Saveti

Prirodna kozmetika za gustu i zdravu kosu

kosa perut

Zaustavite opadanje kose pomoću argana i koprive

Ovo su samo dva od mnogih prirodnih proizvoda koji vašu kosu mogu učiniti gušćom. Naučite da ih koristite u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima kako biste se izborili s peruti, rascvetalim krajevima i alopecijom

U svim kulturama, gusta i sjajna kosa oduvek se smatrala neizbežnim faktorom lepote. Drevna kineska medicina uči nas, na primer, da su zdrave vlasi pokazatelj vitalnosti, jer je kosa  povezana s bubrezima, tj. organima koji vladaju energijom i fizičkom snagom.

Zbog činjenice što neprestano raste i opada, obnavljajući se svakog dana, kosa poput nekog ogledala odražava ne samo opšte zdravstveno stanje našeg organizma nego i navike u ishrani, količinu toksina u krvi, hormonski balans i – ništa manje bitno – nivo stresa. Slaba i masna kosa tipična je za intoksicirane i izmorene osobe. Prema tome, pod negom kose ne podrazumeva se samo korišćenje kozmetičkih preparata koji odgovaraju prirodi vlasi – nego i uzimanje suplemenata u obliku tableta zbog disbalansa koji se s vremena na vreme javljaju na različitim nivoima.

POJAČAJTE NEGU KOSE

Svaka vlas se, pored vidljivog dela – stabla, sastoji i od korena, koji se nalazi unutar folikula dlake i bulbusa, to jest skupa ćelija iz kojih niče kosa stvarajući tokom tog procesa sve više keratina, tj. proteina koji daje čvrstinu vlasima.

Obnavljanjem kose, od njenog nastanka i rasta pa sve do gubitka njene vitalnosti i samim tim i opadanja, upravljaju naizmenični ciklusi rasta i mirovanja folikula, koji doživljavaju fiziološko ubrzanje u proleće i jesen. Prosečna mlađa osoba obično ima od 90.000 do 150.000 vitalnih vlasi, a taj se broj s vremenom smanjuje u proseku za 30%. Taj gubitak možete znatno smanjiti ukoliko se pravilno hranite i upotrebljavate neke korisne biljke.

Kao i sve ćelije tela, i kosa ima potrebu da se nahrani kako bi rasla i razvijala se, a tu hranu bulbus dlake crpi iz rezervi koje se nalaze u krvi. A kako se keratin, koji sačinjava kosu, sastoji od dve amino-kiseline – lizina i cistina (pomešanih s malom količinom masnoće, oligoelemenata, vode i obojenih pigmenata), ove komponente ne bi trebalo da izostanu iz ishrane. Pogledajte kako da obezbedite dovoljne zalihe.

NEOPHODNI SU BAKAR I SUMPOR

Lizin je esencijalna amino-kiselina koju telo koristi za obnavljanje tkiva, stvaranje antitela, hormona, enzima i energije. U slučaju njegovog nedostatka, oštećuje se bulbus vlasi i smanjuje se  njen obim.

Cistin je sumporna amino-kiselina koja deluje protiv starenja. Kad se metabolizuje, oslobađa sumpor, neophodan za detoksikaciju jetre i ćelija uopšte, to jest za izbacivanje toksina koje stvaraju agensi poput duvanskog dima i slobodnih radikala.

Usled nedostatka sumpora, vlasi postaju suve, slabe i tanke. Od velike su važnosti za zdravlje kose i vitamini A i E, ali prvenstveno vitamini iz grupe B, kojih ima, na primer, u pivskom kvascu. Da biste iskoristili sve ove lekovite sastojke, uzimajte svakog jutra (mesec dana) jednu dražeju ricinusovog ulja i jednu kapsulu pivskog kvasca. Pijte ih ujutru pre doručka s čašom vode.

Da biste imali zdravu kosu, treba da uzimate bakar (sprečava pojavu sedih vlasi), gvožđe (obezbeđuje dobar dovod krvi u kožu glave), ali i cink, selen, mangan i magnezijum. Uzimaju se u obliku ampula oligoelemenata, svaki drugi dan, najmanje dve nedelje.

UZROCI ĆELAVOSTI

Izuzmu li se nedostatak hranljivi sastojaka i slučaj pojačanog opadanja kose u proleće i jesen, iznenadno gubljenje vlasi može  imati brojne uzroke – dojenje, ali i bolesti koje izazivaju slabljenje, trovanje teškim metalima, zloupotreba lekova, hormonski poremećaji… Naime, unutar folikula dlake nalaze se receptori polnih heormona, i muških i ženskih, koji direktno utiču na funkcionalnost folikula.

S hormonima je usko povezana nasledna androgenska ćelavost – koja je tipična za muškarce a koja je izazvana preosetljivošću folikula na androgene, poput testosterona – dok je gubitak kose kod žena u menopauzi više povezan s psihičkim aspektima, osim u izuzetnim slučajevima. Ako, s jedne strane, stres podstiče hiperproduktivnost androgenih hormona, s druge strane – depresivno iskustvo pojačava pad ženskih hormona, praćen naglom endokrinom neuravnoteženošću, što se ispoljava na koži i kosi.

Šta raditi u praksi

  • REVITALIZUJUĆA MASAŽA

Svakodnevna mikromasaža kože glave poboljšava dotok krvi i vitalnost kose. Naslonite jagodice prstiju na teme i postepeno pojačavajte pritisak tri do pet sekundi, uz blage kružne pokrete. Sačekajte nekoliko sekundi i ponavljajte to – sve dok ne izmasirate celu kožu glave.

  • PAKOVANJE PRI SMENI GODIŠNJIH DOBA

Dvaput nedeljno nanesite na suvu kosu dve kašike arganovog ulja (vraća strukturu vlasima), kašiku ruma (oživljava mikrocirkulaciju) i 20 kapi tinkture koprive (podstiče ponovni rast kose). Umotajte glavu peškirom, te je nakon 15 minuta operite šamponom.

  • SAPUN ZA SJAJ

Da bi vam kosa bila sjajnija, jednom ili dva puta nedeljno operite je regenerišućim kremastim  sapunom maslinovim, a naročito lovorovim uljem. Takav sapun hrani strukturu vlasi i sprečava prevremenu pojavu sedih.

Lek za svaku tegobu

Uzimajte suplemente

Kad vam kosa pati, treba prvenstveno da utičete na pravilan rad unutrašnjih organa koristeći se prirodnim sredstvima.

  • LIBANSKI KEDAR SPREČAVA OPADANJE

Ako vam je kosa beživotna i proređuje se, pijte 20 kapi tinkture koprive dvaput dnevno. Ako su vam krajevi rascvetali, koristite libanski kedar, 50 kapi jednom dnevno, pre doručka. Najzad, da biste pospešili rast kose, uzimajte jednu dražeju pšeničnih klica uz ručak i jednu ampulu selena ujutru na prazan stomak.

  • ČIČAK OTKLANJA PERUT

Ukoliko imate perut, uzimajte mesec dana 20 kapi tečnog ekstrakta čička pre ručka i večere; ako osetite svrab na koži glave, pijte 50 kapi glicerinskog macerata breze pre doručka kako biste se oslobodili toksina koji izazivaju zapaljenje.

  • MASLAČAK ZA TANKU KOSU

Za remineralizaciju tanke kose uzimajte 25 kapi tečnog ekstrakta rastavića sa 20 kapi maslačka dvaput puta dnevno tri-četiri nedelje. U kombinaciji s ovim tretmanom, svako veče pijte čaj od čubra (kašika ove biljke na šolju vode).

Sprečite proređivanje kose i alopeciju

Ekstrakt breze jača koren vlasi

Od mladih izdanaka breze dobija se ekstrakt koji podstiče brži rast kose i sprečava opadanje i proređivanje. Breza je veoma bogata detoksikujućim i revitalizujućim supstancama. Budući da je ona prvo drvo koje počinje da pupi krajem zime, pupoljci su joj puni vitalne energije i soli, ali i enzima koji deluju upravo na organe zadužene za lepu kosu: bubrege (breza pospešuje lučenje mokraće i izbacivanje toksina), jetru (gorke supstance jačaju jetru i pomažu joj da regeneriše krv) i cirkulatorni sistem, zadužen za zdravlje kože glave.

Obratite pažnju na penu

Ako često perete kosu, izbegavajte šampone koji prave mnogo pene – puni su tenzida, koji oštećuju kosu. Koristite ulje za pranje na bazi prosa ili ekstrakta ovsa

Centimetar mesečno

Kosa svakog meseca poraste centimetar, a njen rast možete  podstaći koristeći pakovanje na bazi ruma i argana

Osnovni preparati

Potrebni su vam vitamini iz grupe B, mineralne soli i određeni biljni ekstrakti, ricinusovo ulje (uspešno podstiče proizvodnju keratina i jača kosu) i lovorovo ulje (za pranje kose i masiranje kože glave kako bi se sprečila pojava sedih vlasi)