Čudesno bilje

Kako je lečio Vasa Pelagić

Vasa Pelagić - Danas se smatra jednim od prvih teoretičara fizičkog vaspitanja na Balkanu.Vasa Pelagić - Danas se smatra jednim od prvih teoretičara fizičkog vaspitanja na Balkanu.

Retki su oni koji bar jednom u životu u rukama nisu držali knjigu ”Narodni učitelj” velikania narodne medicine Vase Pelagića,  koja važi za pravu riznicu narodne medicine

Čuvena knjiga ”Narodni učitelj” Vase Pelagića oduvek je važila za pravu riznicu narodne medicine. Osim što je dao obilje saveta o tome kako otkloniti razne zdravstvene tegobe, autor je mnogo pažnje poklonio pravilnoj ishrani, jer je i te kako bio svestan činjenice da ona igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja.

SMREKA (VENJA) ZA SVAKU BOLEST LEK

Za čišćenje krvi, kao i lečenje belog pranja, zastoja mokraće i kamena u bubrezima, treba skuvati dve šake usitnjenih smrekovih bobica u dva litra vode, te piti to tokom dana. Kad se mladi smrekovi listići i pupoljci pre potpunog razvića kuvaju u mleku, čistom vinu ili u starom pivu (četiri do pet čaša dnevno), pomažu u lečenju  kostobolje, reumatizma, polnih bolesti, kožnih osipa i kašlja.

Takođe, u slučaju raznih kožnih bolesti i grčeva, treba primenjivati kupku kojoj je dodat odvar od smrekovog lišća i bobica. Vrlo je lekovito i vino od smreke, koje pomaže u lečenju hroničnog zatvora, otežanog mokrenja, hemoroida, glavobolje, belog pranja kod žena i veneričnih bolesti.

Kad se pije duže vremena, ta biljka deluje blagotvorno u slučaju glavobolje, difterije, šarlaha, zubobolje, tegoba s upaljenim krajnicima, nervoze, kašlja, bubrežnih i polnih bolesti, histerije i zaboravnosti. Napitak se sprema u jesen, kad sazru bobice venje. Sipajte 25 kg bobica smreke u 100 litara vode, a zatim zatvorite bure i ostavite ga da odstoji dve do tri nedelje. Bure treba da stoji u podrumu ili na nekom drugom mestu koje nije ni prehladno niti pretoplo. Da bi bila još ukusnija i blagotvornija, poželjno je venjovači dodati nekoliko kilograma suvih krušaka.

ZA ZDRAVE DESNI

Koren kupine skuvan u vinskom sirćetu leči bolesne desni i učvršćuje zube kad se bezbolno klate ili ispadaju. Takođe, u slučaju belog pranja (leukoreje) pomaže sledeći lek: iseckajte tri šake korena kupine i kuvajte to u litru vina na blagoj temperaturi dok  napola ne uvri. Procedite i pijte po tri manje čaše tokom dana. Ovaj napitak naročito se preporučuje u slučaju ženskih bolesti i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Zreli plod kupine, kuvan s malo šećera, dobar je lek za drhtavicu, pa se preporučuje osobama kojima drhte ruke.

KAKO IZBACITI KAMEN IZ BUBREGA

Napunite staklenu teglu sveže ubranim cvetovima pelina, koje ćete preliti komovicom ili šljivovicom. Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu prekrivenu tankim platnom. Nakon pet-šest dana smesu procedite i naspite u staklene flašice, koje ćete čuvati na tamnom i hladnom mestu. Jednom dnevno uzimajte po 20 do 30 kapi tinkture s malo vode.

U slučaju nesanice, pomešajte pelin sa sirćetom i svežim testom, pa privijte to na čelo. Napomena: ne preterujte s upotrebom pelina, jer u velikoj količini može izazvati nesvesticu, gađenje i pečenje u stomaku. U slučaju oslabljenog apetita, pomešajte jednake količine soka od pelina s jakim vinom i ostavite to dobro zatvoreno na tamnom i hladnom mestu. Dnevno uzimajte po dve kašike tog napitka pre jela.

ČIŠĆENJE KRVI OD TOKSINA

U narodnoj medicini pirevina se koristi kao zamena za beli slez. Ova trava može se naći svuda, a kao lek priprema se na sledeći način: iskopajte korenje pirevine, isecite ga na kratke komadiće (oko tri pregršti) i sipajte u šerpu s četiri do pet litara vode.

Poklopite to i kuvajte na blagoj temperaturi sve dok voda napola ne uvri. Procedite čaj i čuvajte ga u zatvorenoj posudi. Ovaj napitak, ako se konzumira svakodnevno tokom šest meseci, čisti krv od toksina i deluje blagotvorno u slučaju polnih bolesti. Takođe, čaj od pirevine leči otežano mokrenje, groznicu i razne upale, kao i hemoroide. Pijte triput dnevno po šolju čaja sve dok se bolest ne povuče.