Čudesno bilje

Virak – lek za sve ženske bolesti

Virak se vekovima unazad koristio za lečenje bolnih menstruacija, a prema rečima travarke Marije Treben, on povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta (belog pranja) i genitalnih tegobaVirak se vekovima unazad koristio za lečenje bolnih menstruacija, a prema rečima travarke Marije Treben, on povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta (belog pranja) i genitalnih tegoba

Budući da pomaže u lečenju menstrualnih tegoba i bolesti materice i jajnika, prema tvrdnjama ne samo savremenih već i drevnih travara, biljku virak bi svaka žena trebalo da ima pri ruci

Srednjovekovni alhemičari su sakupljali kapi kišnice koje bi se zadržale u sredini lista virka zato što su verovali da ona poseduje razna magijska i natprirodna svojstva. Latinski naziv te biljke, Alchemilla vulgaris, vodi poreklo od arapske reči alkimiya, što znači ‘lek svih bolesti’. U narodnoj medicini ona je poznata i pod drugim imenima: vrkuta, rosanica, biserak, gospin plašt…

Ova višegodišnja biljka pripada porodici ruža i ima preko 300 srodnika širom sveta. Raste na obodima šuma, naročito u planinskim predelima, a može se pronaći i pored puta, na padinama i vlažnim livadama. Podzemno stablo virka je razgranato, a nadzemni deo biljke može dostići visinu do 40 centimetara. Listovi su naizmenični i krupni na drškama, u celini su okruglasti i izdeljeni na 7–11 plitkih režnjeva, koji su po obodu zupčasti i obrasli dlačicama.

Cvetovi su žućkastozelene boje, a biljka cveta u periodu od maja do avgusta. U fitoterarapiji se koriste nadzemni delovi biljke u cvatu, a ređe samo listovi zbog toga što imaju gorak i opor ukus. Virak sadrži tanin, glikozide, flavonoide, elagnu kiselinu i etarska ulja, koja blagotvorno deluju na organizam i ublažavaju upalu kože i sluzokože.

Ublažava menstrualne tegobe

Jedno od narodnih imena ove biljke – gospin plašt, otkriva duboku i veševekovnu vezu ove biljke sa zdravljem žena. Virak se vekovima unazad koristio za lečenje bolnih menstruacija, a prema rečima travarke Marije Treben, on povoljno deluje i u slučaju pojačanog sekreta (belog pranja) i genitalnih tegoba, a zajedno sa hajdučicom može da reguliše neredovni menstrualni ciklus tokom puberteta.

Ova lekovita mešavina deluje tako što leči i skuplja krvne sudove, istovremeno jača zid materice, te sprečava pobačaj, olakšava porođaj i ublažava simptome klimaksa. Za razliku od većine drugih biljaka, trudnice bez bojazni mogu da piju čaj od ove biljke već od trećeg meseca trudnoće.

Reguliše telesnu težinu

Čaj od virka može da bude od velike pomoći i u borbi protiv gojaznosti. Studija objavljena u oktobru 2008. godine žurnalu ”eCAM Advance Access” otkriva da su se listovi virka koristili kao prirodna terapija za regulaciju telesne težine u tradicionalnoj arapskoj medicini.

Zaintrigiran reputacijom ove biljke, tim istraživača je odlučio da ispita efikasnost biljne mešavine koja sadrži ekstrakte virka, kumina, nane i listova maslinovog drveta. Istraživanje je trajalo tri meseca, tokom kojih je 66 gojaznih ispitanika konzumiralo ovu mešavinu. Rezultati su pokazali da virak i listovi maslinovog drveta ubrzavaju proces sagorevanja masti u organizmu, dok nana i kumin produžavaju osećaj sitosti istovremeno stimulišući enzime za varenje.

Recepti

Za ublažavanje menstrualnih tegoba

Pomešati po 50 g virka i lista maline, sa 25 g matičnjaka, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, a zatim procediti. Piti 2-3 šolje sveže pripremeljenog čaja dnevno.

Ciste na jajnicima

Pomešati jednake delove virka, nevena i hajdučke trave, pa tri kašike mešavine preliti litrom ključale vode i osatviti da odstoji pola sata, a zatim procediti. Piti po tri šolje čaja dnevno u periodu od 40 dana.

Za plodnost

Pomešati jednake količine virka i macine trave, pa kašičicu mešavine  preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno tokom tri meseca, sa pauzama tokom menstruacije.

Posle porođaja

Preliti čajnu kašičicu vrkute sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti u gutljajima 2-3 šolje čaja dnevno najmanje deset dana posle porođaja.

Protiv proliva

Pomešati po 25 g virka, dunjinog semena, trave ive, kamilice i majčine dušice, pa 3 kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procediti i piti u gutljajima.

Kupka za trudnice

Potopiti 200 g virka u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru zagrejati, pa procediti i dodati u kupku.

Kožne tegobe

Oprati i ocediti pregršt svežeg virka, a zatim ga izgnječiti oklagijom i priviti na bolno mesto. Preporučuje se u slučaju opekotina, uboda ili iritacije kože.

Vino za podsticanje apetita

U 100 ml zagrejanog vina ubaciti šaku sveže nabranih cvetova virka i ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi. Piti po čašicu pre svakog obroka.

Tinktura

Sipati 200 g virka u staklenu teglu i preliti komovicom ili 60%  alkoholom, pa ostaviti na toplom ili osunčanom mestu da odstoji 3 nedelje uz povremeno mućkanje. U slučaju unutrašnjeg krvarenja piti 10-15 kapi rastvorenih u šolji vode, dva puta dnevno.