Zdrava ishrana

Za stolom s Dipakom Čoprom

Često čujemo savet: “Hranite se uravnoteženo“. Ali šta to, u stvari, znači? Objašnjenje ovog koncepta, na kojem insistira moderna nauka o ishrani, može se pronaći u ajurvedi, hiljadu godina staroj indijskoj nauci o životu. Dipak Čopra (Deepak Chopra), indijski lekar koji se smatra jednim od najprestižnijih zagovornika ajurvede, objašnjava ovaj koncept u svojoj poslednjoj knjizi “Superjelo”, svojevrsnom priručniku o “primenjenoj mudrosti” za stolom. Najvažnija pretpostavka ovakve ishrane jeste postojanje “šest ukusa u svakom jelu”.

Punoća ukusa

“Najjednostavniji način da se obezbedi uravnotežen režim ishrane jeste onaj koji podrazumeva da svako jelo uključuje šest ukusa, koje prepoznaje ajurveda. Ti ukusi su: slatko, slano, gorko, kiselo, ljuto i ukus koji izaziva skupljanje usta. To garantuje da su u svakodnevnoj ishrani zastupljene osnovne grupe namirnica i hranljivih sastojaka”, objašnjava Dipak Čopra.

Drugim rečima, ukus otkriva ono za čim telo ima potrebu. Uživanje u ukusima jela nije samo prijatno iskustvo. Pre svega, to je genijalni dar prirode što nas inspiriše da tražimo i konzumiramo namirnice koje su nam potrebne.

Deepak Chopra snimljen u Novembru 2006, drži govor u kompaniji Yahoo, photo by Mitchell Aidelbaum
Deepak Chopra snimljen u Novembru 2006, drži govor u kompaniji Yahoo, photo by Mitchell Aidelbaum

Povratak prirodi

Naše potrebe za hranom, koje su se formirale tokom evolucije, veoma su šarolike. “Drugi sisari imaju ograničen izbor hrane,  na primer lavovi, koji se hrane gazelama i antilopama, ili pande, koje jedu isključivo bambusovo lišće. Nama pak ne odgovara kada preovlađuje jedan ukus. Da bismo bili zadovoljni, važno je da nam ishrana bude raznolika”. To je potreba našeg organizma – da sve bude zdravo i prirodno.

Problemi nastaju kad loše navike u ishrani, koje često traju od ranog detinjstva, poremete tu prirodnost, tj. kad biramo jelo po ukusu koji nam odgovara, poput slatkog ili slanog. Prema ajurvedi, to je velika greška. Potrebno je ceniti prirodne ukuse, kojih, prema indijskoj medicini, ima šest, ali koji ne odgovaraju tačno ukusima na koje mi zapadnjaci obično mislimo.

Slatko gde ga ne očekujete

Počnimo od slatkog ukusa. Prema ajurvedi, veliki deo onoga što jedemo spada u tu kategoriju. Kada kažemo slatko, obično mislimo na namirnice poput torti, gaziranih pića ili slatkiša punih šećera. U Indiji se, međutim, pod slatkim podrazumeva  zrelo voće, hleb, testenina i određeno povrće. Cenjeni ajurvedski lekari primetili su da pljuvačka u ustima pretvara skrob u šećer. Da biste se uverili u ovu tvrdnju, možete probati da žvaćete komad hleba bez gutanja. Primetićete da on postaje sladak.

Preslatka jela

U nutricionističkom smislu, objašnjava Dipak Čopra, termin “slatko” uključuje i ugljene hidrate, proteine i masti. Ovo su najhranljivija jela, ali ih baš zbog toga treba konzumirati umereno. U ajurvedi je dobro zdravlje praćeno i uravnoteženim načinom života, pogotovo u ishrani.

Ovo podrazumeva da je jelo koje se sastoji od testenine, bifteka, hleba i parčeta torte – preslatko i neuravnoteženo. Zato je potrebno svesti na minimum proizvode životinjskog porekla, uključujući belo meso, ali i brašna i prerađene šećere, te jesti većinom namirnice drugog ukusa ili različitih boja. “Ajurveda smatra da je boja namirnica jedna posebna vrsta ukusa. Ono što prija oku – prija i telu”, kaže ovaj indijski lekar.

Emocije jela

Poslednji izvanredan aspekt ajurvede tiče se činjenice da ukusi prenose i emocionalne poruke. Kao što telo ima potrebu za svim hranljivim sastojcima, tako i um ima potrebu za svim emocijama, bez izuzetka.

Iako se gorčina (“gorko razočaranje”) i kiselost (“kiselo grožđe”) ne smatraju pozitivnim emocijama, ljudi treba da ih iskuse. Život se zasniva na težnji za postizanjem ravnoteže između suprotnosti. Kad se stvari u životu odvijaju previše glatko, obično nastaje krah, a isto se desi i kad se jede samo sladoled, na primer.

Ishrana – vežba za um i telo

Rečju, prema ajurvedi, osećanja, pa čak i putem ukusa, jedan su od načina da se održava veza između uma i tela. Ako se hranimo na pravi način, bez izuzetka, ostvarićemo sklad sa samim sobom.

Izbor namirnica prema ukusu

Prema savetima Dipaka Čopre, važno je da u svakom jelu budu zastupljeni svi ukusi koje promoviše ajurverdska medicina.

Kombinujući različite ukuse, možemo napraviti jelo koje je, iz nutritivnog aspekta gledano, dobro izbalansirano, korisno i zdravo. Hajde da objasnimo ove ukuse, jedan po jedan.

Slatko

Iznenađenje je što indijska medicina smatra slatkim i žitarice, testeninu, hleb, mlečne proizvode i sve vrste mesa. Međutim, ne treba u potpunosti izbaciti prerađeni šećer iz ishrane. “Nemojte to činiti”, upozorava Čopra. Ako potiskujete želju za šećerom, i preterujete u čistoj ishrani, izazvaćete kontraefekat.” Postepeno smanjujte unos šećera u organizam. Naše čulo ukusa mora se ponovo navići na slatko koje nalazimo u prirodi.

 • Više konzumirati: integralne žitarice, zrelo voće, slatko skrobno povrće (paradajz, grašak, kukuruz, slatki krompir, jam).
 • Manje konzumirati: proizvode životinjskog porekla, med
 • Izbaciti iz ishrane (postepeno): prerađeni šećer, žitarice, testenine i pirinač koji nisu integralni.

Kiselo

Određeno voće, pored toga što je slatko, takođe je kiselo. To su: jabuka, grožđe, šumsko voće, trešnje, citrusi. Prema ajurvedi, kisela je i fermentisana hrana (jogurt, ajvar), ali se savetuje njeno konzumiranje u malim količinama.

 • Više konzumirati: citruse, šumsko voće, paradajz, kiselo voće
 • Manje konzumirati: marinirana i fermentisana jela, alkohol

Slano

Isto kao i slatko, i slani ukus previše je zastupljen u svakodnevnoj ishrani. Čopra savetuje da konzumiranje soli ograničimo na onu količinu koja se prirodno nalazi u namirnicama. “Iznenadićete se koliko se lako vaši receptori ukusa navikavaju na ove promene, koje vam omogućavaju i da jače osetite druge ukuse”.

 • Više konzumirati: prirodno slana jela
 • Manje konzumirati: mnogo slana jela (konzervirana i brza hrana, prerađeni sirevi, industrijski začini)

Gorko

Prema ajurvedi, gorka jela usporavaju procese starenja. Zapravo, zapadnjačka medicina je u njima potvrdila prisustvo supstanci koje štite od bolesti karakterističnih za pozne godine. Gorkim se smatra povrće zelenožute boje, brokoli, paprika i gorko povrće za salate (cikorija, rukola, radič). Kada se konzumira u malim količinama, gorko pojačava druge ukuse. Čopra savetuje da se obrok završi gorkom salatom, jer će ona blokirati želju za slatkim.

 • Konzumirati: povrće zelene i žute boje

Ljuto

Ljut ukus hrani daju esencijalna ulja. Tropske kuhinje koriste ih u velikim količinama. To su ljute biljke, začini i povrće, i to ne samo oni koje smatramo ljutim. Prema ajurvedi, u ovu kategoriju spadaju i nana, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, kao i crni i beli luk. Ove namirnice stimulišu metabolizam i čiste respiratorne organe.

 • Konzumirati: čili, biber, karanfilić, đumbir, senf, crni i beli luk.

Ukus koji skuplja usta

Usta se obično skupljaju nakon što konzumiramo čaj ili kafu. Ovaj ukus nalazimo prvenstveno u svim mahunarkama, a u blagom obliku i u voću i povrću (dragu, zelene jabuke, smokve, nar, gljive, celer, špargle i artičoke). Prema ajurvedi, ovaj ukus reguliše rad creva i pomaže zarastanje rana. Povrće je takođe bogato složenim ugljenim hidratima, proteinima i vlaknima.

Konzumirati: sočivo, grašak, pasulj, zelene jabuke, šumsko voće, smokve, zeleni čaj, nar.

Izbegavajte jela pod akronimom ZONOK

“U ajurvedi, objašnjava Dipak Čopra, što je hrana svežija, to sadrži više prane, životne snage. Prilikom izbora jela, daje se prednost svežim namirnicama. Potrebno je, dakle, izbegavati  jela pod akronimom ZONOK koliko god je to moguće. U pitanju je akronim koji se koristi u Centru ”Čopra” u Karlsbadu (Kalifornija), a znači:

 • Zamrznuto (zamrznuti proizvodi)
 • Ostaci hrane
 • Neprirodno (industrijski prerađeni proizvodi)
 • Ozračeno (spremljeni u rerni ili mikrotalasnoj pećnici)
 • Konzervirano

Treba izbegavati industrijski prerađenu hranu, kojoj se dodaju razne supstance. To je sve hrana koja uzrokuje nastanak upala visokog stepena, što je predstanje za ozbiljne bolesti.

Meditirajte dok jedete

U ajurvedi je bitno ne samo šta se jede već i kako se jede. Zato treba obratiti pažnju na svaki zalogaj. Za zapadnjake to može  predstavljati napor, ali Dipak Čopra podseća da moć pažnje ne  poboljšava samo senzorni doživljaj jela već i metabolizam i varenje. On takođe predlaže praktikovanje jedne vrste meditacije tokom jela.

 1. Počnite tako što ćete gledati jelo i upijati ga očima
 2. Uživajte u jelu neometano. Pokušajte da odredite koji od šest ukusa ajurvedske medicine konzumirate.
 3. Cenite teksturu svakog zalogaja

Ajurveda medicina i vegetarijanska ishrana

Mleko, mlečni proizvodi i meso jesu preferirane namirnice, prema ajurvedi. U pitanju je vegetarijanska, a ne veganska ishrana. “Ajurvedska medicina”, objašnjava Čopra, podrazumeva postepen prelazak na pretežno vegetarijansku ishranu. Verujemo da bela i crvena mesa, riba i mlečni proizvodi, kada se jedu umereno, mogu biti deo uravnotežene ishrane”.