Čudesno bilje

Podbel – najbolji lek za disajne organe

Podbel, najbolji lek za disajne organe

Podbel pomaže u slučaju respiratornih tegoba i neizostavan je sastojak mešavina protiv kašlja jer omekšava sluz u bronhijama i pomaže izbacivanje šlajma

Podbel je višegodišnja biljka koja se već hiljadama godina koristi u kineskoj narodnoj medicini. U narodu je poznata i kao konjsko kopito, a poreklom je iz Evroazije. Raste uz potoke, jarke i nasipe uz obale reka, kao i pored železničkih pruga. Svojim žutim cvetovima, koji se pojavljuju u rano proleće, podseća na maslačak. Listovi su u obliku potkovice, s gornje strane zeleni, a na naličju srebrnobeli. Karakteristično za podbel jeste i to da listovi rastu nakon cvetanja i prilegnuti su uz zemlju.

Prilikom sakupljanja treba birati listove veličine dlana, čiste i bez zemlje na njima. Pre sušenja ih ne treba prati već samo usitniti, jer se na taj način ne gube lekovita svojstva. Podbel je dobar izvor gvožđa, kalijuma, natrijuma i sumpora, kao i vitamina A, B i C, kog najviše ima u listovima. Takođe, svi delovi biljke obiluju sluzima, sadrže tanin, galnu kiselinu, inulin, holin, jabučnu i vinsku kiselinu. Njegovi cvetovi sadrže fitosterol, koji je po hemijskoj strukturi sličan holesterolu.

Ublažava bronhitis i astmu

Podbel ima daleko veću primenu u narodnoj nego konvencionalnoj medicini. Smatra se najboljim prirodnim lekom za respiratorne tegobe, te je neizostavan u čajevima protiv kašlja, jer omekšava sluz u bronhijama i pomaže iskašljavanje. Podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, te pomaže u lečenju bronhitisa i zapaljenja plućne maramice, a pokazao se i kao izvrsno sredstvo za ublažavanje, smirivanje napada i lečenje astme. Koristi se za ispiranje usta i grla. Takođe, podbel blagotvorno deluje u slučaju  pneumokonioze, to jest prašine u plućima.

Melem za kožu

Ova lekovita biljka ima antiupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Dokazano je da čaj od podbela čisti krv i pospešuje izbacivanje tečnosti iz orgnazma. Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina u sastavu, podbel je dobar lek za dijareju. Povoljno deluje na zdravlje creva i čir na želucu, te ublažava simptom iritabilnog kolona i ulcerozni kolitis.

Antimikrobna svojstva čine ovu biljku pogodnom i za lečenje upale bešike i drugih infekcija mokraćnog sistema. Podbel je, između ostalog, blagotvoran prirodan lek za negu i lečenje kože. Lekovita svojstva ove biljke ubrzavaju zarastanje rana, a efikasano deluje i u slučaju ekcema, čireva i uboda insekata. Smanjuje oksidativni stres na koži i čini je mlađom. Osim toga, visok sadržaj sluzi pomaže u borbi protiv peruti, a povoljno deluje i na suvu i masnu kosu.

Neželjena dejstva

S obzirom na to da podbel sadrži alkaloide koji se slabo rastvaraju u vodi, treba biti oprezan prilikom njegove upotrebe jer deluje hepatotoksično, genotoksično i kancerogeno. Stoga, čaj se može koristiti u strogo određenim dozama i od tri do četiri šolje dnevno najduže mesec dana. Ovi alkaloidi štetni su i za jetru, te se korišćenje ne preporučuje osobama koji imaju problema sa tim organom. Takođe, čaj od podbela ne smeju piti deca mlađa od dve godine, trudnice i dojilje.

Čaj od podbela ne smeju piti trudnice, dojilje i deca mlađa od dve godine

 

Recepti

Čaj protiv kašlja

Pomešati jednake delove listova i cvetova podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listova bokvice. Dve kašičice mešavine preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji. Dnevno piti tri šolje čaja, polako u gutljajima. Po želji zasladiti medom.

Protiv opadanja kose

Pomešati 20 g korena podbela i 10 g cvetova nevena. Mešavinu preliti litrom ključale vode i ostaviti da vri oko 15 minuta. Potom procediti, pa toplim čajem dva puta nedeljno istrljati glavu.

Za iskašljavanje

Pomešati po 25 g listova belog i crnog sleza, podbela i ploda komorača, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji. Potom procediti i popiti toplo. Čaj zaskladiti medom i piti četiri do pet puta u toku dana.

Čaj protiv astme

Pomešati po 20 g anisa i cveta podbela i 60 g lista podbela. Tri kašike mešavine kuvati 10 minuta u pola litre vode, pa ostaviti preko noci da odstoji. Piti u toku sutrašnjeg dana umesto vode.

Cigarete protiv bronhijalne astme

Pomešati po 20 g kukuruzne svile, lista i cveta metvice,  list podbela, tatule i bunike, pa poprskati rastvorom kalijum-nitrata (2,5 g u 2 dl vode). Pušiti jednu do dve cigarete dnevno po potrebi. Ovo je recept čuvenog akademika dr Jovana Tucakova.

Protiv dijareje

Pomešati po 20 g semena piskavice, lista nane i cveta podbela, belog i crnog sleza. Četiri kašike preliti sa 5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procediti i piti umesto vode.

Za upalu grla

Pomešati po 25 g kamilice, cveta belog i crnog sleza i podbela, pa 1 kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Čaj zatim procediti, mućkati ga u ustima i progutati.