Čudesno bilje

Tamjanom protiv reume

tamjan - Tretmanom tamjanom mogu se uništiti samo kancerozne ćelije, ali ne i one zdrave.Tretmanom tamjanom mogu se uništiti samo kancerozne ćelije, ali ne i one zdrave.

Osim što se u hrišćanstvu upotrebljava tokom verskih obreda, tamjan ima i određena lekovita svojstva, te se može primenjivati i u medicinske svrhe. Reč je o aromatičnoj smoli koja se dobija iz drveta bosvelija, rasprostranjenog u Aziji i Africi. U mnogim zemljama tamjan se u različite svrhe koristi već hiljadama godina, i to u aromaterapiji, kozmetici, masaži, lečenju mnogih oboljenja….

SPREČAVA UPALU I BOL

Bosvelijska kiselina je najvažniji sastojak tamjana. Ona reaguje s proteinima koji se oslobađaju tokom upalnih procesa, naročito s enzimom odgovornim za sintezu prostaglandina, tako što blokira njegovo izlučivanje u krvotok, sprečavajući upalu i bol. Zato se tamjan preporučuje u slučaju reumatskih bolesti, poput artritisa, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Tamjan deluje kao prirodni diuretik – potpomaže eliminaciju viška vode iz organizma, održavajući ravnotežu natrijuma i kalijuma. Takođe, doprinosi izbacivanju toksina iz organizma, a sve to utiče na snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, tamjan je mnogima pomogao da izbace kamenčiće iz bubrega.

Tamjan postepeno otapa bubrežne kamenčiće, koji se potom lagano eliminišu iz organizma kroz mokraćne kanale u obliku sluzi. Lek se priprema na sledeći način: tri zrna smole od belog tamjana ukuvajte u vrlo malo vode (šoljica za kafu). Kuvajte lagano sve dok tečnost ne uvri do količine od pola šoljice. Pijte svakog jutra, isključivo na slamčicu, kako bi se sačuvala zubna gleđ, i odmah potom pojedite ceo limun. Posle nekoliko dana bubrežni kamenac se pokreće i izbacuje iz bubrega.

POTPOMAŽE ISKAŠLJAVANJE

Zahvaljujući antiupalnim i antiseptičnim osobinama, tamjan poboljšava imunitet, snižava temperaturu u slučaju prehlade, olakšava bol… Takođe, pomaže u lečenju astme i bronhitisa, razređuje sluz u bronhijama i potpomaže iskašljavanje. Može se koristiti za inhalaciju, dok tamjanov prah razmućen u vodi ublažava kašalj.

KAO I VARENJE

Ako imate problema s usporenim varenjem i nadutošću, tamjan vam može pomoći da ublažite tegobe, jer podstiče lučenje sokova za varenje hrane, ubrzava peristaltiku i olakšava pražnjenje creva. U kliničkim studijama takođe je potvrđeno  pozitivno dejstvo tamjana u slučaju hroničnih crevnih upala i Kronove bolesti.

PEGLA BORE

Ulje tamjana regeneriše ćelije kože i pegla bore, te se može dodavati kremama ili mešati s drugim uljima za negu kože. Tamjan ima sposobnost da učvrsti koren dlake i spreči opadanje kose, a njegovo ulje koristi se i u sastavu tretmana protiv strija, ožiljaka, akni i bubuljica.

KUPKA OD TAMJANA ZA BOLNE MENSTRUACIJE

Tamjan takođe ublažava tegobe koje prate PMS (bolovi u stomaku, glavobolje, promene raspoloženja), a u slučaju bolnih menstruacija može pomoći kupka s tamjanovim uljem. U kadu s toplom vodom nakapajte osam do deset kapi ulja, ili razblaženo ulje nanesite direktno na stomak i masirajte se. Smatra se da ulje tamjana može sprečiti nastanak tumora na materici u menopauze, jer reguliše proizvodnju estrogena.

Ulje tamjana ne koristiti u čistom obliku!

Ulje tamjana nemojte koristiti u čistom obliku, već isključivo razblaženo u nekom baznom ulju ili vodi. Trudnice, dojilje i osobe s povišenim krvnim pritiskom treba da izbegavaju njegovu upotrebu. Zrnca tamjana ne treba direktno izlagati zubima, jer mogu potpuno uništiti čak i one zdrave.