Čudesno bilje

Virak za policistične jajnike

Virak se vekovima unazad koristio za lečenje bolnih menstruacija, a prema rečima travarke Marije Treben, on povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta (belog pranja) i genitalnih tegobaVirak se vekovima unazad koristio za lečenje bolnih menstruacija, a prema rečima travarke Marije Treben, on povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta (belog pranja) i genitalnih tegoba

Virak i očajnica, najbolja su prirodna terapija ovog oboljenja 

Oko pet do deset odsto žena u reproduktivnom dobu pati od sindroma policističnih jajnika. Pored postojanja vodenih cista na ženskim polnim žlezdama, taj hormonski poremećaj odlikuje se i neredovnim, ali obilnim menstrualnim krvarenjem, pojavom akni i tamnih mrlja ispod pazuha ili na vratu, izraženom maljavošću lica i tela, uz proređivanje kose na temenu glave.

Nenadmašni biljni saveznik

Virak pomaže u regulaciji menstrualnih ciklusa i sprečava spontane pobačaje, kojima su izloženije žene s policističnim jajnicima. Pored toga, potpomaže uspostavljanje hormonalnog balansa u telu, a jedan je od najboljih boraca protiv steriliteta.

Najbolje ga je kombinovati s hajdučkom travom i to tako što se te dve biljke pomešaju u jednakim količinama. Tri kašike mešavine treba preliti litrom ključale vode, procediti posle pola sata i piti po 1 šolju tri puta dnevno.

Jeste li probali macinu travu?

Pomoću macine trave, u narodu poznate i kao očajnica, normalizuje se lučenje polnih hormona, a time i menstrualni ciklus, čime se čuva zdravlje jajnika i omogućava začeće. Čaj se pravi tako što se kašika macine trave prelije sa 2,5 dl hladne vode i zagreva do ključanja. Procedi se i ta količina napitka pije se tokom dana u gutljajima.

  Možda niste znali

  • Skoro 25 odsto žena ima benigne ciste na jajnicima, koje nastaju, ali i nestaju spontano. Ako nisu praćene drugim simptomima, nije reč o sindromu policističnih jajnika i nema razloga za brigu.
  • Dovoljno je smanjiti telesnu masu za pet do deset odsto da bi se podstakla ovulacija i smanjila otpornost ćelija na insulin.
  • Umerenom fizičkom aktivnošću može se poboljšati osetljivost ćelija na insulin.
  • Umesto prostih šećera, kojih ima u prerađenim namirnicama, jelovnik treba obogatiti složenim ugljenim hidratima – naći ćete ih u voću i integralnim žitaricama.

Savet iz prve ruke

Jedna čitateljka podelila je s nama svoje iskustvo u lečenju policističnih jajnika. ”Morala sam da smršam, ali mislim da mi je ipak najviše pomogla biljna mešavina od nevena, koprive i hajdučke trave. Treba pomešati 200 g nevena i po 100 g koprive i hajdučice. Čaj se pravi tako što se pet kašika mešavine prelije litrom ključale vode. Procedi se posle pola sata, a pije se tokom dana u gutljajima”, ispričala je ona, dodajući da je u dogovoru s endokrinologom i nutricionistom povećala unos namirnica bogatih kalcijumom, magnezijumom, hromom i vitaminom D.

”Masna riba, semenke suncokreta, brokoli, pečurke, boranija i paradajz samo su neke od namirnica koje su svakodnevno bile na mom meniju”, zaključuje ona.