Alternativna medicina

Skinite bradavice za tili čas!

bradaviceMikrografija obične bradavice (verruca vulgaris) koja pokazuje karakteristične osobine (hiperkeratoza, akantoza, hipergranuloza, produženje grebena i velike krvne žile na dermoepidermalnom spoju)

Uklonite bradavice potpuno neškodljivim − a vrlo efikasnim prirodnim preparatima

U najvećem broju slučajeva, to su bezopasne izrasline koje ne stvaraju nikakve smetnje i koje, pre svega, predstavljaju estetski problem. Ali treba imati u vidu da ponekad – doduše, vrlo retko − mogu biti bolne i sklone krvarenju, pa čak i poprimiti maligni oblik.

NISTE NI ZNALI DA JE LEKOVITA…

Mislimo na koru od banane. Naime, enzimi koje sadrži razbijaju membranu zaraženih ćelija i bukvalno „jedu“ bradavicu, istovremeno uništavajući viruse, dok se karotenoidi, kojih u ovom delu ploda ima u izobilju, sintetizuju u vitamin A, antioksidans s dokazanim antivirusnim dejstvom. Privijte na bradavicu unutrašnji deo kore od banane, a zatim učvrstite to zavojem ili flasterom, pa ostavite da odstoji preko noći.

Ponavljajte to sve dok bradavica ne nestane, ali ne zaboravite da redovno uklanjate mrtve delove kože turpijicom za jednokratnu upotrebu. U lečenju bradavica može pomoći i ljuska od krompira. Operite i oljuštite krompir, pa unutrašnjom stranom, dvaput dnevno, nekoliko minuta trljajte bradavicu, koja bi trebalo da otpadne za otprilike dve nedelje.

NE MIRIŠE LEPO, ALI BOLJEG SAVEZNIKA NEMA

Naš dobri beli luk. Glavna antivirusna komponenta ovog blagotvornog povrća jeste supstanca poznata kao alicin, čije je lekovito dejstvo dokazano u slučaju brojnih drugih oboljenja i stanja. Zgnječite ili prepolovite čen belog luka, a zatim ga privijte direktno na bradavicu i umotajte čistom pamučnom tkaninom. Ponavljajte postupak svakog dana po nekoliko puta, sve dok bradavica ne nestane. Možete koristiti i sok, ali uvek vodite računa o tome da u blizini nemate otvorenu ranicu, kako je beli luk ne bi dodatno nagrizao. Mrtvi sloj bradavice redovno odstranjujte turpijicom. Na isti način možete koristiti i crni luk.

MAŽITE IH  ULJEM ORIGANA

Etarsko ulje divljeg origana poznato je kao snažan antioksidans, ali i kao vrlo efikasan preparat protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Međutim, često uzrokuje iritaciju kože i peckanje, ali vredi malo istrpeti, jer će pouzdano „spaliti“ neestetsku izraslinu na koži. U dve kašičice maslinovog ulja ubacite četiri kapi eteričnog ulja origana, a zatim to dobro promešajte i šest puta dnevno nanosite smesu na bradavicu, koja će onda početi da se smanjuje već posle nedelju dana. Osim toga, bradavice uspešno uklanja i ricinusovo ulje, koje treba nanositi najmanje triput dnevno, obavezno pre spavanja.

ŠTA PREPORUČUJU TRAVARI

Melem za bradavice

Sastojci:

50 g pčelinjeg voska, 100 ml maslinovog ulja, 50 ml kokosovog ulja, 50 ml ricinusovog ulja, 50 g sitno samlevenog origana i 50 g divizme (prah)

Priprema:

Ulja i vosak rastopite na blagoj temperaturi. Kad se prohladi, dodati bilje u prahu i mešajte. Sačekajte da se smesa stegne. Nanosite to na bradavice triput dnevno.

Smokvom protiv bradavica

Ima više vrsta bradavica, pa u zavisnosti od njihovog tipa, određuje se lek.  U slučaju šiljatih tankih bradavica, koje se pojavljuju uglavnom u predelu vrata, najbolji je sok iz sveže smokve. Nakapajte sok na bradavice i ponavljajte to sve dok ne otpadnu. Takođe, možete staviti smokvu na zavoj ili gazu, te zamotati delove na kojima su bradavice, pa ostaviti to tako preko noći. Postupak ponavljajte 10 dana − i bradavice će nestati.

U slučaju okruglih bradavica, koje se najčešće pojavljuju na rukama, najbolji je sveži sok iz biljke rosopas. Osim rosopasa, pomaže i sok od svežeg belog luka, kao i čuvarkuća. Presecite list čuvarkuće i privijte ga na bradavicu. Pričvrstite to i ostavite da odstoji najmanje 12 sati. Ukoliko već nije nestala, ponovite postupak.