŽU

Sprečava opuštanje kože posle mršavljenja

Arganovo ulje, koje su berberske žene vekovima koristile kao eliksir lepote, sadrži preko 80% nezasićenih masnih kiselina, sačinjenih od oko 37% linolne kiseline, oleinske kiseline, palmitinske kiseline i stearinske kiseline. Osim toga, bogato je vitaminom E, koje obnavlja, učvršćuje i stimuliše kožu.

  • Kako se koristi

Odgovara svim tipovima kože, a posebno onoj mlađoj koja je već pretrpela jo-jo efekat kao posledicu dijete. Ovo ulje podstiče obnavljanje ćelija i ublažava strije.

  • Jestivo ulje kao odličan antioksidans

Postoji i verzija arganovog ulja namenjena ishrani. Koristi se sirovo kao dodatak hrani, a može se uzimati i kao suplement (kašičica dnevno ujutru, mesec dana).

JOJOBINO ULJE

VRAĆA ELASTIČNOST DEHIDRIRANOJ KOŽI

Ublažava kapilare i strije

Ulje jojobe ne sadrži glicerin, a zahvaljujući svojoj molekularnoj građi, prodire u kožu i dopire do njenih najdubljih slojeva.

  • Kako se koristi

Jojobino ulje, koje ima protivupalno i omekšavajuće dejstvo, odgovara zrelijoj koži, tj. osobama starijim od 35 godina. Zahvaljujući tome što sadrži dragocene prirodne antioksidanse – tokoferole, kao i vitamina E i F, deluje na sve tipove suve i dehidrirane kože, sklone opuštanju. Površinski sloj kože biće sjajniji i elastičniji već nakon prvih nanošenja.

Ako koristite jojobino ulje kao suplement, pomoći ćete svojoj koži da se bolje suoči s izloženošću sunčevim zracima. Uzimajte kašičicu dnevno,  tokom maja i juna. Ima i blago laksativno dejstvo, te uklanja nadutost.

ULJE MAKADAMIJE

ČISTI, PODSTIČE CIRKULACIJU I SPREČAVA ZADRŽAVANJE TEČNOSTI

Zateže nadlaktice i stimuliše metabolizam

Ceđenjem plodova makadamije dobija se ulje bogato masnim kiselinama, koje ga čine posebno blagotvornim za kožu osoba starijih od 50 godina, a naročito učvršćuju delove tela koji su skloni opuštanju (poput nadlaktica).

  • Kako se koristi

Ujutru i uveče koža se masira odozdo nagore, te od zgloba prema pazuhu. Stimuliše cirkulaciju i limfni sistem, sprečavajući zadržavanje tečnosti i pojavu otoka.

  • Topi masti u menopauzi

Kašičica ulja makadamije dnevno podstiče rad creva i ubrzava metabolizam. Takođe, sprečava pojavu celulita i gojaznost, karakterističnu za menopauzu.

Bolje od kreme

Da biste se oslobodili strija i opuštene kože, preporučuje se da umesto kreme koristite ulje. Budući da se ulje ne upija tako brzo, primorani ste da duže masirate kožu, a time jačate njenu drenažu. Da bi dejstvo bilo jače, pre nanošenja blago zagrejte ulja na plamenu sveće. Kad se masirate, uvek idite od donjih delova tela nagore. Tako ćete poboljšati limfnu drenažu i brže se osloboditi naslaga koje čine kožu opuštenom

Oprez!

Ako koristite ulja od argana, jojobe i makadamije kao dodatke ishrani, proverite je li reč o jestivim uljima. Poželjno je da budu organskog i sertifikovanog porekla.