Čudesno bilje

Sa ruzmarinom se lakše pamti

Ružmarin je mirisna zimzelena biljka poreklom iz Mediterana. Koristi se kao kulinarski začin za izradu parfema i zbog potencijalnih zdravstvenih blagodeti.Ružmarin je mirisna zimzelena biljka poreklom iz Mediterana. Koristi se kao kulinarski začin za izradu parfema i zbog potencijalnih zdravstvenih blagodeti.

Ruzmarin kao mediteranski začin ima široku primenu u pripremi kulinarskih specijaliteta, a osim toga, efikasan je kao sedativ i antibiotik

Ruzmarin je višegodišnji zimzeleni žbun koji raste u primorskim krajevima, a može se uzgajati u vrtovima i saksijama. Ali, to nije samo ukrasna biljka prijatnog mirisa, već i aromatičan, lekovit začin koji se koristi kao dodatak mnogim jelima.

Odgovaraju mu tlo bogato kalcijumom, suva klima i morski vazduh. Mediteranski narodi verovali su da je posvećen  Afroditi, boginji lepote, te da ima moć da podmlađuje i štiti od zlih duhova.

Često se upotrebljava kao dodatak jelima u vidu osušenih cvetova, grančica ili listova, ali ga treba pažljivo dozirati jer ima izuzetno intenzivan miris. Odlično se slaže s raznim vrstama pečenja, ribom i drugim začinima poput belog luka, lavande, bosiljka, peršuna, lovora, pojačava aromu krompira, graška, paradajza, patlidžana. Grančice ruzmarina koriste se prilikom pripremanja jela na žaru – drže se u posudi s uljem i njima se nanosi na ribu ili meso. Ako se pre kuvanja ili pečenja prelije ekstraktom ruzmarina, količina kancerogenih materija u termički obrađenom mesu biće manja je za 92 %. Osim toga, veoma efikasno neutrališe štetno dejstvo jake i masne hrane, a može i da aromatizuje sirće i ulje, koji se koriste kao dodatak salatama i hladnim predjelima.

Ruzmarin podstiče cirkulaciju i otklanja glavobolju

Ruzmarin je bogat izvor minerala mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra, magnezijuma, kao i vitamina A i C, koji jačaju imunološki sistem. Osim toga, obiluje folnom kiselinom, piridoksinom, tiaminom, riboflavinom. Zbog lekovitih svojstava, primenjuje se u lečenju depresije, bolova u mišićima i zglobovima, a pomaže i u protiv reumatizma, gihta i opadanja kose.

Podstiče rad bubrega i snažan je prirodni antibiotik, veoma efikasan u slučaju bronhitisa, gripa i prehlade. Ublažava probleme s vidom, kosom, jetrom i želucem, a deluje i kao sedativ, jer uspešno otklanja nervozu, stres i nesanicu. Skorašnja istraživanja pokazala su i da podstiče cirkulaciju krvi u mozgu, pa poboljšava pamćenje i koncentraciju, i ublažava migrenu.

Ulje ruzmarina sprečava razvoj raka kože, debelog creva i pluća, a osigurava i prirodnu zaštitu od oštećenja nastalih usled perkomernog izlaganja suncu. Čaj olakšava varenje, sprečava nadimanje i nastanak gasova i grčeva.

RECEPTI

Ruzmarinovo ulje protiv upale zglobova i gihta

Fino samleti 20 g listova i cvetova ruzmarina, pa ih preliti sa 100 g 70-procentnog  alkohola. Sipati tečnost u tamnu bocu, pa ostaviti da odstoji 10 dana, uz češće mućkanje. Nakon toga pustiti da se talog slegne, pa preostalu tečnost odliti i procediti. Sipati tri do četiri kapi na kocku šećera ili u kašičicu meda, pa uzimaati na prazan stomak.

Vino od ruzmarina za bolju cirkulaciju

Četiri kašike usitnjenog osušenog ruzmarina staviti u bocu sa širokim grlom, preliti litrom crnog, pa bocu zatvoriti čistom hartijom i ostaviti da odstoji dva dana, uz povremeno mešanje. Nakon toga, proceđeno vino sipati u tamnu bocu, dobro je zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Piti tri puta na dan po 0,5 dl, pre svakog obroka.

Čaj od rizmarina za bolje varenje

litrom ključale vode preliti 30 g ruzmarina, ostavit da odstoji dva do tri sata i nakon toga procediti. Piti dva puta dnevno pre jela.