Fitoterapija

Travari savetuju kako da se rešite zadaha odmah!

loš zadah

Najpre otkrijte šta ga izaziva, a zatim isprobajte neki od proverenih narodnih recepata

Milion je razloga iz kojih se može javiti zadah. Što god da ga uzrokuje, užasno je neprijatna pojava, koje se treba rešiti što pre, a u tome vam mogu pomoći odlični čajevi, tj. biljne mešavine na bazi miloduha, pelina i vodopije.

NARODNI RECEPTI

  1. Pomešajte po kašiku miloduha, slatkog korena (sladića) i dva pupoljka karanfilića, a zatim sve prelijte sa 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte pre jela. Pijte dvaput dnevno po šolju sveže pripremljenog čaja.
  2. Pomešajte po kašiku miloduha, nane i matičnjaka, pa sve prelijte sa 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte pre jela. Pijte dva puta dnevno po šolju sveže pripremljenog čaja.
  3. Pomešajte jednake delove hajdučke trave i matičnjaka, pa dve kašike mešavine prelijte sa 4 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji dva sata. Procedite i ispirajte usta tokom dana.
  4. Pomešajte tri kašike nadzemnog dela pelina i kašiku korena maslačka, pa četiri kašike mešavine prelijte sa 7 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji dva sata. Procedite, pa grgljajte i ispirajte usta više puta dnevno.
  5. Pomešajte tri kašike korena čička i kašiku korena vodopije, pa prelijte to sa 7 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji dva sata. Procedite, pa grgljajte i ispirajte usta više puta dnevno.
  6. Pomešajte po kašiku miloduha i korena omana i dva pupoljka karanfilića, pa sve prelijte sa 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte pre jela. Pijte dvaput dnevno po šolju sveže pripremljenog čaja.

ŽVAĆITE SEMENKE KOMORAČA

Tako ćete dezinfikovati usnu duplju i ukloniti izazivače zadaha. Temeljno sažvaćite pola kašičice semenki komorača. Semenke ispljunite, ali nakon toga nemojte ispirati usta. Ponavljajte to jednom do dvaput dnevno nedelju dana.

NAPRAVITE SAMI VODICU ZA ISPIRANjE USTA

Sastojci:

sok od 2 limuna

pola kašike cimeta u prahu

pola kašičice sode bikarbone

pola kašike meda

1 šolja tople vode

Priprema:

Sipajte sve sastojke u staklenu flašicu, a zatim ih mućkajte sve dok se ne sjedine. Držite flašicu u frižideru. Ispirajte usta dva do tri puta dnevno.

ŠTA PREPORUČUJU TRAVARI

Kosta Bunoševac, travar iz Zavidovića

Ako postoji neka rana u usnoj šupljini, ona se ispira mlakim čajem od ivanjskog cveća. Zapaljeni krajnici ispiraju se čajem od žalfije, dok u slučaju sekreta nosne sluznice pomaže ušmrkavanje mlakog čaja od žalfije. Zadah iz usta često se može  otkloniti s nekoliko kapi ulja borovice (kleke), koje se u čaši mlake vode pije polako, gutljaj po gutljaj. I žvakanje semena mirođije može pomoći. Ako je zadah prouzrokovan nekim smetnjama u usnoj šupljini, pomaže ispiranje usta mlakom vodom u koju je stavljeno 30 do 40 kapi tinkture od mire (Sommiphora murrha). Čaj od pelina takođe je odličan lek u slučaju obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Salko Spahić, travarka iz Konjica

Za brže rezultate preporučujem žvakanje svežeg lista peršuna i svežeg lista mente. Mogu se žvakati posebno, a mogu se i pomešati, pa žvakati zajedno.

Osim toga, odlično je i ulje metvice. Nakapajte na jezik nekoliko kapi i malo ih zadržite. Osim što utiče na zadah, ulje metvice izuzetno je učinkovito i u borbi s bakterijama.